Cadourile otrăvite ale PSD pentru Cioloş în 2016

• publicat la: 28 decembrie 2015
Cadourile otrăvite ale PSD pentru Cioloş în 2016

Odată cu ieşirea de la guvernare, parlamentarii PSD şi UNPR au dat drumul robinetului cu pomeni electorale, fără să-i mai intereseze de impactul devastator pe care l-ar avea asupra bugetului de stat. După ce au votat, înainte să plece în vacanţă, pensii speciale pentru ei şi pentru aleşii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori dar şi indemnizaţii mai mari pentru consilierii locali, măsuri ce aruncă în aer bugetul de stat, afirmă ADEVĂRUL.

Presiunile asupra bugetului vor creşte pe măsură ce se vor apropia alegerile, susţine EVENIMENTUL ZILEI. Actualul buget prevede un deficit de 2,95%, dar Consiliul Fiscal susţine că veniturile sunt supraevaluate, iar cheltuielile subevaluate. Şi ANAF a avertizat că veniturile la buget sunt supraevaluate. Cheltuieile de capital sunt puternic limitate, chiar dacă ele sunt mai mari decât ceea ce a realizat guvernul Ponta, în 2015. Parlamentul pregăteşte deja noi pensii speciale.

După un 1,9% deficit estimat la finalul lui 2015, 2016 nu vine cu veşti tocmai bune. România riscă să sară pragul de 3% instituit prin reglementări europene. Pe lângă noul Cod fiscal adoptat de Parlament şi devansarea aplicării unor măsuri care au ca efect diminuarea cu peste 10 miliarde a veniturilor la buget, o serie de măsuri adoptate în cursul anului 2015 au ca efect majorarea cheltuilelilor bugetare cu peste 13 miliarde de lei, anunţă GÂNDUL. Ultimele pe listă, pensiile speciale. Guvernul Cioloş şi-a asumat măsurile adoptate de guvernarea PSD – Victor Ponta, ceea ce a însemnat creşterea cu peste 1% a deficitului pentru anul viitor, de la 1,9% la finalul lui 2015, la 2,8% în 2016.

Majorarea cu 10% a salariilor pentru  personalul bugetar  va costa bugetul 3 miliarde de lei, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unităţile sanitare – 1,8 miliarde de lei, dublarea alocaţiei de stat pentru copii – 1,8 miliarde de lei, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de învăţământ – 1,7 miliarde de lei, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din instituţiile publice de subordonare locală – 1,3 miliarde de lei, pensiile speciale ale aleşilor locali – 469 miliarde de lei iar pensiile speciale ale parlamentarilor  peste 100 miliarde de lei.

Guvernul a sesizat deja Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene. COTIDIANUL afirmă că sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemniza­ţiile nou-create. Potrivit legislaţiei în vigoare, iniţiatorii unui proiect de lege trebuie să indice şi sursele de finanţare.

Pe lângă încălcarea unor articole constituţionale, Executivul invocă şi impactul financiar al actului normativ. De asemenea, în forma adoptată, potrivit Guvernului, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai actului normativ, anunţă JURNALUL NAŢIONAL. „Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament (prin bugetul pe 2016 – n.r.), şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar”, menţionează guvernul.  În plus, este contestat articolul din lege potrivit căruia de pensii vor beneficia şi foştii aleşi locali.

Instalarea unui guvern tehnocrat a părut să arate o schimbare de atitudine în România, puternic anti-politică. Totuşi, cel mai recent sondaj Avangarde, prezentat deANTENA3, arată că principalele partide politice se bucură în continuare de încredere din partea alegătorilor. După mai multe schimbări de cifre pe parcursul anului, sfârşitul lui 2015 a adus PSD şi PNL la egalitate – 40% susţinere, în luna noiembrie.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu