Primăria Carei menţine camuflajul la obiectivul Monumentul Ostaşului Român

• publicat la: 14 octombrie 2015
Primăria Carei menţine camuflajul la obiectivul Monumentul Ostaşului Român

Redacţia Buletin de Carei a semnalat în ultimii ani  lipsa interesului Primăriei Carei faţă de punerea în valoare a Monumentului Ostaşului Român, cel mai important monument de for public realizat de renumitul sculptor Gheza Vida.

Monumentul a fost dezvelit acum 51 de ani, ca un omagiu adus Armatei Române  pentru  eliberarea ultimei brazde de pământ românesc. în 1944. Acest monument, a fost omis a fi consemnat ca şi obiectiv istoric pe ultima hartă tipărită de primăria Carei. .AICI.

In preajma  datei de 25 octombrie, în mun.Carei sosesc delegaţii din partea MApN pentru  stabilirea unui cadru adecvat  momentului de sărbătoare închinat Armatei Române.

De fiecare dată, reprezentanţii MApN, solicită primăriei Carei toaletarea sau înlocuirea arbuştilor înalti de 9 m, ce formează un zid verde de nepătruns  privirilor celor ce tranzitează oraşul. Şi de fiecare dată, primarul  Kovacs se eschivează şi refuză adoptarea unei decizii. In tot acest timp, arborii din jurul castelului au fost îndepărtaţi pentru a pune în valoare obiectivul Castelul Karolyi, la fel şi în cazul celorlalte monumente  ale etniei maghiare.

O simplă privire aruncată la repezeală prin oraş, arată situatia  în care se află toate monumentele eroilor români.  Pentru reabilitarea Monumentului Ostaşului Român din Carei, primăria a cedat dreptul de proprietate Consiliului Judetean care prin Muzeul Judetean a efectuat şi suportat finaciar costul lucrărilor .

Bustul revoluţionarului Simion Bărnuţiu a fost renovat pe cheltuiala consilierului Ilie Ciută. Monumentul dedicat  lui Avram Iancu zace  într-o avansată stare de degradare şi riscă să fie demolat dacă se va pune în practică  proiectul susţinut de primarul Kovacs.

Monumentul Ostasului Român, în faţa căruia se înclină în semn de omagiu fiecare şef de stat şi de Guvern, este bine ascuns oricăror priviri indiscrete ale trecătorilor sau turiştilor. La 20 de m distanţă, dacă stai la rând ca să intri în sensul giratoriu, nu îl poţi vedea.

Până la această oră, nici o institutie guvernamentală, nu a luat o decizie care să fie şi pusă în practică.

Asociaţia cultural patriotică „Unirea 2009”, prin preşedintele Victor Micle, Societatea cultural patriotică „Avram Iancu”, filiala Carei, preşedinte prof.Rodica Jurj, Despărţământul Astra Carei, preşedinte ing.Daniela Ciută, solicită punerea în valoare a acestui important ansamblu monumental careian care este Monumentul Ostaşului Român.

In România, un  monument  de for public  de talia Monumentului Ostaşului Român de la Carei , este ascuns privirilor de un primar UDMR care refuză  până şi amplasarea bustului lui  Mihai Eminescu şi Ionel Brătianu.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 14 octombrie 2015 - 15:42

E război.
De exemplu în Siria.
De aia este „camuflat”.

de nenicu la 14 octombrie 2015 - 18:20

Mi-e stricata drujba dar….. o repar,cat mai repede !!

de andrew la 14 octombrie 2015 - 18:40

mie imi place ca arata asa 🙂

de sorin florut la 14 octombrie 2015 - 19:04

@ andrew

Gusturile individuale îi privesc pe indivizi (adică te privește dacă îți place sau nu). Aici este vorba de un ansamblu monumental care a fost gândit și realizat într-un anume fel, care nu prevedea prezența arborilor de tuia. S-au găsit unii care s-au considerat capabili să aducă ”îmbunătățiri”, distrugând ambiental ansamblul, concepția și mesajul ce trebuia transmis. Nimeni nu acceptă ca un tâmplar să-l opereze de hernie.

de andrew la 14 octombrie 2015 - 19:30

corect domn profesor, de aceea nu am spus mai mult. aceasta e opinia mea personala.

de Horia Mărieș la 14 octombrie 2015 - 19:31

@Jan

Dacă Jan știe să cetește, poate să și cetească.

http://www.buletindecarei.ro/2015/08/manoasa-campie-a-careiului-acum-90-de-ani-tentanta-pasune-si-padure-a-ianculestiului-ratacite-printre-acte.html

Mai sunt și alte asemenea articole în BdeC destinate culturalizării maselor, grupate sub titul „Mănoasa câmpie a Careiului”.
Parcă opt sau nouă.
Cetitul nu dăunează sănătății dvs.
Puteți să-l practicați la orice oră din zi fără nici o grijă, chiar si atunci când stați pe tron la budă.

de dragos la 14 octombrie 2015 - 19:59

taiati dreaq tuia aia de acolo ca saracul Ferdinand ofitier de circulatiune nu poate zari Monumentul

de jancsi la 14 octombrie 2015 - 21:13

nu inteleg de ce cauta mereu sa cearta primarul cu romanii din oras si de ce mereu vrea sa bate joc de ei ca si ei plateste la primarie darile ca si noi.
eu inteleg foarte bine cu vecinii mei romanii. ,si noi am auzit la oras ca primarul nostru nu primeste tot salarul pana nu plateste datoriile pe care are si rusine sa fie la el ca de la noi cere darile sa platim!

de livia la 15 octombrie 2015 - 13:05

În ROMÂNIA, cu toţii să ne supunem Legilor ROMÂNEŞTI! PRIMĂRIA să acţioneze URGENT! În CAREI nu sunt urmaşi de eroi? Români creştini, treziţi-vă!

de Horia Mărieș la 17 octombrie 2015 - 17:26

Breaking News:

Președintele României Klaus Iohannis va fi pezent în Carei, orașul meu natal, pe data de 25 octombrie, la manifestările ce vor avea loc cu prilejul Zilei Armatei Române.

Vestea este foarte bună pentru careieni fiindcă mai mult ca sigur că o să se asfalteze, sau măcar o să se astupe toate găurile de pe drumurile, șoselele, străzile ce vor fi stăbătute de delegatiile oficiale. Așa se întãmplau lucrurile și pe vremea lui Ceașcă, iar primașul știe treaba asta foarte bine fiindcă și el a fost parașutat în Carei de P.C.R. (Pile Cunoștiințe Relații) pe vremea lui Ceașcă.

O să-l întâmpine primașul pe președinte. El este o gazdă bună si ospitalieră. Pãnă și cu grofi scăpătați, sau mai ales cu ei.

Primașul a găzduit până și paranghelia popească din 4 noiembrie 2014 îndreptată împotriva lui Iohannis, care atunci nu era socotit nici un bun romãn si nici un bun creștin ortodox. În opinia lui Kovacs, Stef, Govor, Sigheteanul mși alții de aceași teapă – Klaus Iohannis nu merita președinția RO și în consecință i-au făcut o foarte intensă și extrem de jegoasă anticampanie, în special cu concursul finului-sas, dar nu numai.

Mai mult ca sigur că primașul o să-i pupe pe 25 oct și mâna lui Iohannis, de servil, fără șira spinării si de cameleon ce este. Îndrăznesc să fac pariu cu oricine pe o duzină de beri Guinness.

Cunosc „marfa”, am fost martor fără voia mea pe 4 noiembrie 2014 la marea paranghelie preoțească, aia care a fost udată cu cea mai împuțită șliboviță, un bairam pantangruelesc care a tinut aproape trei ore. Eu sunt măgarul nesimțit care a făcut poza aia cu Fordul preoțesc importat direct din ocskasorul numit Rai (SM 68 RAI), fiindcă mi-a plăcut mult placa de număr…. Era foarte sugestivă. Stiu, am păcătuit grav. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Sper că o să fiu iertat măcar pe lumea ailaltă.
Dar mai e până atunci.

http://maramuresenii.ro/biserica-ortodoxa-face-campanie-electorala-pentru-ponta/

de liviu la 17 octombrie 2015 - 21:14

jeno ai greturi ? ia cu lamuie ca poate iti trece si poate inveti si tu ceva de la careieni ca de furat sigur nu de la ei ai invatat!
esti disperat ca vine iar vremea ca nu ai bani de paine si te prinde fiscul? atunci ai pierdut casa si ai putut sa o pui pe numele unui copilas dar daca te prinde kovasi pierzi distractia de afara si ramai cu pijamalele dungate ca bombonelu si jiji… si cui lasi tu mandrete de betivan muieratic?
hai ca va iau cu pietre careienii daca mai intindeti mult coarda inainte de codruta si va mai si pune sa ne dati inapoi tot comisionu de la toate proiectele si lucrarile din oras!

Lasati un comentariu