Deputatul Adrian Oros: În ultima zi, PSD a mai dat o lovitura de 194 milioane de euro direcţionând bani europeni

• publicat la: 19 noiembrie 2015
Deputatul Adrian Oros: În ultima zi, PSD a mai dat o lovitura de 194 milioane de euro direcţionând bani europeni

În ultima zi de guvernare, PSD prin Ministerul Agriculturii si Autoritatea de Management pentru PNDR, a mai dat o lovitura de 194 milioane de euro direcţionând bani europeni înspre anumite entităţi.

„Lipsa de profesionalism si transparenţă a celor de la AFIR ne duce cu gândul la coruptie si frauda. Miza de această dată sunt proiecte in valoare nominala de 1.000.000 de Euro (nerambursabili in procent de 100%) pentru proiecte de infrastructură rutieră in cadrul competiţiei lansate prin PNDR pe Submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”. Ministerul Agriculturii si Autoritatea de Management pentru PNDR, schimbă astfel, din nou regulile in timpul jocului.

Regula depunerii de proiecte prin PNDR SubMăsura 7.2 a fost stabilită de către Minister si Autoritatea de Management prin documentele aprobate si făcute publice, PNDR 2014-2020, Ghidul Solicitantului, Anunţul de lansare sesiune, documente publice care se regasesc pe site-ul AFIR si MADR. Au fost alocaţi 194 milioane de euro pentru aceasta sesiune. A început înscrierea de proiecte in data de 24.09.2015. S-au putut înscrie proiecte indiferent de punctaj. Sistemul informatic a contorizat valoric doar proiectele cu punctaj peste pragul de calitate al lunii, respectiv peste 60 de puncte in luna octombrie. Regula a fost ca sesiunea se opreşte când proiectele depuse cu punctaj peste pragul de calitate depăşesc 120% din suma alocata, respectiv plafonul de 232.800.000 euro. Sesiunea s-a oprit sâmbăta 31.10.2015 pentru comunele din zona montana si vineri 30.10.2015 pentru comunele din restul teritoriului. Sistemul s-a oprit in mod corect când proiectele de peste 60 de puncte înscrise au atins ca valoare cumulata plafonul de 120% din suma alocata.La acest moment in sistem existau inscrise proiecte de peste 60 puncte care cumulat acopereau valoarea alocata, si proiecte sub 60 de puncte a caror valoare cumulata nu poate fi estimata, intrucat aceasta nu a fost contorizata de sistemul informatic.

In data de 03.11 a.c., Ministerul Agriculturii s-a întrunit intr-o videoconferinţă pentru emiterea unui ordin de ministru prin care modifică regulile stabilite iniţial. S-a hotărât redeschiderea sesiunii si menţinerea acesteia deschisă până in data de 18.12.2015. S-a încercat adoptarea acestui ordin de ministru in data de 03.11.2015 ştiindu-se probabil ca in 04.11.2015 guvernul va demisiona. Aceasta a fost prima încercare de a crea o pârghie care să permită modificarea regulilor in timpul jocului, prin care sa fie favorizaţi alti potenţiali beneficiari decat cei inscrisiin competitie in baza regulilor stabilite initial.

Se pare ca prima abordare nu a fost suficienta. Cei care au interesul de a introduce şi alte proiecte în competiţie trebuiau să rezolve si problema alocărilor financiare in sistemul informatic al AFIR. In momentul de faţă in sistemul informatic, pe Submăsura 7.2 –infrastructura rutiera, nu există alocari financiare care sa permita înscrierea de noi proiecte.
Pentru a reglementa aceasta aşa zisă “problemă” pentru cei care urmează să fie favorizaţi, s-au instituit ceea ce numesc reprezentanţii AFIR „măsuri reparatorii”.

In data de 13.11.2015, s-a publicat o Informare de Presa pe site-ul AFIR , promovată cu titlul de „veste bună” pe pagina de facebook a AFIR, prin care se anunţa o „actualizare” a valorii disponibile pentru acest tip de proiecte, fara modificarea valorii alocate.

Comunicatul de presă este încâlcit si alambicat si te duce cu gândul la alocarea unei sume de bani suplimentare pentru proiectele care din cauza unor erori ale sistemului informatic nu au putut fi înscrise. In realitate, se vorbeşte despre alocarea aceloraşi sume, pentru nişte proiecte încă neînscrise, defavorizarea celor care si-au înscris proiectele corect in timpul competiţiei si favorizarea concurenţei neloiale.

In acest context, singura explicaţie pentru acesta măsura „ reparatorie” , instituită fără fi facute publice documente oficiale, este direcţionarea banilor europeni înspre entităţi care din lipsa capacităţii de a realiza proiecte finanţabile intr-un interval de timp prestabilit, sau din obişnuinţa de a câştiga finanţări în spatele usilor inchise, nu au intrat în competiţia lansată iniţial…integral pe napocanews.ro

Lasati un comentariu