Elevi și profesori din cinci țări la Liceul Teoretic Carei

• publicat la: 10 noiembrie 2015
Elevi și profesori din cinci țări la Liceul Teoretic Carei

În această perioadă, Liceul Teoretic Carei este gazda elevilor și profesorilor din cele 5 ţări  partenere din proiectul Erasmus + ”Jeunes eco-entrepreneurs d’Europe”, Belgia, Italia, Grecia, Spania şi Franţa.

Proiectul  ”Jeunes eco-entrepreneurs d’Europe”  a fost iniţiat de Belgia.

Scopul acestui proiect este înfiinţarea unei firme ecologice care să respecte standardele UE impuse pentru  funcţionarea unei firme.

Marţi, 10 noiembrie, în sala festivă a Liceului Teoretic Carei a avut loc o conferinţă de presă pe tema acestui proiect în care este implicat liceul careian.
Din partea Liceului Teoretic Carei există o echipă de proiect  condusă de prof. Gabriela Menţiu. Din echipa de coordonatori mai fac parte prof. Zsido Sandor, director, prof. Viorel Indrea, prof. Dana Pop, vorbitori de limba franceză şi  prof. Rodica Pop, în calitate de director adjunct şi vorbitoare de limba franceză, de asemenea.
Întrebată care crede că este finalitatea acestui proiect, prof. Rodica Pop  a răspuns ,,Eu ca profesor o văd printr-o mai bună înţelegere a ceea ce se cheamă Uniune Europeană, a ceea ce se cheamă valoare în Uniunea Europeană, a ceea ce se cheamă ecologie în UE, a ceea ce se cheamă umanitate în UE. Eu  cred că elevii vor înţelege mai bine ce înseamnă Uniune Europeană, de ce este nevoie de această Uniune şi trebuie să înţelegem că pentru noi e benefic că facem parte din UE.”
Proiectul – ca acţiune umanitară

,,De comun acord am hotărât, ca după  ce reuşim să vindem produsele tuturor acestor firme şi după ce le promovăm pe un site şi reuşim să le transformăm în capital, să donăm toţi aceşti bani unor ţări defavorizate, nu din Europa, ci din Africa, pentru că într-o parte acestui proiect se doreşte o acţiune umanitară prin care să-i sprijinim pe cei care încă mai sunt flămânzi, pe cei care încă mai trăiesc la limita subzistenţei. Şi atunci, fiecare dintre ţări va scrie o scrisoare prin care îşi oferă printr-un gest umanitar, acest mic venit unei ţări care are nevoie de sprijin”, a mai adăugat prof. Rodica Pop.

Programul pregătit de organizatorii români este unul bogat. Marţi au început  lucrările în sala festivă a Liceului Teoretic Carei. Elevii s-au organizat în echipe ,,naţionale” şi în cadrul unor ateliere de lucru au început să creeze propriile societăţi comerciale prin care îşi vor promova produsele concepute de ei.
Paul Tărâţă, unul dintre membri  echipei României şi elev al Liceului Teoretic Carei ne-a declarat că aceasta este întâlnirea cu numărul patru din cadrul proiectului care are loc în România, la Carei.
,,Proiectul este încă la început,suntem 15 elevi din clasele IX-XII şi  în acestă fază venim cu idei pentru a pune pe picioare afacerea şi a promova bunurile noastre realizate din materiale de reviste. Echipele îşi aleg produsele pe care le va realiza fiecare societate comercială europeană. Pe site-ul societăţii comerciale, o platformă de comerţ internaţional are loc promovarea produselor. Banii produşi prin comercializarea produselor create vor fi donaţi în scop caritabil.Acţiunea este iniţiată de Franţa şi se vor înfiinţa puncte de lucru în Africa Centrală menite să combată foametea şi sărăcia
 Proiectul este încă la început, în acestă fază venim cu idei pentru a pune pe picioare afacerea şi a promova bunurile noastre realizate din materiale de reviste.
Prin intermediul acestui proiect Eramus avem ocazia să învăţăm să punem pe picioare o  societate comercială”, a mai spus Paul Târâţă.
O experienţă frumoasă şi  un mijloc de cunoaştere

Elevii străini sunt cazaţi la familiile elevilor  români după cum se obişnuieşte în cadrul acvestui proiect.

Cei care au făcut deplasarea la Carei  au fost plăcut surprinşi de ospitalitatea careienilor.  Am stat de vorbă şi cu câţiva elevi străini pentru a afla la cald  impresiile  lor despre ţara noastră şi în special despre oraşul Carei, precum şi opinia lor vizavi de acest proiect inedit.

Kevin şi Antonio sunt din Franţa, respectiv Belgia. Ei au fondat o societate comercială franceză în  care produc obiecte cosmetice şi de igienă personală. ,,Ne place mult oraşul Carei, este  încântător. Suntem cazaţi la un băiat pe nume Gabi, este foarte de treabă, de altfel, toţi elevii români sunt foarte prietenoşi şi calzi, ne-au declarat cei doi elevi.
.

Şi elevii din Italia se declară încântaţi de oraşul nostru şi de România şi au spus că ar vrea să stea pentru mai mult de o săptămână aici.
Jada, Gaetano, Alessia şi Piera sunt din Sicilia  şi au creat o societate comercială prin intermediul căreia comercializează fructe şi legume ecologice, ca portocale, mere sau ulei de măsline.

Ei ne-au declarat că nu au crezut că ţara noastră e atât de frumoasă, că şcolile arată atât de bine şi mai ales că oamenii sunt atât de prietenoşi şi de simpli. Ne-a plăcut oraşul Carei, bisericile, mai ales castelul, dar şi natura, parcul dendrologic .
Ei au sesizat că sunt multe diferenţe între cultura, obiceiurile şi mai ales de ordin gastronomic ,,voi mâncaţi mulţi cartofi! Noi mâncăm foarte multe paste, totul este pe bază de paste în bucătăria noastră de zi cu zi, voi, românii, mâncaţi prea mulţi cartofi. De asemenea, apa la voi este în sticluţe mici, la noi se pune numai în sticle mari”, a spus o tânără din grupul italian.

Am stat de vorbă şi cu 2 profesori implicaţi în acest proiect. Cerik şi Katele sunt profesori de franceză, respectiv engleză într-un liceu din nord-vestul Franţei.

Ei coordonează o echipă de francezi şi belgieni în crearea unui societăţi comerciale pin care dezvoltă produse de tradiţie cosmetică franceză. Aflaţi pentru prima dată în România au o impresie generală plăcută despre români, oraşul are străzi largi, aspect interesant pentru ei şi ,,careienii sunt foarte calzi, primitori. Cu toate că suntem din ţări diferite, cu culturi diferite, avem acum, o cultură comună, una europeană, ceea ce găsesc  ca fiind un lucru foarte frumos”, ne-a spus profesorul francez.

În general, o mobilitate durează aproximativ o săptămână, lucrările încep  într-o zi de luni, de obicei şi se termină  vinerea cu o seară culturală locală a acelora care organizează mobilitatea.
Aici la şcoală, se va organiza o astfel de manifestare cu specialităţi tradiţionale ale Liceului Teoretic Carei.
De asemenea, se vor organiza excursii tematice, vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, Cimitirului Vesel,  Salinei Turda.

Elevii români au fost deja în  Franţa, în  Spania şi în Belgia, mai urmează apoi mobilităţi în Grecia şi în Italia  urmând ca profesorii coordonatori să facă deplasarea de  încheiere  în Belgia, pentru finalizarea proiectului.

AnaMaria Roman

comentarii

de mercedes la 11 noiembrie 2015 - 09:21

sunteti tare frumossi dragilor!
asta da activitate!

Lasati un comentariu