Cum se promovează clientela politică la Electrica

• publicat la: 11 noiembrie 2015
Cum se promovează clientela politică la Electrica

Efectele tragediei de la Colectiv, mişcările de stradă, căderea guvernului Ponta, propagarea ideii de schimbare a mentalităţii în societate şi promovarea în funcţii publice pe criterii de competenţă sunt acţiuni care rămân străine la una dintre cele mai mari companii energetice din România – Electrica, unde statul român are cea mai importantă pondere în capital.

De câteva săptămâni se încearcă o “lovitură de palat” astfel încât două persoane considerate incomode, doi tineri membri în Consiliul de Administraţie, trebuie să fie înlăturare pentru că s-au opus numirilor făcute exlusiv pe criterii politice şi a introducerii criteriilor de performanţă.

“Ce doi tineri, Victor Grigorescu şi Cristian Buşu, au avut curajul să spune public nu corupţiei şi numirilor făcute exclusiv pe criterii politice. Sunt doi tineri care şi-au asumat, din 2014, lupta cu un sistem profund pervers şi corupt, încercând să îşi folosească toată experienţa şi cunoştiinţele dobândite în mediu academic sau în cel european pentru a reuşi.

În condiţiile în care zeci de mii de oameni cer în stradă oameni noi, integritate, profesionalism, sistemul politic ticălor îşi vede de ceea ce a făcut timp de 25 de ani”, scrie Răzvan Nicolescu, energy lead advisor la Deloitte Central Europe şi fost ministru tehnocrat al Energiei.

Mai multe ONG-uri, precum Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, arată cu degetul către ministrul demisionar al Energiei, Andrei Gerea, despre care spun că a încercat să intervină arbitrar în activitatea Electrica, societate unde statul român deţine 48,78% din capital, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. ONG-urile citate susţin că în 2014, România a listat Electrica la bursa din Londra, o acţiune success la care s-a reuşit să se strângă 496 de milioane de euro, bani destinaţi investiţiilor în sistemul de furnizare a energiei electrice.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, spun reprezentanţii celor trei ONG-uri, Romania a promis managament profesionist şi urmărirea performanţei. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în CA, noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană.

Din partea statului român au fost aduşi Vlad Grigorescu şi Cristian Busu. Grigorescu are o experienţă profesională solidă în domeniul administraţiei publice, atât în Romania, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de doi ani poziţia de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice.

În perioada 2007-2011, domnul Grigorescu a ocupat poziţia de secretar II în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. Principalele responsablităţi au vizat politicile UE în domeniul comerțului cu produse industriale , instrumentelor de apărare comercială, măsuri antidumping şi antisubvenţie, Agenda de Dezvoltare Doha (Rules negotiations). Cristian Buşu a venit din postura de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

A fost de asemenea, membru al consiliului de administratie şi al comitetului de audit la SIF OLTENIA (din mai 2013) şi director sucursala centrală Marfin Bank Bucuresti (din octombrie 2010). Anterior a fost timp de patru ani consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernul României. Între anii 2000 si 2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca planificator financiar/broker. Buşu este doctor în economie, titlu obtinut la ASE Bucureşti, deţinător al unui MBA de la Hofstra University, New York, şi licentiat în administrarea afacerilor în cadrul State University of New York. Consiliul de Administraţie, format din cinci persoane, a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă, susţin reprezentanţii ONG-urilor…integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu