Curtea de Conturi: 4,3 milioane de de asistaţi social în 2014. 26 de milioane de lei, acordate nejustificat

• publicat la: 26 decembrie 2015
Curtea de Conturi: 4,3 milioane de de asistaţi social în 2014. 26 de milioane de lei, acordate nejustificat

România a avut, în 2014, un număr mediu lunar de 4,3 milioane de persoane care au beneficiat de asistenţă socială, arată un raport al Curţii de Conturi, care a identificat sume de bani alocate necuvenit în total de 26 de milioane de lei, din vina autorităţilor sau a beneficiarilor.

Astfel, potrivit unui raport al Curţii de Conturi aferent anului 2014, depus în Senat, numărul mediu lunar al persoanelor care au încasat beneficii de asistenţă socială a fost de 4,3 milioane de persoane. Dintre aceşti beneficiari, ponderea cea mai însemnată, respectiv circa 85% din total, o reprezintă copiii beneficiari de alocaţie de stat pentru copii, care au fost în număr de 3.7 milioane. Alte 247.620 de persoane au beneficiat de alocaţii pentru susţinerea familiei, 171.231 persoane au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului, iar 240.617 persoane de ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat.

Curtea de Conturi a sesizat deficienţe în sistemul naţional de recuperare a debitelor din ajutoare sociale acordate necuvenit.

Potrivit unor modificări legislative de la finele anului 2013, agenţiile teritoriale aveau obligaţia de a transmite aceste debite la organele de executare silită din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, această instituţie urmând să confirme preluarea în continuare a urmăririi debitului respectiv. În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat însă, având în vedere lipsa unor instituţii competente la nivel judeţean, dar şi a unor deficienţe birocratice.

Din analizele Curţii de Conturi, aproximativ 26 de milioane de lei au fost acordate nejustificat în cursul anului 2014.

integral pe mediafax.ro

Cei care cunoşteţi situaţii în care unele persoane cu posibilităţi financiare beneficiază şi de ajutor social, puteţi semnala aceste inadvertenţe.

redacţia

Lasati un comentariu