A IX-a ediţie a Festivalului internaţional de teatru SPOT pentru studenţi de la Carei debutează la Satu Mare

• publicat la: 22 noiembrie 2015
A IX-a ediţie a Festivalului internaţional de teatru SPOT pentru studenţi de la Carei debutează la Satu Mare

Randezvous este motto-ul ediţiei a IX-a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT.

Singurul festival de teatru profesionist al judeţului Satu Mare are loc anul acesta între 23 şi 29 noiembrie, la Carei şi, în premieră, la Satu Mare.

Particularităţile ediţiei din acest an sunt proiectele comunitare şi educative, care vor avea loc în spaţiile publice, în şcolile şi centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice din Carei. Compania SPOT îşi prezintă cel de-al doilea spectacol, realizat în colaborare cu Teatrul k2 din Budapesta. Anul acesta, pe durata SPOT 9, are loc un inedit proiect teatral realizat alături de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Festivalul Internaţional de Teatru penstru Studenţi SPOT reuneşte anul acesta studenţii şcolilor de profil din Craiova, Târgu Mureş, Cluj, Novi Sad – Serbia şi Passau – Germania. Alături de ei, vor fi prezenţi artişti tineri din Budapesta, Cluj şi Satu Mare. Publicul este aşteptat din 23 Noiembrie până în 29 Noiembrie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic din Carei, în Studioul Ács Alajos, al Teatrului de Nord Satu Mare şi în Manejul Equus din Carei. Intrarea este liberă. Spectacolele sunt prezentate în limbile română, maghiară, germană şi franceză.

Proiecte Comunitare şi educative

Festivalul SPOT demarează anul acesta o serie de programe artistice comunitare. Vor avea loc evenimente în grădiniţele, şcolile, spaţiile publice şi centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice, în limbile română şi maghiară. Teatrul îşi recapătă, astfel, rolul esenţial pe care trebuie să îl deţină în viaţa careienilor, contribuie la educaţia celor mai tineri şi uşurează povara senectuţii, în cazul celor rămaşi singuri şi prea puţin ajutoraţi.

Secţiunea comunitară a SPOT 9 include spectacole pentru preşcolari, ateliere de scriere creativă pentru liceeni şi de animaţie pentru cei din ciclul gimnazial. Vor avea loc proiecții nocturne în cartierele careiene, iar suprafețele pe care vom proiecta sunt elementele spațiului urban, cum ar fi centralele termice sau garajele. Totodată, în diferite momente ale zilei, se vor organiza spectacole stradale.

Binecunoscutul Festival careian de teatru va avea deschiderea oficială la Satu Mare, de la ora 19,00 la Teatrul de Nord. Actorul Florin Vidamski îşi lansează cu această ocazie volumul Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig.  Aceasta prezenită metoda de lucru a regizorului, cu exemplificări din spectacolele Nepotul lui Rameau şi Trolius şi Cresida. Cartea lansată este teza de doctorat a actorului Florin Vidamski. O carte de căpătâi pentru facultăţile de teatru din România, profilul actorie. Cartea a apărut în 2015, la Editura Charmides din Bistriţa.

Vom reveni cu date despre programul complet.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2015 - 17:06

A driakului treabă!

Până acum credeam că locația se numește „Manejul gróf Károlyi”, acum se numește „Manejul Equus” iar în 2050 când, conform contractului de concesionare semnat de deșteptul dar total iresponsabililul Bekő, nepoata de grăjdar va avea are drept de preempțiune (cumpărare, contra a doi creițari găuriți) se va numi „Manejul Veress Anna”.

Poate-mi mă revolt din nou și-mi sare din nou țăndăra vis-a-vis de cei 28 membri fondatori nesimtiti, dar profitori ai asociatiei Equus, printre care Kovács si Bekő si íncep din nou să măzgălesc diverse la adresa lor.

Sub articolul http://www.buletindecarei.ro/2015/11/primaria-carei-totul-pentru-grupul-de-interese.html cu cei doi cai lipițiani cumpărați ca_cadou de Kovács nepoatei de grăjdar.

Constat însă că tema nu prea interesează publicul călător careian și mă întreb dacă mai are oare rost să-mi răcesc gura de pomană.

Lasati un comentariu