Corul “Magnificat” din Cluj-Napoca la hramul bisericii “Sf Andrei” din Carei

• publicat la: 28 noiembrie 2015
Corul “Magnificat” din Cluj-Napoca la hramul bisericii “Sf Andrei” din Carei

Potrivit pr.Radu Filip, vicar foraneu şi protopop de Carei, dumincă, 29 noiembrie 2015, de la ora 10,30, va fi celebrat hramul parohiei greco-catolice “Sfântul Andrei” din Carei. Cu această ocazie va fi prezent Corul Magnificat al Catedralei Greco- Catolice ,,Schimbarea la Faţă ” din Cluj, dirijor Alexandru Suciu.

Construcţia bisericii greco-catolice „Sf. Apostol Andrei” din Carei, a fost finalizată în anul 2005, la 12 ani de la demararea lucrărilor. Biserica a fost ridicată aproape în exclusivitate cu sprijinul financiar al credincioşilor din oraş şi cu ajutorul donaţiilor din străinătate, obţinute datorită eforturilor PS Vasile, PS Virgil, preot-vicar general Iosif Săbău şi a vicarului foraneu pr. Radu Filip.
În 1994 a fost sfinţită de PS Vasile Hossu, Episcop Greco-Catolic de Oradea, piatra de temelie şi locul actualei biserici, sub păstorirea părintelui paroh Gheorghe Opriş, care a turnat fundaţia actualei biserici.

Singura biserică din România în care se află moaște ale Sfântului Andrei este cea greco-catolică din Făget. Tot acolo se află și o relicvă din Sfânta Cruce. Biserica din Făget devine, astfel, încet-încet, un adevărat loc de pelerinaj pentru clujeni, mai ales de ziua Sfântului Andrei și de Înălțarea Sfintei Cruci.
Moaștele Sfântului Andrei au revenit pe meleagurile românești la două milenii după ce apostolul predica în Dobrogea. Ele au fost așezate în masa altarului, spune părintele Remus Tegzeșiu, preotul parohiei greco-catolice Făget.

Pentru că preotul din Făget are o devoțiune specială față de Sfânta Cruce, el a reușit să aducă în biserica sa și un fragment din lemnul pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Noaptea Sfântului Andrei, de pe 29 spre 30 noiembrie, este în credinta populară o noapte de spaimă, deoarece este momentul in care toti strigoii, vii si morti, se luptă intre ei. Prezenţa strigoilor este periculoasă pentru cei vii: iau viata rudelor apropiate, fură mana grânelor si sporul vitelor, aduc boli, grindina si alte suferinte.

Cine sunt strigoii?

In credinta populară, intâlnim atât strigoi vii, cât si strigoi morti. Strigoii vii sunt persoanele care se nasc cu caită sau coadă – o vertebră in plus, din legături incestuoase. In noaptea Sfântului Andrei, sufletul le iese din corp si merge să se lupte cu ceilalti strigoi. Se spune că a doua zi, acestia se cunosc după zgârieturile de pe faţă.

Strigoii morti sunt spiritele celor decedati care nu ajung in lumea de dincolo, rătăcesc pe drum, fie din cauza faptului că au fost strigoi in viata, fie că li s-a gresit sau nu li s-au făcut rosturile la inmormântare.

Tudor Pamfile sustine ca atunci “Cand strigoii morti nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor unde incearca sa suga sangele celor ce au nenorocul sa le cada in maini”.

Acesta este motivul pentu care oamenii, in noaptea Sfantului Andrei, incercau să se apere de strigoi prin ungerea usilor, ferestrelor casei si ale grajdului cu usturoi. Femeile intorceau in această noapte oalele si canile cu gura in jos, ca strigoii să nu se salasluiasca in ele. Cenusa era scoasa din soba, ca aceste spirite sa nu-si gaseasca adapost la căldură. Există obiceiul de a se arunca pâine prin curte, ca strigoii flămânzi să nu caute prin casă de-ale gurii.

Păzitul Usturoiului

In noaptea Sfantului Andrei, in viata satului era prezenta o petrecere a tinerilor numita Pazitul Usturoiului. Fetele aduceau cu ele trei capatani de usturoi, care erau puse intr-o covata si pazite de o batrana la lumina unei lumanari. Dupa petrecere, usturoiul era impartit si asezat la o icoana. Era folosit in cadrul anului ca leac pentru vindecarea bolilor. Exista si obiceiul ca unele fete sa semene un catel de usturoi, si dupa modul in care incoltea si crestea, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale.

Traditii in diferite zone ale tarii

Se spune ca atunci cand strigoii nu se pot razboi între ei, încearca sa prinda un muritor şi sa-i suga sangele. Pentru aceasta în „Noaptea Strigoilor”, gospodinele au grija ca toţi membrii familiei sa manance şi sa se unga pe frunte, pe piept, în spate şi la încheieturile trupului cu usturoi, precum şi uşile, geamurile şi hornul casei pe unde ar putea sa intre strigoii.

Daca vitele mugesc în noaptea de Sf. Andrei este semn ca vin lupii. Pentru a le feri în jud. Botoşani gospodarii fac o cruce din ceara şi o lipesc la vite pe cornul drept. Pentru a se feri ograda de lupi şi de strigoi, se ung cu usturoi parii gardului, drugii, cercevelele, pragul uşilor, ghizdul fantanilor.

În Bucovina, înainte de Sf. Andrei cu cateva zile, femeile nu torc – „ca sa nu toarca lupii în casa”, iar de Sf. Andrei nu matura şi nu scot gunoiul din casa, nu curaţa grajdurile, nu se piaptana ( pieptenele reprezinta în basme un şir de arbori, deci padurea în care se afla lupii) pentru a nu aduce lupul prin apropiere.

Noaptea de ajun precum şi ziua Sf. Andrei se crede ca este prielnica anumitor practici şi farmece de dragoste. Una dintre acestea este Pazitul usturoiului, un fel de serbare nocturna colectiva gen Revelion, cu mancare şi bautura abundenta, la care barbaţii neînsuraţi vin cu caciulile pline cu capaţani de usturoi – în unele sate şi fetele aduc cate trei capaţani, toate se pun într-o covata pe care o femeie batrana trebuie s-o pazeasca toata noaptea la lumina unei lumanari, ca sa nu fie furata de strigoi, în timp ce tineretul petrece, bea, canta şi joaca. Dimineaţa, în curtea casei se încinge o hora, iar în mijlocul ei „este jucata” covata cu usturoi de un flacau. Apoi usturoiul este împarţit la toţi care au participat şi dus acasa cu mare grija, pus la icoane, folosit ca leac împotriva bolilor sau pentru descantece şi vraji. Astfel în unele localitaţi cand fetele sosesc acasa de la Pazitul usturoiului, seamana un caţel de usturoi priveghiat toata noaptea, într-un cocoloş de aluat. Dupa felul în care încolţeşte şi creşte acest usturoi, se fac prognosticuri de maritiş.Acest ritual este deosebit de variat, în funcţie de regiunea unde se practica.

În aceasta zi nu se dă de împrumut ori în dar căci vei păgubi.

Redacţia urează celor ce poartă numele sf Apostol Andrei, LA MULTI ANI!

 

comentarii

de Lucian la 29 noiembrie 2015 - 17:40

Un articol frumos si interesant.

Lasati un comentariu