Registrul electoral şi selecţiile pentru corpul operatorilor

• publicat la: 19 January 2016
Registrul electoral şi selecţiile pentru corpul operatorilor

În anul 2016, la alegerile locale din iunie și la cele parlamentare din noiembrie, în secțiile de votare va fi utilizat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Autoritatea Electorală Permanentă  a demarat încă din 6 noiembrie 2015  o campanie de recrutare de operatori de calculator in birourile sectiilor de votare, care să lucreze cu sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot si de prevenire a votului ilegal.  Pentru cele 19.834 sectii  de votare din ţară  este nevoie de  25.135 de operatori.

La sedinta cu secretarii din județul Satu Mare din data de 14 ianuarie 2016, șeful Autorității Electorale Satu Mare a  adus la cunoștință faptul că la secțiile de votare din judet se va constitui un corp al operatorilor de calculatoare. Până în prezent doar la Negresti-Oas s-a reușit organizarea a cinci sesiuni de testare-examinare în vederea selectării membrilor corpului operatorilor de calculatoare. La aceasta au participat 98 de candidați din care 86 au reușit să promoveze testările.

În procesul de testare-selecție a candidaților, cei de la Autoritatea Electorală sunt ajutați de Marius Bancos de la STS și de personalul Institutului Național de Statistică (INS), filiala Satu Mare. Și în municipiile Carei și Satu Mare vor avea loc sesiuni de selecție-examinare dar încă nu a fost facută publică data.

În anul 2014, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă  modul de schimbare a evidenţei din Registrul electoral . Astfel, înregistrarea şi actualizarea datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot în Registrul electoral se realizează de către persoane autorizate de primari.

Listele electorale permanante se întocmesc într-un exemplar oficial, se semnează de primar şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi se păstrează într-un registru special cu file detaşabile de secretarul unităţii administrativ-teritoriale.

În termen de 10 zile de la tipărirea listelor electorale permanente, primarul este obligat să pună la dispoziţia competitorilor electorali, la cererea şi pe cheltuiala acestora, copii ale listelor electorale permanente. Primarul este obligat să comunice Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.

Persoanele autorizate de primari, prin dispoziţie, operează direct în Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesată sau comunicate de autorităţi, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii.

În municipiul Carei, primarul a încredinţat sarcina operării în Registrul electoral doamnelor  Gabriela Cădar şi Camelia Şimon de la Serviciul de evidenţa populaţiei, potrivit celor declarate de secretarul primăriei Carei, Sroth Clara.

După cum am tot semnalat din anul 2012  încoace, în municipiul Carei , pe listele electorale ce vin de la Biroul Electoral Judetean figurează mai mulţi votanţi decât  însuşi numărul locuitorilor întregului oraş …unde mai punem la socoteală că nu toţi careienii au peste 18 ani!  Diferenţa depăşeşte 4.5oo persoane.

La alegerile din 9 decembrie 2012, deci la 1 an de la recensământ, pe listele de control trimise de BEJ , municipiul Carei figura cu  o populaţie de 24.799 locuitori din care 21.158 cu drept de vot. Iar persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul Electoral sunt…primarii sau persoanele desemnate de aceştia. Urmăriţi tabelul AICI.

În atari condiţii, rezultatele alegerilor desfăşurate până acum în muncipiul Carei stau sub semnul întrebării.

La ora actuală, mun.Carei are o populaţie de 21.112 locuitori iar Listele Electorale cuprind 21.158 cetăţeni cu drept de vot. Motivaţia secretarului juridic? Sunt  multe locuinţe care au fost supuse procesului de vânzare-cumpărare  dar proprietarii nu şi-au schimbat buletinul sau cartea de identitate pe noua lor proprietate şi astfel pe aceiaşi adresă apar mai mulţi proprietari.

Mai avem şi situaţia în care pe aceiaşi adresă sunt 13 proprietari fără ca  proprietarul de drept să aibă cunoştinţă de situaţie.aici. Până şi la Electrica SA aveau contracte încheiate pentru furnizare de energie pentru o construcţie ce nu exista de fapt! La noi ca la nimenea!

Aşteptăm cu interes listele electorale cu numărul cetăţenilor cu drept de vot la alegerile din anul 2016 din municipiul cu 21.112 locuitori.

redacţia

comentarii

de Loredana la 20 January 2016 - 08:12

Multumim pentru informatii. Chiar ma intrebam cum de reusesc mereu sa obtina un scor ridicat cei care traiesc pe spinarea guvernului si din contributiile noastre!

Lasati un comentariu