Val de viroze respiratorii la început de an

• publicat la: 19 ianuarie 2016
Val de viroze respiratorii la început de an

La cabinetele medicilor de familie au fost înregistrate, săptămâna trecută, aproape 1.000 de cazuri de viroze respiratorii și 381 pneumonii, în creștere semnificativă față de săptămâna anterioară, dar și față de anul trecut.

În săptămâna 11-17 ianuarie, au fost înregistrate 972 de viroze respiratorii și  381 de pneumonii față de perioada 4-10 ianuarie când au fost 600 de viroze și  223 de pneumonii. Vedem că este o creștere semnificativă a cazurilor de îmbolnăviri, iar față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul îmbolnăvirilor este mai mare,  cu peste  75% mai multe cazuri.

Analiza stratificată pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri (355) s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 ani.

Numărul pneumoniilor din această săptămână este de 381 de cazuri. Cele mai multe cazuri (87) au survenit  la grupa de vârstă 5-14 ani.

Pentru populaţie sunt recomandate următoarele măsuri:

-Optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola)

-Evitarea aglomeraţiilor şi a contactului cu persoane bolnave

-Utilizarea corectă a batistei în caz de strănut sau tuse

-Spălarea mâinilor este cea mai eficientă metodă de reducere a transmiterii

-Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie pentru consultaţie şi prescriere medicamentoasă.

redactia

Lasati un comentariu