Ziua Armatei la Carei. VIDEO

• publicat la: 27 octombrie 2015
Ziua Armatei la Carei. VIDEO

Şi în acest an, Ziua Armatei  a fost sărbătorită la Carei în prezenţa a peste o mie de militari dintre care 240 studenţi ai Academiei Forţelor Terestre  Sibiu au depus jurământul.

Ştafeta Veteranilor a avut ca punct final oraşul Carei, ultima palmă de pământ românesc eliberată de sub ocupaţia hortystă instaurată în urma Dictatului de la Viena din 1940.

Au fost depuse un număr impresionant de coroane de flori iar slujba de pomenire a eroilor români a fost oficiată de ÎPS Mitrpolitul Andreicuţ, PS Iustin Sigheteanul alături de un sobor de preoţi militari şi locali.

Buletin de Carei vă oferă posibilitatea să vizionaţi momentele de sărbătoare ce au avut loc pe platoul Monumentului Ostaşului Român cu ocazia Zilei Armatei Române.

Este pentru al doilea an consecutiv când o delegaţie din partea Academiei Române depune o coroană de flori la acest ansamblu monumental. Nu a lipsit nici în acest an familia sculptorului Gheza Vida, fiica sa, artistul Zoe Vida şi soţul, acad. Marius Porumb.

Parada militară a încheiat  ceremoniile militare, urmând ca cei prezenţi să poată admira în parcul din apropiere tehnica militară expusă.

Ziua Armatei video

https://www.youtube.com/watch?v=ALlvYWqoTjI&feature=youtu.be

 

comentarii

de Dr.ing. I.Ardelean - cluj la 27 octombrie 2015 - 22:09

de Dr.ing. I.Ardelean la 27 October 2015 – 13:32

La Careii Mari, ne-am mai cinstit odata eroii !
E drept, i-am mai cinstit.
I-am mai cinstit c-asa se cuvine cit mai suntem si recunoastem fara frica ca le suntem urmasi.
I-am mai cinstit cu coroane si citeva discursuri. Poate mai mai mult ca altadata dar nicidecum pe cit ar trebui si pe cit ar merita ei !
N-a fost calcare pe picioare la depunerile de coroane; si parca nici la discursuri n-a fost mare imbulzeala.
Si din cita vrajba cultivam intre noi, spiritele celor cazuti la datorie au facut ca la un moment dat, precum cel al ridicarii parastasului , conform si obiceiului, cei din primele rinduri, in speta oficialitatile de orice fel, inclusiv politice, au strins rindurile,s-au mai adunat unii-n alţii şi s-au atins unii pe alţii.
Bine ar fi sa intelegem odata ca adevarata recunostinta fata de jertfa lor suprema ne-o vom arata nu prin discursuri inzorzonate sau prin parade zgomotoase, ci prin pastrarea si inaltarea valorilor pe care ei le-au aparat in si pentru aceasta tara.
Pentru eroii cazuti intoarcerea acasa nu a insemnat cite un piept greu si plin de decoratii si medalii ci cite un petic de hirtie pe care scria mesajul dureros „ erou cazut la datorie”.
S-au jertfit fara sovaire, iar din lumea spiritelor unde sufletele lor s-au regrupat mai transmit cite un gind prins din zbor de poeti :
„Pune tata steag la poarta
Si iarta-ma, iarta-ma c-am murit,
Stiu ca mama mai asteapta
Si mai stiu ca-ntr-un ceas, a albit.
O fărîmă de colindă
Du-o Doamne pîn’ la îngeri pînă sus
Ca-ntr-o noapte ea s-aprindă
Candelă acelor ce s-au dus”
Sa nu uitam !
“Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,
Ca şi cum ar fi viu între noi,
Ca şi cum s-ar fi întors acasă.
Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Strigaţi-l din când în când pe nume,
Ca şi cum ar fi viu printre noi
Şi atunci el va surâde în lume.”

In ce fel simtim citind aceste versuri la rememorarea eroilor de la Carei ?
Ce spirit si trairi ne cuprind?
Mai trebuie ceasuri sa ne prinda vorbind?

de Pavel la 28 octombrie 2015 - 21:50

Multumesc d-le dr!
E multa emotie in aceste versuri. Multumesc.

Lasati un comentariu