La comemorarea lui Avram Iancu, Careiul a devenit capitala moţilor de câmpie

• publicat la: 14 septembrie 2015
La comemorarea lui Avram Iancu, Careiul a devenit capitala moţilor de câmpie

Duminică, 13  septembrie 2015, municipiul Carei a devenit capitala culturală  a moţilor din Câmpia Careiului. Toate comunităţile importante de moţi au fost prezente ieri la manifestările dedicate comemorării lui Avram Iancu, în organizarea Despărţământului ASTRA Carei şi a Societăţii cultural patriotice Avram Iancu, în colaborare cu Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti şi  Asociaţia  Refugiaţilor Carei.

Duminică, 13 septembrie 2015, sute de moţi s-au adunat la Carei, unde alături de localnici si de invitaţi, au comemorat 143 de ani de la moartea eroului naţional Avram Iancu.

Moţii din Gelu, Scărişoara, Horia , Marna şi Ianculeşti,  alături de preoţi,  şi-au dat întâlnire pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului  Român,  de unde  s-au deplasat  în alai spre locul desfăşurării evenimentelor , cu steagurile  fiecărei comunităţi, intonând  Imul Moţilor.

În  aplauzele publicului prezent, au păşit  apoi în faţa  bustului lui Avram Iancu, încadrându-l de o parte şi de alta.  Ansamblul monumental  degradat de vreme, ce poartă bustul lui Avram Iancu, a fost acoperit de steaguri tricolore şi de tineri cu drag de ţară şi neam.

Au luat parte la manifestările de la Carei, preşedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef,  directorul de cabinet al Prefectului judeţului,  Raul Băbţan, directorul de cabinet al Preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare,Claudiu Sulea, preşedintele de onoare al Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, procurorul Ioan Bâtea, preşedintele filialei Baia Mare a Societăţii  Cultural Patriotice Avram Iancu, Ioan Tuhuţiu, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, filiala Satu Mare, Mircea Dobra, primarul comunei Terebesti, Mariana Avornicitii, consilieri judeţeni, consilieri locali, directori de şcoli, profesori universitari.

Evenimentul a început cu Imnul de Stat, după care Marşul lui Avram Iancu a fost intonat  de către corul ASTRA careiană,dirijat de prof.Mariana Vulcan.

Parastasul  de pomenire al  Crăişorului Muntilor, Avram Iancu,  a fost oficiat de un sobor de preoți ortodocşi şi greco-catolici, reprezentanţii celor două biserici surori româneşti.

Amfitrioanele evenimentului, ing.Daniela Ciută, preşedinta Asociaţiunii ASTRA Carei  şi prof.Rodica Jurj, preşedinta Societăţii Cultural-patriotice  Avram Iancu, filiala Carei, au creionat în câteva cuvinte  ce a însemnat Avram Iancu în conştiinţa  neamului românesc dar şi moştenirea lăsată  de către acesta poporului român.

,,Cum au reuşit moţii să strângă laolaltă atâta istorie? Avram Iancu s-a născut în mijlocul Apusenilor în anul 1824, la Vidra de Sus...A organizat rezistenţa românească din munţii Apuseni în anul 1848 la fel de bine ca şi un strateg militar, iar moţii l-au urmat fără să stea pe gânduri. Martore stau cuvintele nemuritoare scrise pe soclul statuii din Abrud ,,Unu-i Iancu între moţi şi cu Iancu suntem toţi! Pe Câmpia Libertăţii, uitaţi-vă pe câmp românilor, suntem mulţi ca cucuruzul brazilor, suntem mulţi şi tari că Dumnezeu este cu noi! Avram Iancu a fost iniţiatorul şi oganizatorul Marilor Adunări de la Blaj, unde mii de români s-au adunat să-şi ceară drepturile.Îndemnul la luptă a lui Iancu, nu cu argumente filosofice şi umanitare se pot înving tiranii, ci doar cu lancea lui Horea. Aceste cuvinte le-a rostit la prima cuvântare publică, semn că Iancu a înţeles devreme că promisiunile primite din partea aristocraţiei sunt forme goale, iar emanciparea românilor din Transilvania va fi posibilă doar prin luptă. Totul penrtu popor!  ….a subliniat  Rodica Jurj.

Avram Iancu este  erou nu doar pentru că a strălucit  în focul luptei.   Avram Iancu a fost în primul rând  Român adevărat, un exponent de seamă al neamului său,cu tot ceea ce presupune aceasta,  a menţionat Daniela Ciută.

Cum am putea  caracteriza un om care a renunţat la toate cele lumeşti pentru a contribui la asigurarea unui viitor   neamului românesc?    Avem  în Avram Iancu un model  de oferit tinerilor noştri,  deşi aceştia  trăiesc într-o altă societate, în  condiţii vitrege, …  sunt lipsiţi de informaţii esenţiale în manualele de istorie  ….Avram Iancu nu era un moţ oarecare, ci un moţ cu studii  universitare de drept şi filosofie. Putea foarte bine să urmeze o carieră strălucită, în folos personal. Dar la vremea respectivă, mişcările revoluţionare declanşate l-au îndreptat întru apărarea drepturilor neamului sau obidit şi împovărat  de asuprirea nemiloasă!  Nu  s-a dat in lături de a lupta cu arma în mână pentru atingerea idealurilor şi ţelurilor propuse pentru bunăstarea  românilor! Cunoaştem cu toţii faptele sale de vitejie, dar cunoaştem mai puţin faptele sale de după  încetarea bătăliilor de pe câmpul de luptă!

Avram Iancu a fost un vizionar. A simţit  că după încetarea luptelor de pe câmpul de bătălie, Cultura  va fi cea care va  duce la  progresul şi propăşirea neamului său românesc!

...Primul care a avut ideea înfiinţării unei Societăţi literare a românilor a fost Avram Iancu şi  împreună cu Axente Sever şi Simion Bărnuţiu au propus înfiinţarea ei încă din 1852.   Aşa a luat  naştere Asociaţiunea Culturală   ASTRA, „pentru a pune la lucru naţiunea română pe câmpul nesfârşit al culturii”  …

În încheierea cuvântarii, a fost scoasă în evidenţă importanţa păstrării vii a Duhului lui Iancu.

Duhul lui Iancu  sălăşluieşte în fiecare dintre noi cei prezenţi şi nu poate fi confiscat de către nimeni.

Trăiască duhul lui Iancu!   Trăiască moţul între moţi,

Câmpia Libertăţii spune, că Avram Iancu suntem toţi!

 Roxana Mihaly, elevă a Liceului Teoretic Carei  a recitat versuri închinate eroului comemorat, iar  Monica Rusu din Marna Nouă a dat glas frumoasei şi emoţionantei Balade a Iancului.

Au rostit alocuţiuni Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean, Raul Băbţan din partea Prefecturii Satu Mare, Mircea Dobra, preşedintele Societăţii ,,Avram Iancu’’  şi procurorul Ioan Bâtea.

,,Dragi careieni, dragi oameni buni, această  comemorare este un moment important pentru fiecare român nu numai din Carei, ci din tot judeţul Satu Mare şi din ţară.  Acest moment în care îl comemorăm pe marele nostru Avram Iancu, cel care în memoria colectivă   a poporului român,  a rămas foarte clar ca un simbol al emancipării, ca un simbol de libertate al poporului român. Dar mai este cunoscut ca un simbol al binelui, a fost alături de cei mulţi, săraci, neajutoraţi, care aveau un ideal comun, şi-au dorit să trăiască împreună într-un stat mare, românesc, dar în primul rând, unitar ,,Unicul  dor al vieţii mele fiind ca să-mi văd naţiunea fericită. Cum este această naţiune fericită? Vă spun eu, dacă trăieşte unită, în unitate! Acest lucru ne-am dorit din străvechi! Mihai Viteazul aproape că a reuşit să ne unească. Mai apoi au venit acei mari oameni de stat care s-au străduit să făurească unitatea poporului roman. Şi a venit 1 Decembrie când în sfârşit am reuşit să ne împlinim acest ideal!’’

Preşedintele Consiliului Judeţean  şi-a mai exprimat dorinţa ca în municipiul Carei să fie amplasat bustul lui Mihai Eminescu. Bustul  poetului national Mihai Eminescu a fost solicitat a fi amplasat in municipiul Carei de către Despărţământul ASTRA Carei dar  propunerea a  primit votul negativ  de  la  consilierii majoritari  UDMR din Consiliul Local Carei în cadrul unei şedinţe de consiliu din acest an.

Totodată, sper, îmi doresc acest lucru, dar ştiu că sunt discuţii în privinţa amenajării acestui parc şi Consiliul Judeţean se va implica, să vedem de ce este nevoie, voi discuta şi cu autoritate locală, chiar  cred că ar trebui să facem ceva cu acest monument şi nu doar memoria lui Avram Iancu o cere, dar în primul rând, conştiinţa noastră, a dvs. a careienilor, a noastră ca şi români ca să ne strângem de fiecare dată fericiţi, cu bucurie, mândri şi demni aici, în faţa bustului lui Avram Iancu.

Raul Băbţan, directorul de cabinet al Prefectului judeţului Satu Mare a transmis mesajul Prefecturii care, alături de Consiliul Judeţean va face demersurile  ca toate însemnele naţionale şi evenimentele care comemorează astfel de momente să meargă pe mai departe şi şi-a încheiat alocuţiunea felicitând organizatorii pentru reuşita acestui eveniment.

Din partea Societătii  Culturale „Avram Iancu” a adresat câteva cuvinte asistenţei preşedintele de onoare al acesteia, procurorul Ioan Bâtea:

Am audiat cu atâtea plăcere discursurile antevorbitorilor…Subscriu la unitate de  aici, de  pe platou,  între cele două confesiuni religioase care au oficiat aici slujba. Subscriu la chemarea domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru unitate şi coeziune. Îmi exprim oarecum mirarea de ce nu suntem mai mulţi. De altfel, în acest an suntem  mai mulţi decât anul trecut şi intrând în tradiţie această sărbătoare, numărul va creşte.

Totodată , vorbitorul a evidenţiat faptul că au apărut false scrieri istorice  care menţionează că Iancu  a luptat împotriva Ungariei sau împotriva ungurilor, sau că era un criminal sau un haiduc.

Nu este adevărat, nu este niciun document românesc sau internaţional care să arate acest lucru! Iancu  a luptat împotriva rămăşiţelor feudale care existau în relaţiile economice, militară şi politice ale Imperiului Austro-Ungar şi pentru înlăturarea iobăgiei.

A oferit în acest sens  citate din scrierile unor  publicişti maghiari din perioada Revoluţiei, respectiv la circa 7-8 ani după Revoluţie, opinii cinstite şi favorabile pe care le aveau  maghiarii faţă de Avram Iancu.

Mircea Dobra, presedintele Societăţii Avram Iancu Satu Mare a mulţumit organizatorilor pentru  acest eveniment de la Carei şi şi-a manifestat susţinerea ca şi pe viitor asemenea manifestări să fie continuate.

A rostit o alocuţiune şi Ioan Tuhuţiu, preşedintele filialei Baia Mare a Societăţii  Cultural Patriotice Avram Iancu care şi-a exprimat bucuria pentru parteneriatul dintre  Societatea  Cultural Patriotică  Avram Iancu şi Despărţământul ASTRA   Carei, un parteneriat care s-a dovedit  fructuos în organizarea acestei manifestări autentice româneşti.

Au depus coroane de flori Instituţia Prefectului,Consiliul Judeţean, instituţii din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) din Carei, Societatea  Cultural Patriotică Avram Iancu, Despartamantul ASTRA Carei, Asociaţia Refugiaţilor, Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti,Asociaţia Unirea 2009 Carei, Asociaţia Urmaşii lui Lucaciu din Lucăceni, Asociaţia Urmaşii lui Avram Iancu din Gelu, Comunitatea de moţi din Scărişoara, din Marna Nouă şi cea din Horea, Partidul Naţional Liberal Carei, PSD Carei, ALDE.

Finalul a aparţinut  comunităţilor de moţi care au asigurat programul artistic.

Invitaţi de onoare în acest an  au fost taragotistul Nicolae şi solistul Mihai Badiu din Mărişel, tată şi fiu, dar şi îndrăgitul folkist sătmărean Octavian Bud.

Au evoluat grupul de recitatori din Ianculeşti, Răzvan Fuzi din Marna Nouă, grupul de recitatori din Scărişoara, grupul coral din Gelu şi grupul de recitatori din Lucăceni reunite în Asociaţia Urmaşii lui Lucaciu. Momente muzicale moţeşti au susţinut taragotistul Ghiţă Jurj, Ghiţă Fodor la acordeon şi solistul Dănuţ Mateş.

Toţi au încins o horă pe platoul din faţa bustului  lui Avram Iancu. Organizatorii au oferit la final, celor prezenţi, cozonac şi sarmale, pe ritmuri de muzică populară  românească.

redacţia

UPDATE

Initial, pentru a păstra cât mai mult timp  în amintire doar partea  frumoasă a sărbătorii şi pentru a nu mai fi acuzaţi de primarul Kovacs de atitudine critică constantă, nu am mai menţionat că nici unul dintre primari nu a luat parte la eveniment şi nici nu au delegat o altă persoană sau instituţie subordonată din primăria Carei  să îi reprezinte.   O facem acum, văzând rele intenţii de care nu reuşeşte să se dezbare. Pe pagina oficială a primăriei Carei, doar la secţiunea limba română, apare consemnat evenimentul dedicat lui Avram Iancu  din data de 13 septembrie 2015, fără a se menţiona organizatorii şi fără a se consemna amploarea evenimentului ce a cuprins şi  defilarea a   5 comunităţi de moţi din satele Gelu, Scărişoara, Horia , Marna Nouă şi Ianculeştiul de aparţine chiar de UAT Carei, prin centrul municipiului Carei. Nici numele asociaţiilor …culturale şi patriotice   nu au fost menţionate. Şi nici menţiunea că au  participat doar cadre  MAI numai din Carei nu este corectă. Nici faptul că şi comunitatea de maramureşeni din Lucăceni  a făcut un gest care îi onorează şi au făcut deplasarea pe cont propriu la manifestările de la Carei cu un grup de recitatori.

Pentru salariul generos plătit  lunar din banul public administratorului paginii oficiale, se impune puţin mai multă atenţie…şi bunăvoinţă la adresa  românilor contribuabili careieni!

comentarii

de nicu la 14 septembrie 2015 - 17:09

unde au fost tulnicele ?

de Buletin de Carei la 14 septembrie 2015 - 17:19

In public. In calitate de organizator, domnul presedinte al Asociatiei Refugiatilor filiala Carei, prof. Mihai Bertiean, fost cadru didactic in Ianculesti, a lansat invitatia catre tulnicaresele din Ianculesti, potrivit celor declarate de catre domnia sa. Decizia de a nu fi prezente cu tulnicele cumparate de Constantin Onet, le apartine.

de andrew la 14 septembrie 2015 - 18:04

despre activitatea Asociatiei Împreună Egymásért ASIEE , cand veti scrie ?

de Buletin de Carei la 14 septembrie 2015 - 18:21

Daca puneti la îndoială spusele profesorului Bertieanu, e problema dvs. Si noi putem deduce că încercaţi să provocaţi ca să deturnaţi atenţia de la reuşita manifestărilor. Este pentru prima dată când sunt prezente TOATE comunităţile de moţi din jurul Careiului, este pentru prima dată când doua asociaţii culturale puternice organizează împreună un eveniment si tot pentru prima dată, comunităţile de moţi prezintă programul artistic. Sunt fapte care nu pot fi contestate şi care denotă unitatea ce se reînfiripă între comunităţile de moţi.

de anghel la 14 septembrie 2015 - 20:53

ca de obicei primaria a aratat ca merita toate injuriile noastre!
sovina si discriminatorie se gandeste numai la cum sa planteze scandal in mijlocul oamenilor ca sa poata trage itele pe din spate. nu a fost in stare sa depune o coroana la bustul lui avram iancu dar vrea sa il dea jos ca sa nu ne mai adunam acolo! mai bine ati plati datoriile primarului daca tot a pus comisioanele si terenurile pe numele lui robika. rade orasul de voi ca va folositi de femei simple ca sa incercati dezbinarea romanilor.

de Horia Mărieș la 15 septembrie 2015 - 07:00

Tulnicele sunt greu de cărat iar tulnicăresele sunt niște babe de vârsta mea.
Le ințeleg că le-a fost greu să vină cu tulnicele. 🙂

de referent-organizator la 15 septembrie 2015 - 07:22

E nevoie de un referent
organizator evenimente
primaria ajuta pe voi
La anu puteti canta si la trombon…
(Ciclul „Tara arde si baba se piaptana”)

de tornada la 15 septembrie 2015 - 07:29

te oferi de referent de la primarie pe bani multi din punga careienilor???? pana acum cei care au organizat au depus munca voluntara….nu e de nasul vostru daca nu e de furat bani….nici fonduri europene nu se dau moca asa ca fiecare canta unde si ce vrea…..mare suparare la voi ca a reusit si iar a fost multa lume la fel ca la mitropolit cand primarul a stat ascuns impreuna cu rodica la vie

de sirianul la 15 septembrie 2015 - 08:05

Santem pe drum.Pregatiti cazarea.
Veti avea evenimentele pe care le au votat
europarlamentarii avem acceptul de intrare

de jeno la 15 septembrie 2015 - 09:02

va astept la uscatoria mea din marginea orasului.
am pregatit curentul si gazul si amiicii au pregatit casele din panyvas!

de careian la 15 septembrie 2015 - 09:03

foarte frumos eveniment si multmmai multa lume decat anul trecut!
traiasca duhul lui iancu al nostru!
el ne tine impreuna si la 143 de ani de la moarte!

de silviu m. la 15 septembrie 2015 - 20:29

a fost frumos felicitari organizatorilor

Raspunsuri

Lasati un comentariu