Prefectul Avram şi senatorul Marian urmăriţi penal în dosarul Govor

• publicat la: 15 January 2016
Prefectul Avram şi senatorul Marian urmăriţi penal în dosarul Govor

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus extinderea urmăririi penale faţă de suspecţii:

VALER MARIAN, preşedinte al organizaţiei judeţene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României,
AVRAM EUGEN, prefect al judeţului Satu Mare,
VLAS MIREL, administrator al unei societăţi comerciale,

cu privire la săvârşirea a infracţiunii de complicitate la şantaj în formă agravată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii aprilie 2010, suspectul Vlas Mirel i-a solicitat inculpatului Govor Mircea Vasile să îl sprijine în legătură cu atribuirea unor lucrări publice în favoarea firmei sale.
În acelaşi context, în perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa lui Vlas Mirel, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.
În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea suspectului Vlas Mirel să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice.
Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpatului Govor Mircea Vasile .
Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului.

În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul suspectului Valer Marian şi folosindu-se de influenţa pe care o aveau asupra aceleiaşi publicaţii, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de Vlas Mirel.

În perioada iunie-iulie 2014, inculpatul Govor Mircea Vasile după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, dar şi personal, i-a solicitat inspectorului şef al ITM Satu Mare să-şi dea demisia, şi-a folosit în acest sens autoritatea şi influenţa deţinute de calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Satu Mare, pe lângă prefectul judeţului, suspectul Avram Eugen, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituţia publică respectivă. Solicitarea a fost refuzată de inspectorul şef, motiv pentru care a fost demarată, la data de 23.06.2015, o acţiune de control.
Scopul acestei acţiuni de control a vizat atât identificarea deficienţelor în activitatea instituţiei mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului şef de a renunţa la funcţia publică de conducere deţinută, cât şi dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcţia respectivă a unei persoane agreate de inculpat) şi a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituţiei intereselor sale în contextul în care inculpatul şi familia sa deţineau mai multe societăţi comerciale care aveau angajaţi).”

comentarii

de Tiberiu Vanca la 17 January 2016 - 13:20

Se face lumină la Satu Mare! În epoca de tristă amintire, mai pe la început, se spunea că “Lumina vine de la Răsărit!”. În ce ne priveşte, clamăm că la Satu Mare , lumina vine de sus : A se înţelege Prefectul precum şi Bufonul Naţional, senatorul Valer Marian.

de evo la 17 January 2016 - 16:36

Cu cine a facut govoler mismasurile?????? Cu perfectu!!!

de gigi la 18 January 2016 - 10:12

o facut cu voi papagalilor ca trebuia sa stati sa va lase un an de zile fara curent sa va inghete mainile pe tastatura cacati de careieni ce sunteti!

Lasati un comentariu