Locul din România unde apa nu îngheaţă niciodată

• publicat la: 20 ianuarie 2016
Locul din România unde apa nu îngheaţă niciodată

Potrivit descopera.ro, în judeţul Sălaj există un loc misterios unde apa nu îngheaţă niciodată.

Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu numele de: “Fata Catanii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugarii, Căpitanul, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul”, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acţiunea aerului (îngheţ-dezghet, vânt, temperatură), a apei (spălare, şiroire) şi a proceselor gravitaţionale (prăbuşiri, surpări).

Există mai multe legende despre acest loc frumos. Se spună că o fată din satul Gâlgău Almaşului, aflat la un kilometru de rezervaţia naturală, s-a îndrăgostit de un soldat, însă mama ei vitregă nu a acceptat relaţia şi dragostea dintre cei doi, astfel că ar fi blestemat-o pe fată, transformând-o într-o stană de piatră. Bătrânii satului povestesc că până la alunecările de teren din 1971 se putea vedea stânca care a creat legenda. Acesta avea forma unei fete cu părul lung, cu ulcior în mână şi cu o doniţă în spate. Chiar dacă stânca cu silueta ”Fetei Cătanei” nu se mai vede, mii de turişti vin în continuare în acest loc mânaţi de legenda pe care au auzit-o.

Într-o zonă mlăştinoasă din localitatea sălăjeană Gâlgău Almaşului există şi un ochi de apă care – spun localnicii – nu îngheaţă niciodată şi pe care ei îl denumesc ”ochi de mare”. Potrivit acestora, de-a lungul timpului, oameni şi animale domestice au pierit în lacul fără fund.  Era o suprafaţă nu mai mare de 20 – 30 de metri pătraţi, cu pământ mişcător. Sub apă era o pojghiţă de plante, iar sub vegetaţie era un nisip fin. Interesant era că apa nu îngheţa niciodată”, îşi aminteşte profesorul Victor Turian.

integral pe descopera.ro

Lasati un comentariu