Specii rare de nuferi pe lacul din Ianculeşti semnalate de un specialist în geo-botanică

• publicat la: 28 octombrie 2015
Specii rare de nuferi pe lacul din Ianculeşti semnalate de un specialist în geo-botanică

Satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei este râvnit pentru terenurile sale şi este lăsat de izbelişte de către o primărie ce promovează segregarea pe criterii etnice şi politice.  Sunt de notorietate exprimările primarului Kovacs…”o să plângeţi că nu m-aţi votat”   sau..”fac capelă mortuară numai dacă cer consilierii PSD”.

În ultimii 25 de ani nu a fost alocat NICI un fond pentru biserica satului iar când tencuiala a început să cadă din interiorul bisericii şi nu se mai putea amâna renovarea, a fost aprobat un ajutor, de…20.000 lei, ce trebuia să asigure şi pictura şi schelele şi manopera şi  scândurile şi tot nu au intrat încă în  contul bisericii aceşti bani deşi au fost aprobaţi.

În pofida zbaterilor neîncetate  a finului primarului Kovacs  de a număra şi căuta aşezarea în pagină a virgulelor din articolele postate pe Buletin de Carei, noua lui pasiune pe fondul disperării lipsei posibilităţilor de publicare de documente care să îl poată albi pe nănaş, sătenii din Ianculeşti au drumuri de pământ pe străzi, au strazi fără nume, nu au apă curentă şi nici canalizare, nu au acces la televiziunile judeţene, nu au cămin cultural dar au lac  împrejmuit cu sârmă ghimpată.

Falnicii plopi ce străjuiesc intrarea în sat, plantaţi de  cadrul didactic pensionar Mihai Bertieanu pe vremea tinereţii sale, sunt râvniţi acum pentru scândura lor care este la mare căutare prin Austria.

Filmuleţul prezentat  la sfârşitul acestui material, arată fără tăgadă că plopii pentru care s-a cerut aprobare de tăiere în septembrie pe motiv de …pericol public datorită bolii, arătau falnici şi sănătoşi tun în luna iunie 2015. Tăierea dimprejur a fost bine premeditată pentru  doborârea lor.

Şi tot în filmuleţ se pot observa nuferii de pe luciul de apă din Ianculeşti.  I-a observat şi domnul Ionel Lupu, inginer silvic, doctor în geo-botanică şi dendrologie, fost director‑adjunct al Grădinii Botanice din Iaşi.  În cei peste 40 de ani de activitate în domeniul dendrologiei şi peisagisticii, a publicat numeroase articole în literatura de specialitate, fiind în continuare implicat în cercetarea ştiinţifică şi în proiecte de amenajare a spaţiilor verzi, atât pe domeniii publice, cât şi private. În prezent are calitatea  de Preşedinte al Asociaţiei Dendro‑Ornamentale „Anastasie Fătu” . Domnia  sa a precizat că specia de nuferi întâlnită pe luciul de apă de la Ianculeşti este una rară, ce se mai poate găsi în Delta Dunării şi deci se impun măsuri de protejare a acesteia mai ales că de la an la an, insulele cu nuferi de pe lac se reduc numeric de când se doreşte transformarea sa în lac de  pescuit, în circuit închis.

filmare Ianculeşti

 Suntem onorati de asistenta domnului ing. dr. Lupu în apărarea cauzei  plopilor şi nuferilor şi tinem să îi mulţumim public pentru sprijin, curaj şi integritate. Redăm mai jos scrisoarea domniei sale legată de cercetările întreprinse în ultima perioadă de timp.

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Primiți vă rog observațiile noastre referitoare la: 1) Tăieri nejustificate de PLOPI  de pe drumurile comunale și județene (extravilan) din jurul Municipiului CAREI; 2) tăierea a  circa 300 de arbori de diferite specii (echivalentul unui hectar de spații verzi, fără a poseda  Registrul Local al Spațiilor Verzi (conform Legii 313/2009);

3) inactivitatea totală a Poliției  Locale;

4) Emiterea unui Aviz de Mediu ilegal (în spațiul extravilan, pe un drum  comunal )

5) Nedreptățirea sistematică a țăranilor din satul Ianculești;

6) Răspuns la adresa A.P.M. Satu Mare nr. 8.507 / 12.10.2015.

1. Primăria  Carei  din  Județul  Satu  Mare  a  tăiat  plopii  de  pe  aliniamentele drumurilor comunale de lângă Ianculești.

Pentru 7 plopi tăiați pe drumul DC – 120, Primăria Carei a obținut AVIZUL DE MEDIU nr. 07/09.07.2015, un aviz ilegal, de la A.P.M. Satu Mare. Acest aviz este ilegal pentru următoarele considerente:

–  Atribuțiile A.P.M., conf. OUG. 195/2005 și Legii 265/2006 se referă  numai la terenurile intravilane (aliniamente de arbori pe străzi și bulevarde) și nu la terenuri extravilane (pe drumuri comunale și județene);

–  Cei 7 plopi aflați pe un aliniament de 200 m lungime aveau o înălțime de 19,50 m,  conform Actului de Punere în Valoare nr. 853.435 al Oc. Silvic Codrii Satmarului și numai  2 – 3 puteau avaria ”Racordul 20 kV al PTA 3728 Ianculești”;

–  Avizul de  Mediu  este  actul administrativ care  confirmă  integrarea aspectelor   privind protecția mediului în PLANUL sau PROGRAMUL supus adoptării, dar Primăria Carei  a depus la A.P.M. adresa nr. 8936 din 02.07.2015, respectiv numai o solicitare de tăiere, fără  un PLAN sau PROGRAM de replantare, cu detaliile necesare. De ce NU s-a conformat A.P.M.  Satu Mare tocmai prin respingerea acestei cereri simpliste, fără specificarea PLANULUI sau a  PROGRAMULUI de refacere ecologică?

–  Adresa nr. 6365/08.07.2015 a A.P.M. Satu Mare, respectiv ”punctul de vedere  privind tăierea celor 15 buc. PLOPI, aflați pe lângă drumul comunal DC-120”, nu se înscrie în  lista actelor administrative legale prevăzute pentru un APM (Aviz de mediu, Acord de mediu, Autorizație de mediu, Autorizație integrată de mediu, Obligațiile de mediu).

–  Cercetările pe NET arată că nici un A.P.M. din România n-a eliberat un AVIZ pentru tăieri de arbori, pe aliniamente de drumuri comunale;

–  A.P.M. Satu Mare (nr. 8507/12.10.2015) scrie:  ”Până la această dată Primăria Carei NU ne-a comunicat că a finalizat Registrul local al spațiilor verzi”. Fără existența acestui  Registru, tăierile de arbori sunt ilegale, în intravilan…Legea 313/2009, la art. 8 prevede: ”să nu  (se) diminueze suprafețele inventariate ca spații verzi…” Vezi și OM 1549/2008.

2. Privitor la atribuțiile POLIȚIEI LOCALE CAREI, în Legea 155/2010, cap. 2, Serviciul Control, art. 8 se specifică:”…verifică asigurarea … zonelor verzi …”.

–  Notă de constatare din 20.07.2015, semnată de către polițiștii CHIRA Adrian și  PETRUCA Gheorghe reprezintă – ca în matematică – o condiție necesară, dar insuficientă!!!

–  Presupunem că toți sătenii din Ianculești știu cine a inelat superficial plopii și  din ordinul cui, numai Poliția Comunitară Locală NU ȘTIE sau ARE ORDIN SĂ NU ȘTIE, că altfel…. !!!

–  Poliția Comunitară tărăgănează ancheta până la termenul de prescriere???

–  Noi  vă  propunem  următoarea  colaborare  între  Poliția  Comunitară  Carei  și Asociația Dendro-Ornamentală ”Anastasie Fătu” din Iași:

a) Poliția Locală din subordinea primăriei   măsoară  diametrele  cioatelor,  în  centimetri,  la  Ianculești  și  ni  le  expediază  pe  E-mail: Lupu Ionel – adoafis@yahoo.com;

b) ADOAFIS calculează volumele și valoarea prejudiciilor și vi le expediază pe adresa Poliția Locală Carei – cpoliția@yahoo.com.

c) Poliția află cine a ridicat materialul lemnos !!!

Dacă apelați la Ocolul Silvic Codrii Satmarului, aceștia vor solicita plata pentru serviciul prestat, dar  noi vă vom face estimarea în mod gratuit și avem acest drept în mod legal,  prin statut!

3. Privitor la MOȚII din Ianculești am citit 12 articole publicate în BULETIN  DE CAREI și ne-am edificat cum își bate joc Primăria din Carei de sătenii din Ianculești!

Vom mai studia această problemă și ne vom referi ulterior la acest fapt!

ÎNTREBĂRI   către Primăria Carei, pentru care avem dreptul legal la INFORMAȚII  PRIVIND MEDIUL, conform Legii 86/2000, Directivei C.E. nr. 2003/4/CE și HG 878/2005:

1. Este  adevărat  că  prin  închiderea  ”valvei”  de  evacuare  a  crescut  înălțimea  și  presiunea apei și drept efect s-a înmlăștinat pășunea din jur, cu modificarea vegetației?

Vă rugăm să ne confirmați primirea documentului prin expedierea numărului de înregistrare la  adresa: LUPU Ionel – adoafis@yahoo.com

2. Este adevărat că concesionarii ”Lacului Ianculești” ierbicidează vegetația de pe  marginea  apei, deși  lacul se  află în cadrul ”Câmpiei  Careiului” – arie  naturală  protejată  de  interes comunitar?

3. Este adevărat că inteționați să împăduriți o suprafață de 10,50 ha din pășunea localității Ianculești, în detrimentul crescătorilor locali de animale?

4. Este  adevărat  că  în  aria  naturală  protejată  de  interes  comunitar  ”Câmpia Careilor” nu figurează în lista de plante și Nymphaea alba (nufărul alb), care în România nu  este protejat, în schimb este o specie rară, aflată numai în Delta Dunării și Șesul Tisei?

5. Dacă prin parcul Castelului Karolyi ați tăiat un număr de peste 220 de arbori, iar din restul orașului încă câteva zeci de arbori, atunci câți puieți/tineret arboricol ați plantat la loc???

Așteptăm răspunsurile  Dumneavoastră în  termenul legal  de 10…20…30  de zile, potrivit legii!

PREȘEDINTE                                  CONSILIER,

Ing.silv.dr.LUPU Ionel                BODNAR Alexandru

 

comentarii

de Ing.silv.dr. Ionel LUPU la 28 octombrie 2015 - 21:35

Dupa expedierea acestei SCRISORI DESCHISE am avut prilejul sa vizionez 8 filmulete despre taierile de arbori din PARCUL DENDROLOGIC KAROLYI si efectiv mi-a venit rau….In iarna anului 2011 au fost doborati arborii cei mai bine conformati, cu lemn bun pentru gaterare…. Daca acest Primar mai ramane in functie, peste 5 ani va termina de taiat tot fondul arboricol……. Prin Decizia 65/1982 a Cons. Popular al Jud. Satu Mare, acest parc a fost declarat ZONA OCROTITA….. Cum ocroteste acest Primar fondul arboricol din parc ????????? …. De ce nu i s-a deschis proces ?????????? Ce face POLITIA ????????? Dar Parchetul de pe langa Judecatoria CAREI ????…. Vom incerca noi, cei 3 exponenti ai Societatii Civile din Iasi sa determinam organele abilitate pentru lamurirea vinovatiei celor care isi fac de cap la CAREI …………………………

de Dacian la 28 octombrie 2015 - 23:26

Dumnezeu sa va dea sanatate si putere sa biruiti mafia careiana!

de Maria la 28 octombrie 2015 - 23:40

Urmarim cu interes si speranta demersurile dumneavoastra.

de Raul la 29 octombrie 2015 - 00:27

Felicitări și Succes, D-le Ing.silv. Dr. Ionel Lupu!

Oare nu s-ar putea chema echipa de la emisiunea ”România te iubesc!” ca sa faca un reportaj si sa afle întrega țară, la câtă umilință și batjocură ne supune acest așa-zis primar, deoarece pt noi, el NU mai este primar! Sper să înfunde închisorile cât mai curând…

Succes și felicitări în continuare, BC!

de udmr la 29 octombrie 2015 - 10:14

Daca nu se taiau arborii din parc,nu se vedea Castelul!(ptr PNL este o problema majora ca s-au taiat arbori). Daca nu s-au taiat tuia din preajma monumentului ,iar este o problema ca nu se vede monumentul…….! Bustul Regelui Ferdinand este la vedere …..asta este problema…….!Deci, in consecinta ,nici cum nu este bine pentru PNL!

de liberal la 29 octombrie 2015 - 10:28

presedintele PNL Carei doreste respect reciproc pentru toti cetatenii orasului dar pe voi udemeristii va deranjeaza acest lucru.
Presedintele liberal Ilie Ciuta nu are datorii la bugetul de stat ca si primarul presedintel la UDMr si nu sta in casa unor copii de 2 ani ca sa scape de fisc si de obligatiile ce ii revin.
Bustiul regelui a fost aruncat intr-o intersectie in bataie de joc si nu este rpimit de primarii UDMR ai orasului in niciun parc din oras la fel cum n u este primit nici poetul bnational Eminescu si nici Bratianu de parca v-ar fi frica ca vor invia!
dar de ce ti-e frica nu scapi si mai devreme sau mai tarziu se va vedea ca presedintele PNL Carei a avut dreptate ca se poate trai decent si fara sa furi banii orasului si padurea ianculestenilor si lacul cu nuferi.
primarul alunga cu amandoua mainile sportivii tineri la cluburi straine si indeparteaza specialistii care vor sa revina in orasul lor natal Carei!
cat credeti ca mai puteti ascunde dezastrrul?

de liberal la 29 octombrie 2015 - 10:29

propun sa faceti schimb bust rege Ferdinand cu bust Petoffi sau karoly pentru a se vedea mai bine si sa nu va mai plingeti!

Lasati un comentariu