Clubul Colectiv, ca o cameră de gazare. Concluzia legiştilor

• publicat la: 9 noiembrie 2015
Clubul Colectiv, ca o cameră de gazare. Concluzia legiştilor

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concentraţiile erau peste valorile letale, anunță Institutul Național de Medicină Legală (INML) într-un comunicat, în urma analizelor toxicologice efectuate.

“Pe lângă leziunile postcombustionale (arsuri) analizele toxicologice efectuate până în prezent arată că toate victimele prezintă concentrații în sânge de monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, 18 dintre victime prezentând concentrații peste valorile letale. Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentrații ridicate de funingine, aerosoli și gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon și acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă și alte tipuri de substanțe toxice: poliuretanul (ex. bureți folosiți în antifonare, etc.) și poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanșarea racordurilor de țeavă) generează acid cianhidric și izocianați, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorură de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea în evidență în corpul decedaților a prezenței posibile a acestor substanțe continuăm investigațiile toxicologice. La toate substanțele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acțiunii directe, dar multe dintre aceste substanțe determină în corpul uman și manifestări toxice la distanță în timp față de expunerea inițială ceea ce face ca multe dintre persoanele care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională și toxică”, precizează Institutul în comunicat.

Acidul cianhidric a fost folosit în timpul Germaniei naziste în lagărele de exterminare sub denumirea comercială de Zyklon B. Acidul cianhidric este trecut în lista armelor chimice, notează wikipedia potrivit cotidianul.ro

Lasati un comentariu