Satul Ianculeşti din UAT Carei. Povara frumosului

• publicat la: 12 octombrie 2015
Satul Ianculeşti din UAT Carei. Povara frumosului

A venit toamna. Dar UAT Carei, de care aparţine  satul Ianculeşti, nu  numără bobocii. Unde nu semeni, nu ai ce roade să culegi.

Sau poate urmăreşti să nu culegi roade în aceste locuri, să declari zona ca una degradată şi apoi să poţi accesa proiecte întru bunăstarea personală …sau  de grup, de interese evident.

S-au mai văzut cazuri, şi nu cu mult timp în urmă, când sătenii din Ianculeşti au ieşit cu mic cu mare în faţa buldozerelor ce vroiau să pregătească terenul pentru ..plantarea unei păduri de pin negru pe păşunea   comunală. Era în data de 6 decembrie 2012, de sfântul Nicolae. Atunci a fost cu noroc. A rămas păşunea.

Cu noroc a fost şi  intervenţia  delegatului sătesc Ciprian Chiorean  la Consiliul Judeţean pentru asfaltarea drumului.  Nu de acelaşi noroc a avut parte  când a vrut să construiască Capela Mortuară. Ajutorul oferit de consilierul Ilie Ciută, care a ataşat la proiectul de hotărâre o documentaţie tehnică ce ar fi scutit Primăria de o cheltuială suplimentară, nu a corespuns standardelor   primăriei. Era gratuit. Fără  parandărăt, nici  financiar şi nici politic.

Aşa că iniţial s-a aprobat soluţia cu mulţi bani daţi pe proiect tehnic.  La şedinţa din mai 2013. Apoi, a intervenit politicul şi Capela mortuară din Ianculeşti,  a devenit  obiect de troc.

…Fac capelă numai dacă cer consilierii PSD... afirma fără nici o reţinere primarul Kovacs la şedinţa CL din data de 3 decembrie 2014.

Şi cum consilierii PSD nu se înghesuie să ceară la primar construirea unei capele mortuare pentru satul Ianculeşti, aceasta nu se mai face. Pe primarul Kovacs nu îl interesează bunăstarea  contribuabililor  arondaţi la primăria Carei, nici nevoile şi nici cerinţele lor dacă nu sunt în aria sa de  interes politic.

Cererile delegatului sătesc pentru câteva camioane de piatră ce ar mai  umple gropile de pe străzile satului incluse în prima zonă de impozitare,aici, rămân mereu fără răspuns cât timp acesta nu face parte din  alianţa politică condusă de primar. Din care face parte totuşi  un fiu al satului. O fi vitreg de nu se înghesuie să dea piept cu problemele sătenilor. Nici măcar străzile nu au un nume al lor cum  se obişnuieşte în locurile civilizate cum pretinde primarul Kovacs că este UAT Carei. Ianculeştenii  se identifică după numărul casei. Toate străzile din Ianculeşti sunt …strada Principală. Şi toate sunt pline de noroi când vine sezonul ploios.

Biserica din sat nu a primit nici măcar un leu în ultimii 25 de ani , pentru  lucrări de renovare.  A trebuit să cadă tencuiala din tavan iar Buletin de Carei  să mediatizeze cazul pentru ca să se ia o decizie din partea primăriei.

La împărţirea banilor în CL, lovitură de teatru. Tocmai fiul satului, consilier cu drept de vot, se opune acordării unei sume mai consistente. aici.

Încurcate sunt căile Domnului. Coincidenţă sau nu, acelaşi consilier solicita vehement în şedinta CL din 29 aprilie 2015, tăierea plopilor de pe drumul spre Ianculeşti. La scurt timp,  o parte dintre aceştia au fost inelaţi, adică tăiaţi împrejur, pentru a afecta procesul de hrănire şi a provoca uscarea lor. Nu a fost apoi decât un pas până la solicitarea tăierii lor …şi duşi au fost, la gaterul de la Urziceni fără ca cineva să mai ştie ceva de soarta …scândurilor de plop.

Nici  când vine vorba de voie bună şi distracţie situaţia nu este diferită. Ediţia din acest an a Zilelor Iancului a avut loc datorită intervenţiei consilierului Ciută. Fără introducerea pe ordinea de zi a şedinţei CL, a solicitării de sprijin financiar, nu ar fi fost posibilă alocarea de fonduri pentru eveniment.

 

Nu am uitat nici de lac. De la preluarea sa în administrare de către primărie, acesta a devenit un bastion înconjurat cu sârmă ghimpată, inaccesibil …omului de rând, ca pe vremea când aici se relaxau şi careienii  lipsiţi de o oază de verdeaţa în apropiere.

Fără ca fiul satului să intervină la aliaţii din consiliu. Idem în cazul Căminului Cultural. Nu cred că are vreo legătură cu situarea  lui în imediata apropiere a unei noi vile construite de un membru al familiei. O fi o simplă coincidenţă, la fel şi faptul că ieşirea din spate a fost obturată.

Fiul satului, consilier cu drept de vot în CL, nu se poate lăuda cu vreo intervenţie mai apăsată pentru a impune colegilor de alianţă din consiliu, vreun sprijin pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Căminului Cultural sau pentru pietruirea drumurilor, dacă nu asfaltare sau pentru introducerea apei curente sau a canalizării sau măcar a reabilitării clădirii şcolii pentru activităţi sociale.

Oare cu ce i-au greşit sătenii de nu se poate apropia de ei la nici o activitate culturală sau de divertisment? Poate nu e timpul pierdut şi pentru o intervenţie în reducerea impozitului agricol plătit de săteni la valoare dublă faţa de cea reală, datorită încadrării  vitrege  din partea administraţiei locale  în prima zonă de impozitare. Şi cu această ocazie poate  readuce comunităţii locale porţiunea de păşune  ..extrasă pentru a  amenaja pe ea o parcare pentru amatorii de pescuit sosiţi la lac, lacul satului.

Frumuseţea aparte a satului Ianculeşti nu este mereu un avantaj şi devine o povară când  este râvnită de minţi obtuze dar avare.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 12 octombrie 2015 - 23:56

Mai mult ca sigur că plopii ăia pe care voia să-i taie pseudointelectualul pesedist nativ în Ianculești erau de confesiune mozaică sau musulmană, de aia au trebuit să fie „tăiați împrejur”. Le-a mers bine apoi, au ajuns la gaterul de la Urziceni și vor fi transformați în picioare de scaune de lux. Drept urmare, văzând aceste succesuri, preșul Dragnea va propune și se va vota acest lucru în mod cert la următorul consiliu național, ca toți pesediști careieni să fie „tăiați împrejur”, indiferent de vârstă. E mult mai sănătos așa.

de Horia Mărieș la 13 octombrie 2015 - 00:58

„Organizaţia din Carei susţine candidatura lui Liviu Dragnea la funcţia de preşedinte naţional al partidului, ne-a declarat liderul PSD Carei, Ionuţ Oneţ. „Sprijinim candidatura domnului Liviu Dragnea pentru că a sprijinit în mod constant administraţia locală careiană, mai ales cât a fost ministru al Dezvoltării Regionale, lucru pe care îl poate confirma şi domnul primar Eugen Kovacs, alocând sumele necesare finalizării unor proiecte de investiţii aflate în curs de derulare”, a adăugat preşedintele PSD Carei, Ionuţ Oneţ.”

Bre, sulică, nu se zice „domnul primaș Eugen Kovacs”, se zice „conducerea”.

N-ai învățat încă?
https://vimeo.com/126900231

Fii respectuos față de stăpânul tău groful de Asuaju de Sus, iobage, ce dracu!

de Horia Mărieș la 13 octombrie 2015 - 01:05

P.S. Ce speach fulminat poate să aibă prăpăditul ăsta de preș local pesedist. Un necopt. Vorbește gesticulând cu ambele mâini, se ajută cu pantonima, fiindcă de creț la ce este la minte, nu-i ies vorbele pe gură și atunci este nevoit să se ajută cu ambele mâini și cu toate deștele.
Mai făcea un cizmar exact la fel, când se afla, de exemplu, la tribuna celui de la XIV-lea Congres.
Doar că acel Congres a fost ultimul pentru el.

de Horia Mărieș la 13 octombrie 2015 - 09:36

Conferinţa internatională a mafioţilor udemeriști:
După şedinţă, il capo di tutti capi, Kerestolyi, îl cheamă la el pe şeful mafiei careiene.
– Auzi, Barosane, tu ai vilă din asta cu 2 etaje, cum am eu?
– Nu, răspunde Covăcitul.
– Dar Merțane ca ale mele, ai?
– Nu.
– Dar lanţ din ăsta gros cât 2 degete, de aur, ai?
– Nu.
– Măi, păi ce fel mafiot eşti tu? La congresul următor să nu te aud că nu ai ce ţi-am zis azi, clar?
Merge gádzsó-ul acasă şi îl strigă pe servitorul lui, pe finul cel sas:
– Emilika! Dărâmă ultimele 3 etaje de la casă, vinde elicopterele şi cumpără Merțane, iar câinele dezleagă-l și du-l în casă, că lanţul lui trebuie să-l port eu…

de unu din carei la 13 octombrie 2015 - 15:58

Doi catelusi povestesc mamei:
primul: -Mama eu daca ajung matur ma fac caine de vanatoare ca am nas bun…
Mama : – Bravo draga tu esti facut pentru asta

celalat intreaba : – Mama eu toata ziua mananc cacat prin parc si sunt un lingau ordinar la invatatura sunt bota ce meserie sa aleg ?

Mama: -Lasa dragul meu tu te bagi in politica , garanta vei avea succes …..

de Cyanide la 13 octombrie 2015 - 18:21

Mai bine ar face satenii pettite sa se rupa de primaria Carei, asa cu propria lor primarie se pot gospodari mai bine oamenii,parearea mea 🙂

de Horia Mărieș la 13 octombrie 2015 - 20:47

Un iepuraș orb aleargă prin pădure. Se lovește de un șarpe orb.
Șarpele (unul de ăla cu ochelari, mult încălzit la sân, mâncator de pâine albă într-o vreme la unii pe care-i înjură azi prin OdeC, azi doar mâncător de rahat) zice:
– Nesimțitule! De ce nu te uiți pe unde umbli?
– Păi sunt orb.
– Aaaa (zice șarpele) și eu la fel. Atunci hai să jucăm un joc.
Ne pipăim unul pe celălalt și vedem care cine e .
Să vedem…. ai codița mică… ai blana moale… ai urechi mari… ești iepuraș!
– Da (zice iepurașul).
Hai să te pipăi eu pe tine.
Ești lunecos… n-ai coaie… n-ai coloană vertebrală…. ești lipsit total de caracter, ești director de gazetă și un vlogher jegos și pupincurist.
Hasta la vista, baby, mai du-te și dracului, piei Satană!

de fica al satului :) la 14 octombrie 2015 - 16:07

Dl Ciuta, va rog sa-l intrebati pe delegatul satesc, pe care-l laudati atat de mult, de ce a vrut sa duca materialul de la teracota din caminul cultural si daca aceasta hotarare a luat-o impreuna cu fii satului in barul din Ianculesti?
Daca tot vrem sa renovam ” punctele turistice ” ale satului Ianculesti de ce delegatul ( chiorean Ciprian) a facut din scoala ,sala de chefuri si betii iar din caminul cultural s-a intentionat sa fie dusa cu caruta teracota? probabil intentiona sa o moneteze la alt ” punct turistic”, ptr care sa ceara bani primariei iar d.voastra , d.l Ciuta, sa-l sustineti in fata consilierilor, altfel va pierdeti increderea fata de ianculesti.
In Ianculesti d.le Ciuta, cu atatea ” cereri ” ati facut, d.voastra si cu delegatul numai cearta si rusine intre sateni.
o zi frumoasa…

de Maria la 14 octombrie 2015 - 16:21

O fiica a satului Ianculesti stie cum se scrie cuvantul fiica si nu se face de rusine cu scrieri agramate care miors de la o posta a semnatura de nepot de onel fost delegat satesc si pensionat de boala cand el crapa de sanatate.
Ai umblat prea mult la betii si ai ramas mahmur(a) daca vorbersti pe langa subiect ca pretenu fiului satului ionut care a votat impotriva primirii de mai multi bani pentru biserica. Cine a mai pomenit ca un fiu al satului sa refuze bani mai multi pentru repararea bisericii?
Cine a mai pomenit ca fiul satului consilier sa nu se bata pentru Zilele Iancului si sa trebuiasca sa bage domnul consilier Ciuta la sedinta de consiliu cererea de la delegatul satesc?
De ce nu scrii cum a fost construita viloaca doctoritei ce semneaza pensiile de boala pe terenul fostului parc din sat si de ce nu se mai poate folosi cararea de la caminul cultural?
A luat prea multe voturi domnul Ciuta si e disperat finul primarului ca ramane fara parai de betii si ionica fara servici dupa ce a patit la banca?
Va faceti de ras cu ce scrieti daca credeti ca noi nu stim ca onetu a trecut adresa de pe carei la tabelul cu ajutoare de la europa da el sta in cel mai mare viloi din sat si pune oamenii sa semneze pentru produse agricole da el le pune in fata un contract de vanzare a pamantului si se trezesc oamenii ca pierd pamanturile. Vezi ca pati daca bei prea mult si nu mai stii ce scrii fatuca rosie?

de motul la 14 octombrie 2015 - 16:52

fica al satului seamana cu un scris de laicifoci din grupul de interese mafiote de la primeria caraiului…voi nu stiti bancul cu albina?
hai roiu de aiciea!
traiasca duhul lui Iancu!
respect pentru un consilier ca si domnul Ciuta ca tare va deranjeaza ca ajuta satul aflam si noi ce se mai intampla in cloaca aia din primarie de unde nu primim nici un ajutor si ne cere primaru sa votam cu ionut ca sa ne faca capela la cimitir da lacu l au luat de la noi pentru paranghelii si amicii ungurasilor nu platesc taxa de pescuit asa cum o fost cand doctoru o vrut sa faca reclamatie la politie da nu o putut ca nu o avut chitanta ca sa arate ca acolo o fosst

de ileana la 14 octombrie 2015 - 17:30

adica oamenii saraci din ianculesti ar trebui sa faca asociatie pentru oamenii bolnavi, asa ca tine ,,la cap?
pai e liber sa faca onet cel cu viloiu din sat si cu 2 pensii si cu masdinile prin garaje si apartamanet la oradea si carei si ianculesti…au de unde….ati luat frica delegatului satesc ca pune mana si face ce e de facut sdi nu face jocurile lui jeno si norbi si mocanelu care se beau impreuna pana pica sub masa la carei?
da bani d eimpozite is buni de la ianculestiul si lacul si padurea care ati luat o de la oameni?
nu va mai ajunge cat furati la carei si ati trecut la ianculesti si va e frica de cipri ca nu va face jocurile murdare?
a ajuns primarul sa stea in casa pusa pe numele nepotului de 2 ani…mai mare rusinea

de Jan la 14 octombrie 2015 - 17:56

Vai săracii ianculeștenii. Las fierbinți :))) ati pupat mana lui doctorița ani la la rând si acum dați cu pietre.ati facut o obsesie PTR fam Onet. V a adus boierul din munți sa câștigați o bucata de pământ si acuma pretindeți ca vi se cuvine tot voua. Voi ati primit doar locul de casa si atat. Boierul v a adus pe cei mai inculți din munți . Nu știți sa faceti diferența intre dreptul de proprietate si dreptul de uzufruct. Si va țineți exact ca personajele din ” las fierbinți ”
Frica de cine ? Delegatul??? de cipi???
Cate clase are??
Si ce a facut PTR sat??? Altii ii scriu discursul iar cand nu are discursul in fata nu stie sa zică decat ca ” suntem moți sau urmașii lui Iancu” acestea sunt replicile lui in ședințele consiliului local.
Iar daca ” vrem” lacul cine credeți ca e in măsura sa l administreze?
Excepție clanul va rog :)))

de Horia Mărieș la 14 octombrie 2015 - 18:04

Doar pentru pitecantropi ca și acest anαβ cu aliasul de @ioio.
La cererea publicului călător și trecător prin viață, exact ca bagajul prin gară, Radio Erevan vă oferă filmul „Las fierbinti”
( Ce o fi cu filmul ăsta de care zice cultul @ioio, eu unul habar n-am, dar nici nu mă interesează).

Din inestimabila colecție aflată la Cinemateca din Paris: Vidám mozifilmek.
FILMAJÁNLÓK: VÍGJÁTÉK
Vígjáték filmajánló oldal. 2015 legjobb vígjátékai egy helyen.
Amerikai, francia, olasz, román és magyar vígjátékok a kínálatban! ©PrimariaCarei.ro

https://vimeo.com/103929107

de sorin florut la 14 octombrie 2015 - 18:55

@Jan 14 oct
Informații inexacte! Ianculeștenii nu au fost aduși de nici un ”boier”. Cei aproape 100 de capi de familie au fost ÎMPROPRIETĂRIȚI cu loc de casă și pământ agricol la reforma agrară inițiată de statul român în 1921 și aplicată în anii următori, reformă agrară prin care au fost împroprietăriți cei îndreptățiți din întreaga Românie. Deci nici vorbă de uzufruct, ci de PROPRIETATE! Cel ce nu face diferența între proprietate și uzufruct este tocmai …. ”Jan”! În Carei și împrejurimi nu numai etnicii români îndreptățiți au fost împroprietăriți, ci și etnici germani și etnici unguri aflați în aceeași situație. Satul Ianculești a fost împroprietărit și cu pădure și pășune

de Jan la 14 octombrie 2015 - 19:26

Da, au primit drept de proprietate asupra locuințe si asupra terenului agricol, cu drept de uzufruct a pășunii care l au avut pana la un moment dat ca drept de uzufruct, si acele legi noi , a pierderii dreptului de uzufruct si intrarea in proprietatea statului a pășunii si lacului ( exemplu concret)nu au fost date de Kovaci. Eu făceam referire mai sus ” la alte. Terenuri” la urmatoarele : cum au ajuns aici , cine i a adus si ce drepturi au, si ce fel de oameni a adus….î
Cum poti spune ca au drept de proprietate.vb prosti. Ii a statului roman
Tampiti oamenii de cap.

de Horia Mărieș la 14 octombrie 2015 - 19:40

@jan

Hai să ne batem nițel in hârtoage, cunoștiințe, păreri, tâmpenii, opiniedecarei, bazaconii, etc.

Dacă Jan știe să cetește, poate să și cetească.

http://www.buletindecarei.ro/2015/08/manoasa-campie-a-careiului-acum-90-de-ani-tentanta-pasune-si-padure-a-ianculestiului-ratacite-printre-acte.html

Mai sunt și alte asemenea articole în BdeC destinate culturalizării maselor, grupate sub titul “Mănoasa câmpie a Careiului”.
Parcă opt sau nouă.
Și mai este în biblioteca unora și o carte țapănă scrisă de Dr. Ioan Gherman in 1937 despre Plasa Carei.
Dacă doriți, putem să v-o punem la dispoziție via email ca și document .pdf.

Cetitul nu dăunează sănătății dvs.
Puteți să-l practicați la orice oră din zi fără nici o grijă, chiar si atunci când stați pe tron la budă.

de szabolcs la 14 octombrie 2015 - 21:22

eu cer iertare pentru cei magyar care urat vorbesc despre romanii care au dat la noi si casa si mancare cand am venit din stepele de la asia.
stiu ca multi nu spun adevarul ca mai mult trebe banii la ei puterea dar unul este adevarul si noi aicea am fost bine primiti si acum de ce sa aruncam cu pietre in romanii care au primit la noi in casa lor acum o mie de ani!!!!
toate lumea stie ce mari distractii faceau grofii la cazinou si ca acolo au pierdut avere si acum vine dupa pamantul care ei au vandut ca sa primeasca bani pentru cazinourile de la becs.

de ghita la 15 octombrie 2015 - 07:22

ce se mai aude cu banii luati de onetu pentru gaz pe chitante de mana cand lucrarea a fost platita de judet?
ce pozitie a luat fiul satului ionut pentru ca oameni sa isi primeasca banii inapoi?
multumesc.

de motii netrifesti la 15 octombrie 2015 - 21:50

cel mai bun delegat satesc ce l-a avut satul este Ciprian Chiorean!
nu se apleaca ca slujile in fata primarului sovin si mincinos si tine mereu cu oamenii din sat si singur pune mana si face prin sat.
la biserica numai el si cu doi oameni au facut toate lucrarile!!!
sa fii sanatos Ciprian si sa poti duce mai departe necazurile oamenilor!

de Istvan la 26 octombrie 2015 - 18:34

Delegatul se lauda prin satul Ianculesti ca a scăpat de amenda cu teracota pentru ca a intervenit cineva pentru el la poliție.am si eu o problema . Nu ajuti si la mine ?

de sile la 26 octombrie 2015 - 19:17

onetule da mai nou te semnezi istvan decand umbli cu tulipanii si furati impreuna???
de ce nu spui ca pe terenul parcului din sat ai construit vilocul din banii luati de la oamenii amarati pentru pensie de boala data de doctorita???
cum ai scapat de puscarie pentru ca ai bagat conducta de gaz fara contor pe sub cea legala? la fel cum ai scapat de dosarul pentru cherestea de cand aveati firma impreuna cu jenicul care era director la crasna?
unde sunt banii luati de la oameni pentru introducerea gazului in ianculesti ,miliarde luate la negru cu chitante false???
de ce lauzi ca govorika te scapa de puscarii si ca jeno a amicul tau ca acusi fac amandoi coada la pijamale dungate???
te dai de gol cu teracota ca doar ati muyls de pe sat miliardele si toate le-ati pierdut cu apartamentul din oradea …cum ai avut curaj sa pui oamenii sa semneze pentru produse si voi de fapt punetti lumea sa semneze contract de vanzare de teren ca si acum va judecati???
nu te mai satura necuratu sa sugi banii sdaracilor pentru pensie de nevazator si tu conduci limuzinele!
mai tii minte cum goleai zaharul din ajutoare ue in sacii de rafie pe care apoi ii bagai la vanzare la magazinul din sat? puneai copii sa te ajute la golit ca erai hapsan si ai vrut sa te imbogatesti pe sopinarea saracilor nesimtitule! si la nastase i-a venit vremea si la iliescu si nu scapi nici tu nici jenicul tau!

Lasati un comentariu