Spectacol dedicat Zilei României la Carei fără Drapelul României
Evenimentele organizate de Centrul Cultural Carei şi Centrul de promovare a turismului cultural cu prilejul Zilei Naţionale a României au debutat luni seara cu un spectacol de poezie, muzică corală şi dans susţinut în sala de spectacole a Casei de Cultură Carei de către formatii culturale locale, de elevi de la şcolile careiene.
Toată manifestarea de luni seara s-a desfăşurat în ABSENTA oricărui Drapel al României! Decorul scenic a fost în totalitate… negru. Nici în sala de spectacole „Deak Endre” nu a fost indentificat de cei prezenţi vreun drapel românesc.
Singurele drapele ce au apărut ocazional au aparţinut membrilor formaţiilor care evoluau pe scenă. Nici în acest an nu au onorat cu prezenţa primarul, viceprimarul sau alt reprezentant al primăriei Carei la un spectacol susţinut doar de careieni.
În debutul spectacolului, prezentatorul Adrian Ştefănuţi a vorbit despre însemnătatea istorică a Zilei de 1 Decembrie .
Primii care au urcat pe scena au fost membrii Asociatiunii ASTRA Carei, reprezentanţi ai comunităţii de români ce a cuprins şi moţi din Ianculeşti şi Marna Nouă, îmbrăcaţi în straie populare şi purtând steaguri tricolore. Un grup compact, de la vlădică la opincă, de la copii la septuagenari după cum a mentionat preşedinta ASTRA Carei, Daniela Ciută.
Aceasta a făcut o scurtă prezentare a semnificatiei Zilei de 1 Decembrie în conştiinţa poporului român , enumerând apoi membri delegaţiei careiene care au luat parte la lucrările Marii Adunări Naţionale.
‘’Când un neam întreg gândeşte un singur gând şi inimile a milioane de oameni palpită de o singură simţire – oare este putere omenească, care sa-i poată sta împotrivă ?
Alegerea careienilor care să participe la Marea Adunare Natională a avut loc in sala primăriei Carei unde arhidiaconul Romulus Marchiş a convocat Consiliul Naţional Român.
Adunarea din 28 noiembrie 1918 de la Carei pretindea restabilirea limbii române în toate şcolile populare, restabilirea în cadrul gimnaziului local a catedrei de română şi a religiei în limba română care fuseseră suspendate iar în şcolile civile să fie înfiinţate pe seama elevilor români catedră românească.
… în cercul electoral al Carăilor Mari din comitatul Sătmar s-au ales azi ca delegaţi ai acestui cerc dnii: Dr. Cornel Pop, advocat, locuitor în Carăii Mari; Corneliu Abrudan, paroh, locuitor în Resighea; Valentin Vanca, maşinist, locuitor în Carăii Mari; F. George Indre, econom-posesor în Vezend si arhidiaconul Romulus Marchis”.
Momentul patriotic a fost susţinut de corul ASTRA Careiană, dirijor Mariana Vulcan, motii din Marna Noua si de recitatorii Lavinia Lucaci, Marcel Ursan, Georgiana Trif, Răzvan Fuzi şi Alexandra Danciu.
Spectacolul omagial dedicat Zilei Naționale a României a continuat cu melodii interpretate de corurile ,,Crenguța” ,dirijor Vlad Pașca, de Corul Bisericii Ortodoxe ,,Sf. Dumitru” dirijor Florentina Roșca şi de corul de bărbaţi ,,Armonia”, dirijor Ioan Tordoi.
Momentele poetice au fost susţinute de elevi ai Liceului Teoretic şi ai Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” , Patricia Borbelyi, Andreea Mocan, Bogdan Romanescu, care au dat glas unor frumoase versuri patriotice.
În faţa publicului careian au fost prezentate apoi o horă românească, Ciuleandra şi un dans pe acordurile operei Nabucco de Verdi de formația Club Dance a Clubului Elevilor Carei, instructor coregraf prof. Cătălina Curceanu. Pe scena au apărut apoi stegurile tricolore mânuite cu dibăcie de elevi de la Magic Dance – instructor Raluca Păvăluc.
Pentru cei care au organizat manifestarea dedicată Zilei Nationale a României, oferim în continuare o imagine etalon de la manifestările dedicate zilei de 15 martie.
In fiecare unitate şcolară din Carei precum si la Castel, maghiarii nu se sfiesc să poarte cocarde , să arboreze steagul Ungariei în sălile festive precum şi la Castel.
De ce unii români se feresc de arborarea tricolorului românesc, mai ales la manifestările dedicate ZILEI NAŢIONALE a ROMÂNIEI?
Manifestările dedicate Zilei Naționale a României vor continua cu depuneri de coroane în data de 1 decembrie atât la Monumentul Ostașului Român cât si la bustul regelui Ferdinand I.
redacţia
comentarii
de Vasi la 1 decembrie 2015 - 07:18
Zeci de Steaguri-Tricolor – au dat oamenilor cei de la Radio – toata saptamana sau impartiti.Castelu e in vecini de ei,de ce nu sau dus sa ia si ei macar unul sa-l puna pe scena ????
de streagu tricolor la 1 decembrie 2015 - 08:22
unde sunt atunci cele zeci de steaguri impartite ca in oras putine sunt arborate? de ce nu a fost voie sa se tina la castel ca si in anul trecut acest spectacol?
de spectator la 1 decembrie 2015 - 17:26
rusine culturnicilor careieni care nu au pus nici imnul tarii in deschiderea acestei sarbatori nationale!!!!
scena era numai buna de un priveghi! ia uitati-va la corul elevilor in albnegru de parca ar fi in doliu iar dirijorul are aceiasi camasa de cand il stiu de parca i-ar fi rusine ca este roman!!! de ce rusinezi baiete sa porti camesa populara romaneasca daca tot canti cantece romanesti?
sus capul romani si nu va mai fie frica in tara voastra!
de Ioan la 1 decembrie 2015 - 20:30
Felicitări pentru lupta ce o purtaţi acolo în Republica de la Carei.
de fane la 1 decembrie 2015 - 21:57
Cea mai urata scena pe care am vazut-o vreodata! Cine a decorat acea sala ? Asa ceva vezi numai in filmele de groaza! Deac Endre a fost un om bun,un om minunat ar fi meritat ca sala ce-i poarta numele sa fie o sala frumoasa nu o sala numai buna pentru funeralii.Cand te uiti la scena te trec fiorii! Morbid!
de ioan ciarnău la 3 decembrie 2015 - 14:35
Mai mare ruşinea! Ziua Naţională a României, care ar trebui să fie o zi a bucuriei şi a recunoştinţei, să fie îmbrăcată în DOLIU Da chiar aşa! Eu, în cei 79 de ani pe care îi am, nu am întâlnit un caz mai josnic ca acesta. Cred că în întreaga lume nu s-a remarcat un caz similar. Cu asta, conducerea udemeristo-şovină din Carei şi-a dat arama pe faţă. Să le fie ruşine !!!! Dacă nu le place în România atunci să plece în Ungaria, că tot au ei cetăţenie maghiară. Pentru fapta lor, cei ce au organizat acest spectacol, merită să fie deferiţi justiţiei, pentru următoarele învinuiri: nu au arborat drapelul de stat al României, deşi conform legislaţiei în vigoare erau obligaţi să o facă ; şi pentru ofensă adusă Statului şi Poporului Român. Cer ca Parchetul să se sesizeze în acest caz!
de JOJI la 3 decembrie 2015 - 15:57
Da cine e Directorul Culturii Careiene acum ?Cine a organizat ziua Nationala? Oare nu un roman ?Chiar nu se stie? El ce a pazit in calitate de organizator ?Sau era plecat cu sorcova si ceterele lui ?
de iacob la 3 decembrie 2015 - 21:21
ce rusine!!!! un taraf popular romanesc imbracat de doliu de ziua Romaniei!!!ar trebui exilat in secuime sa vada cum sarbatoresc ungurii ziua de 15 martie si poate il prinde rusinea..sau poate ca nu e roman si atunci no comment!
dar sa iti bati joc de atatia copii si sa ii urci pe scena imbracati ca la priveghi spune multe despre sufletul mov al acelui ceataras!
de Marinel la 3 decembrie 2015 - 21:50
Era pe gratis spectacolul asta-i baiu.Merge si asa la Carei,ca in alta parte ceterasii directori de Centru Cultural incaseaza bani faini pe Ceatara.
de fane la 4 decembrie 2015 - 21:29
D-nul Pa prin tot ce face este o nulitate si-a tradat natia si originea respecta doar comenzile PRIMARULUI UDMR…..NU MAI VALOREZI IN OCHII ROMANILOR NICI CAT SACAZUL PT. VIOARA, iar conducerea CENTRULUI CULTURAL este un ZERO BARAT se vede cum a fost numita si de catre cine,,,,nu peste mult timp vor fi ei in DOLIU cu primar cu tot asa cum au impodobit scena RUSINE,RUSINE ,,daca aveti”