Drept la replică penibil semnat de preşedintele Comisiei Economice din Primăria Carei, consilier Poósz Szabolcs. Un ha cu 5.500 euro?

• publicat la: 26 noiembrie 2015
Drept la replică  penibil semnat de preşedintele Comisiei Economice din Primăria Carei, consilier Poósz Szabolcs. Un ha cu 5.500 euro?

Am primit din partea consilierului Poosz un drept la replică pe care vi-l redăm integral, în partea de jos a paginii.

Am ezitat iniţial în a-l publica pentru a nu-l  face de râs cu cele scrise în material dar  fiindcă a decis să îl posteze  pe blogul finului primarului Kovacs, preşedintele consilierului  Poosz, voi da curs  publicării acestui material.

Dacă citiţi materialul, puteţi observa cu uşurinţă că acest  consilier e într-o totală confuzie. El se adresează  preşedintelui PNL  Carei, Ilie Ciută, afirmând că acesta l-ar fi acuzat de una alta. Însă articolul la care face referire consilierul Poosz  este de fapt Bani din Primăria Carei ajung în conturile unor firme legate de consilierul municipal Poosz, ce aparţine redacţiei noastre.

Sub semnătura consilierului Ilie Ciută  au apărut în Buletin de Carei doar  2 drepturi la replică, cele care nu i-au fost publicate   de cel care l-a denigrat.

Pentru o corectă informare, consilierul şi preşedintele PNL Ilie Ciută NU  este  şi nu a fost niciodată acţionar, editor, redactor, reporter,etc… la Buletin de Carei .

Dacă  consilierul Poosz nu reuşeşte să înţeleagă sau să conştientizeze că  un  articol care este rodul muncii redacţiei  nu poate fi atribuit altei persoane chiar dacă aceasta se numeşte Ilie Ciută ( obsesia sa), cum poate ca  în calitate de preşedinte al  Comisiei Economice a mun.Carei, deci o persoană cu un cuvânt greu în ce priveşte  deciziile ce se iau  în cadrul acestui organism, să priceapă   proiectele de hotărâri  care se dezbat în Comisia ce o conduce?

Probabil acesta e motivul pentru care sunt votate la foc continuu toate   proiectele  ce vin din partea primarului Kovacs, şeful său direct pe linie politică.

Consilierul Poosz face referire, în cazul firmei Romag Invest srl la o factură  de care nu aveam cunoştinţă. Singura referire la această societate, în articolul nostru, era  o remarcă potrivit căreia aceasta apare din 2010 încoace, an de an, în evidenţele contabile ale Şcolii Gimnaziale nr.1, conform materialelor puse la dispoziţie de conducerea şcolii respective. O avea consilierul Poosz alte…docomente decât cele primite de noi?

În ce priveşte societatea Novecom, afirmaţi că aţi emis ultima factură către primăria Carei în luna decembrie 2009. Nici la aceasta nu am făcut referire, neştiind de ea, dar dacă tot pomeniţi de ea, şi la acea dată eraţi consilier şi preşedinte al Comisiei Economice!

Am afirmat  că firma Novecom SA apare în lista de furnizori de la Liceul Teoretic tot din  2010 până în prezent, conform materialelor puse la dispoziţie de conducerea Liceului Teoretic. Aveţi şi aici alte…docomente decât noi? Din acelea lipseşte firma Novecom?

Referitor la Sc Harcristi SRL Carei, nu am făcut nicio confuzie. Dacă reuşiţi să citiţi atent articolul, am afirmat că sunteţi salariat conform Declaraţiei de avere şi interese pe care aţi postat-o pe site-ul primariei Carei şi pe care aţi semnat-o la data de 12 iunie 2015!

Ne spuneţi  că sunteţi angajat ca simplu economist. În calitate de consilier şi preşedinte al Comisiei Economice, vreţi să ne convingeţi că nu aveţi nici o influenţă în primăria Carei condusă de şeful dvs.ierarhic în plan politic asupra locului de desfăşurare al evenimentelor finanţate de la primărie?  Mai încercaţi. Pe finul superiorului  dvs. se pare că aţi reuşit să îl convingeţi dar nu şi pe cetăţenii acestui oraş pe care de fapt îi dispreţuiţi prin această atitudine de desconsiderare a inteligenţei lor.

Referitor la  Societatea agricolă Înfrăţirea Carei la care sunteţi cenzor de 11 ani, prin cele menţionate în materialul remis redacţiei, chiar vă faceţi de râs şi frizaţi penibilul, desconsiderându-ne şi inteligenţa şi capacitatea de a deţine informaţii corecte şi reale!

Afirmaţi că societatea Înfrăţirea Carei a sprijinit Primăria Carei prin a achiziţiona 10 ha de teren agricol arabil când de fapt suprafaţa este de 11,2 ha!

Nici măcar acest aspect nu ar avea relevanţă  mare dar dacă faceţi un efort de memorie, societatea agricolă respectivă a dorit să vândă primăriei un hectar cu suma de….5.500 euro!

La intervenţiile consilierului Ciută, care a demonstrat că valoarea de piaţă nu este mai mare de 2.500 de euro la data respectivă, aducând proprietari  de teren dispuşi să vândă la acest preţ,  preţul de vânzare a fost scăzut la 3.700 euro pentru 1 ha de teren agricol. Chiar nu vă mai aduceţi aminte?

Stăm să ne întrebăm cine pe cine a ajutat??? Înfrăţirea a ajutat oraşul sau oraşul  Înfrăţirea la care eraţi cenzor cu vechi state de plată?! Aceasta era singura  societate agricolă din mun.Carei de unde se putea cumpăra teren sau doar aici eraţi …cenzor?

Mai mult, prin adresa Primăriei mun.Carei nr.2262 din data de 22 februarie 2010, societatea Înfrăţirea SA Carei este rugată să ne administreze acest teren, atribuindu-l direct, neinteresând-o ce venit poate obţine în urma acestui  Contract de Colaborare!

Un document semnat pe genunchi, fără ştampilă……

Să fii contat statutul dvs de cenzor la Înfrăţirea SA în alegerea de către primăria Carei condusă de primarul Kovacs, preşedintele dvs pe linie politică,  a partenerului pentru administrarea terenului agricol pentru care nici nu s-au purtat  negocieri pentru cantitatea de produse cuvenită ci s-au solicitiat doar sumele în numerar?

Nu ar fi de mirare pentru primăria din Republica de la Carei unde sume  uriaşe se scurg  pe alimente, cai de rasă, combustibil şi piese de schimb dar nu şi pentru Congregaţia surorilor Greco-catolice române care îngrijeşte 20 de copii săraci!

După 10 zile de la adresa Primăriei către Înfrăţirea SA, aceasta a comunicat oferta de produse oferite pentru un ha administrat, toată lumea fiind în deplin consens.

In ce priveste acuzaţiile pe care le aduceţi consilierului Ciută, am să vă rog să le remiteţi acestuia, pe adresa sa personală de mail.  Am observat că nu deţineţi una sau nu o folosiţi în corespondenţa electronică şi apelaţi la altă adresă…

Nu doresc să fiu intermediar în disputele pe care le aveţi cu adversarii dvs politici. De asemenea, nu  mă interesează  care este algoritmul după care funcţionează relaţia cu soţia dvs. Aşa că am să vă rog să păstraţi aceiaşi distanţă în ce priveşte relaţia mea de familie cu soţul meu. Sper că nu sunteţi invidios sau frustrat  pentru activitatea pe care o desfăşor  pe plan social şi cultural.

Vă aduc la cunoştinţă că sunt o persoană de sine stătătoare, cu Carte de identitate personală, cu CNP propriu şi nu depind financiar de NIMENI decât de munca mea, de capacitatea mea de muncă.

Dacă aveţi probleme  de înţelegere a limbii române, vă rog să cereţi ajutor  înainte de a arunca cu invective în stânga şi dreapta. Ajut mereu, cum pot şi pe cine pot, chiar dacă vă vine greu să credeţi. Anturajul finului de primar al cărui stil jignitor se regăseşte în materialul dvs nu vă aduce nici un beneficiu ci dimpotrivă. Nu vă onorează o asemenea adresare având în vedere că proveniţi dintr-o familie care v-a asigurat o educaţie aleasă.

Ca un sfat nevinovat, încercaţi să vă documentaţi mai bine înainte de a vă arunca în Drepturi la Replică, faceţi eforturi mai mari de memorie pentru a vă aminti toate detaliile legate de …terenuri agricole, de preţuri de cumpărare şi de  cantitatea de produse  cuvenite pentru terenul în cauză, pentru ca cetăţenii contribuabili ai acestui oraş să fie bine reprezentaţi în drepturile lor şi nu numai la capitolul obligaţii.

Poate întocmiţi  un drept la replică în ce priveşte destinaţia sumelor încasate pentru terenul agricol în cauză de-a lungul anilor.

Daniela Ciută

inginer, cetăţean careian contribuabil onest, acţionar la SC Abra-Com SRL şi unic acţionar  la Buletin de Carei

 

Drept la replică

Stimate co-preşedinte al PNL Carei, Ilie Ciută, prin intermediul site-ului Buletin de Carei, deţinut de soţia dumneavoastră, m-aţi acuzat că diverse sume din bugetul local au ajuns în conturile a patru firme administrate de mine. În cazul firmei Romag Invest SRL v-aţi legat de faptul că Primăria Carei a achitat o factură în 2013. Acest lucru este perfect adevărat, însă în cazul incompatibilităţii pe care aţi reclamat-o este foarte importantă data facturării şi mai puţin data efectuării plăţii. Factura a fost emisă în 8 martie 2003, iar ani întregi nu a fost achitată de Primăria Carei. Eu sunt consilier local din 2008. Firma Romag Invest SRL a dat în judecată Primăria şi a câştigat procesul. În urma acestuia, factura a fost achitată în 2013. Într-adevăr e o mare incompatibilitate dacă firma pe care o administrez a reuşit să-şi încaseze banii doar în urma unui proces cu administraţia locală!

O altă firmă administrată de mine este Novecom, care a emis ultima factură către Primăria Carei în 31 decembrie 2009, adică în urmă cu şase ani. Facturile au fost achitate ulterior, însă nici acestea la termen.

Cea mai mare incompatibilitate aţi găsit-o în cazul firmei Harcristi SRL, care administrează sala de nunţi Victoria. Spre ghinionul dumneavoastră, din data de 2 februarie 2015 nu mai ocup funcţia de director, fiind încadrat ca şi simplu economist. Şi în acest caz incompatibilitatea pe care mi-o imputaţi cade din start. Aţi greşit în momentul în care v-aţi luat după declaraţia de avere de anul trecut. Factura a fost emisă în acest an, dar la acel moment nu mai ocupam funcţia de director. Coborând rău de tot ştacheta, v-aţi legat şi de soţia mea în această pretinsă incompatibilitate. Spre ghinionul dumneavoastră, soţia mea şi-a dat demisia din firma Harcristi în 7 aprilie 2014, după ce ni s-a născut băieţaşul. Facura pe baza căreia m-aţi acuzat de incompatibilitate a fost emisă abia în mai 2015, adică cu un an mai târziu. No comment! De altfel, în acest caz am fost contactaţi de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, care au dorit să organizeze un eveniment ecumenic la Victoria. După consumarea evenimentului ne-au anunţat că, potrivit unei înţelegeri, cheltuielile vor fi suportate de administraţia locală. Nu deţin părţi sociale în niciuna dintre aceste trei firme şi nici nu sunt administratorul societăţii Harcristi SRL. În acest condiţii, vă întreb domnule Ilie Ciută de ce sunt incompatibil?

A patra firmă invocată de dumneavoastră este Societatea Agricolă Înfrăţirea Carei, la care sunt cenzor de 11 ani. În mod cert, există un interes patrimonial extraordinar între societatea agricolă şi Primăria Carei! Administraţia locală a achiziţionat cu sprijinul societăţii agricole, dar de la asociaţii acesteia, o suprafaţă de zece hectare în 2008. Acest lucru a fost necesar întrucât municipiul Carei nu dispunea de suficient teren pentru o serie de proiecte de dezvoltare. A venit criza economico-financiară, terenul a rămas al Primăriei, însă nu s-au mai făcut investiţiile preconizate. Consiliul Local n-a ştiut ce să facă cu cele zece hectare achiziţionate, aşa că le-a lăsat în arendă la Înfrăţirea. Adică la o societate agricolă care are 800 de asociaţi, printre care şi Primăria Carei. De altfel, nu administraţia locală plăteşte societăţii agricole, ci taman invers. Nu înţeleg nici în acest caz unde ar fi incompatibilitatea de care m-aţi acuzat!

Sincer să fiu, nu îmi place să reacţionez la astfel de acuzaţii. După părerea mea, careienii adevăraţi nu apreciază acest stil balcanic cu care ne-aţi obşnuit. Acuzaţi în stânga şi-n dreapta, reveniţi cu noi acuzaţii, deşi experienţa a demonstrat că nu sunt reale. Tocmai din acest motiv, mă simt obligat să îmi exprim punctul de vedere şi să îmi apăr astfel imaginea. Este prima şi ultima dată când reacţionez la acuzaţiile dumneavoastră. Pur şi simplu, nu merită să răspund provocărilor murdare de acest gen. Cu riscul de a mă repeta, sunt ferm convins că majoritatea locuitorilor municipiului Carei nu gustă acest stil balcanic pe care îl reprezentaţi cu succes.

De asemenea, m-aţi acuzat că nu am organizat şedinţa Comisiei economice, a cărei preşedinte sunt, înainte de ultima şedinţă a Consiliului Local. Într-adevăr, am fost plecat din localitate şi am ajuns în Carei chiar înainte de şedinţă. În aceste condiţii, nici nu aş fi avut când să convoc şedinţa Comisiei Economice. Sunt consilier local şi preşedinte al acestei comisii de şapte ani, iar în această perioadă au existat cel mult două cazuri în care n-am convocat comisia. Fie că a fost vorba de şedinţe ordinare sau extraordinare, chiar dacă legea mă obligă doar în cazul şedinţelor ordinare. În plus, consilierii locali au dreptul să solicite diverse acte ale Primăriei. De altfel, consilierii PNL, în frunte cu dumneavoastră, domnul Ilie Ciută, uzează din plin de acest drept. Petreceţi ore în şir în Primărie şi răsfoiţi teancuri de acte, urmărind cine şi ce declaraţii a depus, respectiv cum s-au cheltuit unele sume de bani. În concluzie, chiar dacă nu s-a ţinut şedinţa Comisiei Economice, aţi fi putut solicita informaţii de la angajaţii administraţiei locale. Tocmai din acest motiv, consider că şi această acuzaţie este răutăcioasă.

Dacă aţi fi avut curiozitatea să-mi daţi un simplu telefon, v-aş fi putut explica atât dumneavoastră cât şi soţiei dumneavoastră jurnaliste că aceste acuzaţii de incompatibilitate nu au niciun suport real, existând doar în mintea dumneavoastră. Astfel, aţi fi evitat publicarea unor calomnii atât de ordinare şi nu v-aţi fi făcut de râs din nou în faţa careienilor. Întrucât mi-aţi afectat grav imaginea publică vă solicit să vă cereţi scuze în mod public pentru aceste acuzaţii nefondate de incompatibilitate. De asemenea, vă solicit să publicaţi integral acest drept la replică pe site-ul Buletin de Carei, deţinut de soţia dumneavoastră, întrucât pe acelaşi site au apărut şi acuzaţiile dumneavoastră îndreptate împotriva mea. În cazul în care nu veţi da curs solicitărilor mele în vederea realizării unor reparaţii morale minimale îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţelor de judecată.

Preşedintele Comisiei Economice

consilier local Poósz Szabolcs

 

comentarii

de asta da la 26 noiembrie 2015 - 23:43

primaria voia teren cu 5500 euroi…primaria plateste masa servita la victoria pentru biserica??? normal ca nu mai jung banii si pentru copii de la surorile greco catolice…copii nu au drept de vot asa ca nu sunt interesanti pentru primari!

de caraian la 26 noiembrie 2015 - 23:55

va rog sa nu mai vorbiti domnule consilier in numele careienilor pentru ca pe mine nu ma reprezentati!
eu sunt nascut in Carei dar nu am crezut ca in calitate de consiloer ales in interesul oreasului sa faceti deosebire intre romani si unguri si sa votati impotriva unui bust al lui Eminescu!!! sunteti penibili cei din UDMr cu intetiile voastre antiromanesti!
daca nu va place in balcani de ce mai stati aici ca tot aveti dubla cetatenie ?
va suparati ca aflam si noi ce s e mai intampla in consiliu si in primarie si ca domnul Ciuta ne tine si noua partea ? adica noi amaratii sa nu avem pe nimeni langa noi ?

de Dodi la 27 noiembrie 2015 - 09:14

Esti penibil udmristule. Incerci tu sa reinventezi lucrurile dar noi nu suntem prosti. Ma gandesc ca ar fi echitabil sa-l dai in judecata pe d-ul Ciuta pentru articolul scris de sotia lui, ca sa te poata ulterior el da in judecata pentru denunt calomnios. Consulta-te cu un avocat ca sa nu gresesti, ca omul asta chiar are nevoie sa-ti ia banii.

P.S. Cine v-a ajutat sa scrieti acest drept la replica ca parca nu va caracterizeaza continutul! Doar nu va intretineti cu oameni ca si finul primarului. Ar fi regretabil sa va vad la o masa.

de Dodi la 27 noiembrie 2015 - 09:16

„…ca omul asta chiar NU are nevoie sa-ti ia banii”

de Tupeu jegos la 27 noiembrie 2015 - 19:04

Probabil pe vremea grofilor mai aveau cetățenii români de etnie maghiară atâta tupeu jegos şi grețos în ei. Mi-e scârbă realmente că trebuie să locuiesc realmente alături de asemenea personaje. Îi rog foarte frumos să-şi vândă toate bunurile şi să se mute în patria mumă dacă tot au cetățenie maghiară. Promit că toată viața mea o să dau slujbe la biserică pentru toți cei care vor face acest demers. Nu sunt invidios pe ei, aşa să-mi ajute Dumnezeu dacă mint, dar ce e prea mult strică. De obicei „Hoțul, strigă „Hoții!”” aşa că … Le doresc atâția ani de „beci domnesc” cât au „sifonat” de la statul român. Domnilor de ce nu furați de la statul maghiar sau acolo a-ți lua-o peste bot ??? Vă doresc sărbători fericite la fel cum au cei din locuințele sociale de la Agro de fapt chiar mai rele (aici sunt rău dar nah nu mă pot răbda) ☺

de vreu sa stiu la 29 noiembrie 2015 - 15:15

Agrouu asta ca sā tat vorbe cine la pus le chituci?
Ferma,ateliere,strunguri,camioane tractors,remorci,tevi de irigat de Al,
Mobilier scolar,televizoare,calculatoare si nu numai,tigai cratite inox,tacamuri inox kutyafasza?
Scule Dispozitive dotari agricole,laboratoare undies?
Sau facut experiente de teleportare reusite si americanii nu stiu?
Pai propunem la premiul Nobel,autorii acestor” Agro-Philadelphia experiment”
Numai sa se prezinte.
Ce sume ar plati americanii ptr rezultate?
N ar trebui sa muncim 10 ani!
Ma baieti contribuiti la tezaurul stiintific al Careiului!
Va multumesc ptr atentia acordata!
Sa auzim de bine si sa ne iubim ca fratii!

de Horia Mărieș la 30 noiembrie 2015 - 08:52

O dedicație specială de Ziua Națională pentru doi cetățeni români nesimțiți și lipsiți de obraz (pofátlanak).

Mai întâi pentru un puștiulică adormit și cu privire mereu tâmpă care intr-un amărât de „Drept la replică” își permite, cu un tupeu inimaginabil, de parcă ar fi pe moșia grófului de tacsu’, fostul primar careian postdecembrist, să facă, chiar de două ori in același text de doi bani, trimiteri denigratoare, batjocoritoare, jignitoare și discriminatorii la adresa cetățenilor români, afirmând că „stilul balcanic” este cel pe care-l reprezintă și care-i caracterizează, sau ca să-l citez foarte exact pentru ca să n-avem nici un fel de alte vorbe: „După părerea mea, careienii adevăraţi nu apreciază acest stil balcanic cu care ne-aţi obşnuit”, „Cu riscul de a mă repeta, sunt ferm convins că majoritatea locuitorilor municipiului Carei nu gustă acest stil balcanic pe care îl reprezentaţi cu succes.”

În al doilea rând pentru distinsa persoană fizică autorizată, consilierul personal al primașului, funcționarul public careian ce este mereu intr-o „privată” (magánember), cel care nu pierde nici cel mai mic un cât prilej de a nu arunca o săgeată otrăvită, de a atâța la ură interetnică careiană, folosindu-se de măzgăleli scrijelite pe cărți poștale ilustrate, unde până și prin titlurile articolelor publicate și care conțin interviuri mincinoase și insipide, lipsite de logică, toarnă mereu gaz peste foc, incită la șovinism, la discriminare și la dușmănie interetnică, cu o nesimțire și cu un tupeu greu de imaginat și de suportat, așa cum a procedat de exemplu și prin titlul recentului articol publicat acum patru zile: „A károlyiak java része nem vevő a balkáni stílusra”.

Oare este o simplă concidență faptul că ambele creaturi fac parte din comandoul de conducere al organizației locale „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi szervezete”, Political Organization” (sic!), al cărui președinte este primașul Eugen Kovács Jenő? Așchia (pupincuristul) nu sare niciodată departe de trunchi (de primaș).

Oare celor doi indivizi le-ar conveni ca cineva să li se adreseze în derâdere, în batjocură, jignitor, cu apelativul de „bozgor”? Sunt convins că NU și că ar protesta vehement, că ar reclama această incalificabilă jignire până și Sfântului Orbán (ăla responsabil cu marile beții de prin Carei) sau până și Sfântului Florian (patronul spiritual al orașului Carei). Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!

Iată și dedicația: http://corbiialbi.ro/index.php/dialog/7-trei-motive-pentru-care-bucure-tiul-nu-crede-n-balcanism/

Aș putea să le ofer celor doi multe alte surse bibliografice semnificative.
Dar nu vreau să le suprasolicit neuronii.

Să auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de Horia Mărieș la 3 decembrie 2015 - 08:24

Aveți tot respectul meu Domnule László (Ladislau) Bölöni. [László Bölöni (also called Ladislau Bölöni; born 11 March 1953 in Târgu Mureș) is a Romanian football manager and former player. One of the all-time greatest Romanian midfielders, Bölöni was a box-to-box midifielder well known for his passing range, hard working nature and powerful shot from distance.] Cele de mai jos nu sunt scrise de mine, dar subscriu in totalitate.
…………………..
Laci bácsi – nenea Loţi, dacă preferaţi – mărturisea în GSP: „Securitatea a încercat timp de doi ani să mă racoleze. Era obligatoriu să colaborezi? Numai să mori e obligatoriu, restul depinde de tine. (…). Un preşedinte de club din Bucureşti mi-a zis: «Bozgore, nu o să ajungi acasă!». Acest personaj e şi acum în fotbal”.
Elegant cum îl ştie toată lumea, Bölöni nu-l nominalizează. Nu ştiu cine e personajul, dar nu mă surprinde folosirea termenului peiorativ bozgor de către cineva care cânta în struna Securităţii poporului, precum acel om de fotbal. Pe atunci, era o ruşine de stat să fii ungur. Aşa că dacă Lacika dovedea că dă tare cu şutu-n minge spre gloria sportului românesc, performant de mii de ani pe aceste meleaguri, devenea ca prin farmec Ladislau. La echipa secundă a Internelor, Victoria, românizarea cu de-a sila era de-a dreptul comică, de n-ar fi fost tragică. Te chema Székely şi te făceai remarcat la Jiul? Venea imediat sora mai mică a temutei Dinamo şi te lua cu arcanul. Cu un mic amendament – nu te mai chema, bozgoreşte, Székely, ci, neaoş, Dan Daniel?! După aceeaşi logică, fotbalistul Kulcsár ajungea Culcear, să priceapă tot românul că în teren e un patriot şi nu unul care vrea să vândă Ardealul, partida, calul sau măcar bunătate de echipament românesc.
Uneori, cuvântul bozgor e folosit pentru a-i desemna pe apatrizi, ceea ce, în plină eră a globalizării, e aproape un compliment, fiindcă aşa e un sfert de planetă! Cel mai adesea însă, bozgor înseamnă doar dispreţul românului ce rosteşte această vorbă de ocară faţă de o persoană a cărei principală vină e apartenenţa la maghiarime.
Am să vă fac o confesiune. Am naţionalitate şi cetăţenie română. Gândesc, mă port şi vorbesc româneşte cât pot eu de curat. Semăn al naibii de bine cu un român, dar nu sunt în totalitate. Sunt pe jumătate bozgor. Practic, o corcitură. Unde mai pui, m-am născut în altă ţară (pe atunci, Cehoslovacia). Originea corcită nu m-a împiedicat însă ca la examenul de limbă şi literatură română de la Bacalaureat să iau nota 10. Şi nu mă opreşte să scriu despre mândria de a fi contemporan cu un mare bozgor, ca Bölöni. Nu din solidaritate de gintă şi nici pentru că mâncăm supă de agrişe şi găluşti cu prune. Pur şi simplu, respect un bozgor care a refuzat să-i toarne atât pe cei ce vorbeau limba oficială a ţării sale, cât şi pe cei care se exprimau în graiul său matern. Îngăduiţi-mi să-i reiau vorba, bună să figureze în orice Dicţionar de înţelepciune: numai să murim e obligatoriu, cum trăim depinde de noi.
………………………………
Alții în schimb, se pare că dau pe afară, varsă, borăsc, de prea multă nesimțire.

http://www.stiripesurse.ro/revoltator-secuii-au-pus-doliu-la-case-de-ziua-na-ionala-a-romaniei-foto_940725.html

Lasati un comentariu