Proteste la Satu Mare şi Oradea pentru reunirea familiei Bodnariu

• publicat la: 24 January 2016
Proteste la Satu Mare şi Oradea pentru reunirea familiei Bodnariu

Drama familiei Bodnariu, căreia i s-au luat copii de pe o zi pe alta, a făcut deja înconjurul întregului Mapamond. Cazul este de departe cel mai mediatizat în ce priveşte soarta copiilor  luaţi fără anchetă socială de la o familie.

Drama familiei Bodnariu a început la mijlocul lunii noiembrie 2015, în momentul în care autoritățile de protecție a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei au preluat cei cinci copii ai familiei, invocând criterii religioase și de corecție aplicată minorilor. Tatăl, Marius Bodnariu, cetățean român, este căsătorit cu o femeie din Norvegia, Ruth Johanne Bodnariu.

În ultimele două luni au avut loc mai multe discuții între conducerea Ministerului Afacerilor Externe și ambasadorul Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, în cadrul cărora a fost reiterată de ambele părți importanța unei cooperări susținute în cazul familiei Bodnariu.

Și ambasadorul român la Oslo a avut discuții la Ministerul norvegian de Externe și la Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale din Norvegia, unde a propus o cooperare politică pentru gestionarea cazului Bodnariu, reamintind propunerea privind integrarea copiilor în familia extinsă a tatălui.

Societatea civilă din România a reacţionat vehement la acesta măsuri fără precedent, măsuri ce destramă o familie numeroasă. Sâmbătă 23 ianuarie 2016, au avut loc mitinguri de solidaritate cu familia Bodnariu  în toate marile oraşe din România .

La Satu Mare, acţiunea organizată de către Alianța Bisericilor Evanghelice din Satu Mare a adunat pe platoul din fata Prefecturii câteva sute de oameni.

Pe lângă reprezentanții Bisericilor Evanghelice din Satu Mare, la acțiune au participat și preoții ortodocși Sorin Galiș și Tiberiu Vălean.

Prin această acțiune dorim susținerea celor șapte familii din Norvegia care și-au pierdut copiii. Este vorba despre familiile Bodnariu, Nan, și alte cinci familii de români. De asemenea, milităm pentru susținerea valorilor creștine. Copiii trebuie să crească împreună cu părinții, iar părinții trebuie să fie împreună cu copiii lor. Alături de alți creștini, vreau să vă spun că și în Oradea se organizează astăzi un asemenea protest, în alte orașe a fost deja sau urmează să se organizeze, vrem să fim o voce unică, să spunem că noi credem în valorile acestea și de asemenea credem că Dumnezeu este cel care poate să intervină și să refacă unitatea fiecărei familii”, a declarat pastorul Bisericii Baptiste „Betel” din Satu Mare, Mihai Micula, în fața sutelor de sătmăreni, care au venit  în centrul orașului pentru a se alătura acestei cauze.

La Oradea, liderii tuturor episcopiilor şi cultelor creştine orădene au stat împreună pe aceeaşi scenă şi au transmis un mesaj comun, promovând iubirea şi solidaritatea, în faţa a peste 3.000 de orădeni. Acestia au primit baloane colorate şi pancarte cu mesaje de susţinere a familiei Bodnariu. “Domnule preşedinte Iohannis, salvaţi familia Bodnariu!”, “Norvegia, redă copiii familiei!” şi “We support Bodnariu family!”. Au  existat mesaje de susţinere şi pentru alte familii cărora serviciul norvegian de protecţie a minorilor Barnevernet le-a luat copiii.

De pe  scena amplasată în faţa Palatului Vulturul Negru, au transmis mesaje de sustinere liderii cultelor iniţiatoare, pastorul penticostal Ioan Moldovan şi pastorul baptist Petru Vidu, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, episcopul catolic László Böcskei, dar şi liderii Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, ei Episcopiei Evanghelice Lutherane şi ai comunităţii baptiste maghiare din Oradea.

redacţia

Lasati un comentariu