Criterii de integritate impuse liberalilor care vor candida

• publicat la: 7 decembrie 2015
Criterii de integritate impuse liberalilor care vor candida

Luni, 7 decembrie la sediul PNL a avut loc o conferință de presă susținută de către cei doi co-președinți ai PNL Satu Mare, Adrian Cozma, respectiv Romeo Nicoară și de deputatul Andreea Paul.

În cadrul întâlnirii cu presă aceștia au declarat că criteriile de integritate pentru cei care urmează să candideze din partea Partidului Național Liberal vor fi mai dure.

Aceste criterii le vom susţine şi le vom vota vineri, 11 decembrie, la Consiliul Naţional al PNL. Am considerat necesar ca cetăţenii să ştie care sunt aceste criterii pentru că le vom aplica deja din vara anului viitor. Va fi primul test când în baza acestor criterii şi a altor criterii vom selecta candidaţii noştri pentru primari, consilieri judeţeni, consilieri locali. Acestea vor fi pe prim plan şi le vom respecta pentru că vrem să ne diferenţiem total de celelalte partide fiindcă societatea românească cere acest lucru, are nevoie de oameni noi şi mai buni“, a spus Romeo Nicoară.

Printre criteriile de integritate trecute pe lista PNL se află: lustrația – să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securități; traseismul – să nu fi schimbat apartenența politică, altfel decât prin fuziuni; nepotismul – să nu fii angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude de gradul I; contracte cu statul – să nu fie parte în afaceri și să nu aibă contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituțiile din subordinea acesteia; fals în declarații – să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive; incompatibilitate și conflict de interese – să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatiblitate sau conflict de interese; atitudini discriminatorii – să nu fi avut declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive; datorii la buget – să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică; palgiatul – să nu fi dovedit prin hotărâri judecătorești definitive că a obținut diplome sau alte titluri prin plagiat și să nu aibă probleme penale.

În luarea de cuvânt, Adrian Cozma a subliniat faptul că nicio persoană care are una dintre aceste probleme nu se va regăsi printre candidații de la alegerile din 2016.
„Puteți observa că agenda Partidului Național Liberal coincide perfect cu agenda societății civile. Asta a vrut societatea civilă, un act normal, un act de normalitate, care trebuie să se întâmple, iar această curățenie a clasei politice, noi, Partidul Național Liberal, promitem că o vom face. În ceea ce privește politica la nivel local, eu vă promit, că la alegerile locale din 2016, nicio persoană care va avea una dintre aceste probleme nu va apărea pe nicio listă, începând de la vreo comună și terminând cu Consiliul Județean, primari, sau alte funcții importante. Vrem să creem o stare de normalitate”, a declarat Adrian Cozma.

Co-președintele PNL Satu Mare spune că formațiunea politică pe care o reprezintă și-a propus ca aceste criterii să fie efectiv ca o literă de lege pentru alegerile din 2016.
În altă ordine de idei, Adrian Cozma și-a manifestat dezacordul cu privire la închiderea parțială a circulației în Centrul Vechi, solicitându-i primarului Dorel Coica să revină asupra acestei decizii.

Lasati un comentariu