Societatea civilă câştigă la Iaşi şi replantează teii

• publicat la: 26 septembrie 2015
Societatea civilă câştigă la Iaşi şi replantează teii
După doi ani și jumătate de la tăierea teilor, polul  de rezistență civică  din Iaşi a câștigat o bătălie importantă: replantarea teilor în centrul oraşului. În spatele acestei victorii se află sute de ore de voluntariat pe care ieșenii le-au dedicat acestei cauze. Împreună, am organizat acțiuni publice, am semnat petiții, am realizat rapoarte, interviuri și studii independente.
Proiectul nostru, făcut public pe platforma iasuliubesteteii.ro şi inclus într-o scrisoare deschisă, a fost supus unei consultări populare extraordinare. Din 14,244 de voturi exprimate, 13,347 (93.7%) au votat pentru replantarea teilor pe pietonal, 638 (4.4%) au votat împotrivă, 152 (1%) s-au abținut, iar restul de voturi au fost nule și/sau anulate. Oamenii au solicitat clar replantarea teilor pe tronsonul pietonal al Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Victoria este nu doar decisivă, ci zdrobitoare. Arborii vor fi plantaţi în toamna aceasta.
Este pentru prima dată în Iaşi când un subiect de acest gen a fost atât de clar tranşat de vocea comunităţii. Rezultatul de astăzi confirmă legitimitatea demersurilor noastre şi dovedeşte că prin perseverenţă, încredere şi profesionalism, cetăţenii îşi pot recupera oraşul şi îl pot transforma într‑un loc care să îi reprezinte, să îi unească şi, de ce nu, să îi facă mândri.
În săptămânile care urmează, vom înmâna Primăriei din Iaşi o fişă tehnică extinsă legată de aspectele importante ale replantării. Vom insista ca materialul dendrologic să fie de calitate, iar plantările (inclusiv transplantarea salcâmilor japonezi pitici) să se facă profesionist. Vom continua să vă informăm în mod public pe acest subiect.
Suntem, de asemenea, conştienţi că demersurile noastre nu trebuie să se oprească aici. Multe spaţii verzi din oraş suferă în urma unor decenii de neglijenţă, iar îngrijirea plantaţiilor de alinimanet şi a zonelor verzi nu respectă încă bunele practici în domeniu. P.U.G.-ul are în continuare o formă incertă şi lipseşte o viziune generală asupra dezvoltării oraşului. Este evident pentru noi că cei care au fost aleşi să ne reprezinte trebuie în permanenţă supravegheaţi, interpelaţi şi traşi la răspundere pentru ceea ce fac, sau pentru ceea ce nu fac.
În calitate de membri ai societății civile, vom continua să oferim administraţiei locale, indiferent de cine va fi ea reprezentată, soluţii şi proiecte durabile în folosul comunităţii, argumentate ştiinţific şi într-un mod transparent. Considerăm că este nevoie de perseverenţă, încredere şi profesionalism pentru a crea un dialog real şi constructiv între cetăţeni, experţi independenţi şi autorităţi.
Însă astăzi ne bucurăm. Suntem mândri de pagina de istorie pe care am scris-o în istoria oraşului Iaşi. Am contribuit cu toții la ea. Am fost voluntari sau susținători, am votat și am arătat că ne pasă. Am găsit soluții și am colaborat ca orașul nostru să fie așa cum ni-l dorim. Vă mulțumim că faceți parte din povestea aceasta!
În noiembrie plantăm împreună tei în centrul Iaşiului!
Grupul de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii”
Grupul Academic din Iaşi
Asociaţia Dendro‑Ornamentală „Anastasie Fătu” (Iaşi)

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Bucureşti)

La deschiderea urnelor,din 14.244 voturi exprimate, 13.347 (93.7%) au votat DA (pentru replantarea teilor).
638 (4%) au votat împotrivă. Restul au fost abtineri sau voturi anulate. O victorie decisivă a societăţii civile  pentru cauza teilor din Iasi.

Dinu Munteanu

Lasati un comentariu