Când istoria deranjează
PNL a luat act cu surprindere de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus, a afirmat sâmbătă Radu Carp, secretar executiv al partidului, într-un comunicat transmis Agerpres adăugând.
„PNL a luat act cu surprindere de declarațiile doamnei Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din data de 4 februarie 2016. Doamna Zaharova a făcut o paralelă total neadecvată între deschiderea, la data de 27 ianuarie 2016, a expoziției ‘Cu fața, în spatele sârmei ghimpate. Deportarea etnicilor germani în URSS — o istorie documentară’, organizată de CNSAS, Fundația Konrad Adenauer și Forumul Democrat al Germanilor din România — Regiunea Extracarpatică și Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, celebrată la aceeași dată”, a declarat reprezentantul PNL.
Potrivit acestuia, cele două evenimente, comemorarea Holocaustului, respectiv deportarea etnicilor germani din România, marchează aspecte diferite ale suferințelor îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Este singura paralelă care se poate face, ținând cont de diferența de intensitate a suferințelor îndurate, incomensurabilă și irepetabilă prin unicitatea ei în cazul Holocaustului, condamnabilă în cazul oricăror deportări de populații”, a adăugat Radu Carp.
El amintește că, pe data de 27 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj public în care a subliniat faptul că această zi reprezintă un prilej de amintire și de recunoștință față de victimele Holocaustului, „o perioadă tragică din istoria omenirii, în care semeni de-ai noștri au căzut victimele campaniilor de teroare, exterminare și distrugere în masă pe motive rasiale, etnice sau naționale, scene de crimă greu de imaginat în lumea contemporană”.
„Doamna Zaharova a ignorat cu bună știință acest mesaj public, precum și manifestările organizate pe data de 27 ianuarie 2016 de autoritățile guvernamentale și non-guvernamentale din România pentru a marca Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. România își va asuma obligațiile care îi revin din exercitarea în acest an a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) și va lua măsuri pentru consolidarea educației în domeniul Holocaustului în rândul tinerilor. Doamna Zaharova a omis de asemenea să precizeze că aceeași expoziție condamnată de domnia sa a mai fost prezentată publicului din România cu alte ocazii, în alți ani, fără a genera reacții negative din partea partenerilor externi sau a publicului. De asemenea, deportarea etnicilor germani din 1945 este comemorată în fiecare an în România, ca de altfel în toate statele în care au avut loc evenimente similare — cele din estul Europei căzute sub ocupație sovietică”, a evidențiat secretarul executiv al PNL în comunicatul remis AGERPRES.
Potrivit acestuia, este „neconformă adevărului” insinuarea oficialului MAE rus despre responsabilitatea autorităților române în deportarea etnicilor germani.
„Faptul că Federația Rusă dorește sau nu să-și asume trecutul sovietic în care au avut loc nerespectări masive ale drepturilor omului nu este opțiunea României. Interesează însă respectarea adevărului istoric: deportarea etnicilor germani din România s-a făcut în timpul unui regim de ocupație militară, cel al URSS, nefiind generată de autoritățile românești din acea perioadă. Doamna Zaharova insinuează responsabilitatea acestor autorități în deportarea etnicilor germani. Vizionarea expoziției respective i-ar arăta cât de neconformă adevărului este această afirmație”, a argumentat Radu Carp.
El a adăugat că PNL consideră că aceste declarații nu privesc neapărat România, ci relația actuală a Federației Ruse cu Germania.
sursa cotidianul.ro
comentarii
de sorin florut la 6 februarie 2016 - 17:55
Deportarea în URSS a unor etnici germani din România, declanșată în ianuarie 1945, ca ”pedeapsă” pentru agresiunea germană din 1941, a fost efectuată de: 1) administrația militară sovietică exercitată în Ardealul de nord (ocupat de Ungaria în 1940 și eliberat în octombrie 1944) între noiembrie 1944 și martie 1945; 2) administrația sovietică reintrodusă în Bucovina de nord și Basarabia în 1944; 3) regimul de ocupație militară de către URSS a teritoriului rămas României după rapturile teritoriale din 1940, regim ce a durat până la semnarea tratatului de pace în 10 februarie 1947. Prezența militară sovietică pe teritoriul României a continuat până în 1958.
de foaier la 6 februarie 2016 - 18:07
Madam Zaharova efectuează tot felul de manevre pentru a nu recunoaște încălcările drepturilor omului comise de URSS și ”pasează” răspunderea pentru deportarea etnicilor germani în URSS către România, de parcă România ar fi beneficiat cu ceva în urma deportărilor în URSS și trecând sub tăcere prezența militară sovietică pe întregul teritoriu al României interbelice, atât cel pierdut în 1940, cât și cel rămas în cadrul statului român, care, ca țară învinsă, subordonată Comisiei Aliate de Control în care cuvântul hotărâtor aparținea URSS, nu avea nici o posibilitate de a se opune ocupantului sovietic. Dar, în pofida insinuărilor nefondate la adresa statului român, madama are și un pic de dreptate referitor la Forumul Democrat German. Care forum, pentru a recupera niște imobile s-a proclamat succesor al organizației hitleriste a germanilor din România, Deutsche Volksgruppe. Care organizație, în loc să fie imediat scoasă în afara legii, a fost reîmproprietărită de justiția din România!
de Prof.Mihai Bertiean la 7 februarie 2016 - 19:42
Un istoric . Se face atata zarva despre holocaust si despre deportarea svabilor ( o parte) de parca statul roman ar fi vinovat de toate acele nenorociri,fara sa se aminteasca ,macar in trecere, de refugiul romanesc din l940 , atat din Transilvania ,cat si din Basarabia si Bucovina.Pe acesta mu si-l asuma nimeni ? Bietii romani, au plecaat de capul lor in pribegie ?Aceasta dezradacinare de pe aceste locuri nu este asumata de nimeni ? Nimeni nu este responsabil pentru persecutiile fizice si psihice savarsite asupra lor ? Jalnica poveste ! Au trecut mai mult de 75 de ani de atunci si nimeni nu se considera vinovaat de acele intamplari.Tot autoritatile romane se fac vinovate de acele intamplari ? Mai nou se arunca pe spinarea autoritatilor romane toate relele facute de altii in diferite perioade istorice.
de foaier la 8 februarie 2016 - 14:20
Istoria deranjează pentru că, datorită cunoașterii ei, se demontează toate aberațiile antinaționale, inclusiv măsurile de retrocedare a unor bunuri imobiliare către unii care nici măcar n-au fost proprietari! Femeia revoltată pe nume Zaharova nu ar fi îndrăznit să insinueze ce a insinuat dacă orice român ar fi știut cum a fost cu agresiunea URSS asupra României în vara lui 1940, cu presiunile și amenințările germane asupra României pentru a transfera teritorii către Ungaria și Bulgaria, cum a fost cu ocupația ungurească în Ardealul de Nord, cu crimele, vătămările grave, bestialitățile, vandalizările, profanările, molestările, violențele antiromânești și deportările a circa 200.000 de români, cum a fost cu reocuparea Bucovinei de Nord, Herței și Basarabiei de către sovietici în 1944, cu administrația militară sovietică în Ardealul de Nord după eliberarea acestuia de sub ocupația ungurească, cum a fost cu ocupația sovietică a teritoriului rămas României (1944-1947 și apoi până în 1958) și cu consecințele acestora! Nu trebuie să știm, ca să putem fi manevrați de diverse grupuri de interese antiromânești din țară și din străinătate! În ritmul acesta, poporul român va ajunge rapid să deteste democrația și regimul de după 1989, pentru că îl va percepe ca atentat la ființa națională! Iar cu ființa națională nu se glumește! Aviz amatorilor!