Fermierii careieni în dialog cu europarlamentarul Daniel Buda

• publicat la: 29 februarie 2016
Fermierii careieni în dialog cu europarlamentarul Daniel Buda

Sâmbătă  de la ora 16,00,  fermierii din zona Careiului au fost invitati să participe la o întrevedere cu europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură în Parlamentul European, originar din judeţul Sălaj.

Europarlamentarului  i s-au alăturat co-preşedinţii PNL Satu Mare, Romeo Nicoară si Adrian Cozma, viceprimarul comunei Santău, Sergiu Silaghi, directorul ANIF Carei, Pop Zoltan iar din partea PNL Carei au fost prezenţi preşedintele Ilie  Ciută şi consilierul Rusu Marius.

A avut loc o prezentare  a politicilor  europene în domeniul agriculturii, a gradului de absorbtie a fondurilor europene si a îndrumărilor   în  beneficiul fermierilor locali.

Pentru a putea face faţă  pieţei concurenţiale din UE, fermierii trebuie să se organizeze în asociații, susţine europarlamentarul PNL Daniel Buda.

„Singura șansă care poate permite fermierului supravieţuirea într-o piaţă concurenţială extrem de complicată este asocierea între fermieri și între cei care sunt actori pe aceeași piață. Aici discutăm despre asocierea fermierilor care cresc vaci de lapte, a celor care cresc oi, a celor care cresc vaci de carne, asocierea celor care cultivă cereale, legume și așa mai departe. Pentru că nu au altfel capacitatea de a face față fermierilor din celelalte state ale Uniunii Europene, acolo unde, să știţi că fenomenul de asociere este în proporție de 90%. Din păcate, în România, în momentul de faţă avem un procent de asociere foarte redus, foarte lent, de maxim 10%”, a declarat europarlamentarul. A fost adusă în discutie şi situaţia aparte a României unde încă persistă amintirea colectivizării forţate din perioada stalinistă, acesta fiind se pare la baza reticenţei legate de asociere.

Daniel Buda s-a referit și la absorbtia fondurilor europene. În opinia acestuia, din cauza documentației foarte stufoase, țara noastră a pierdut sume importante și astfel se explică și decalajul existent între fermierii din UE și cei din România.

Un alt subiect fierbinte abordat a fost cel al subvenţiilor acordate pentru un hectar de pământ. În opinia europarlamentarului, datorită proastei negocieri de la aderarea ţării noastre la UE, subvenţia pe hectar este de doar 100 euro faţă de 6-700 euro cât are Grecia care a ştiut să îşi  protejeze cetăţenii, negociind în consecinţă. Cei de faţă au aflat de faptul că deşi au sosit în jur de 10 milioane de euro ca ajutor de la UE pentru susţinerea agriculturii, 3 milioane au ajuns la firme de consultanţă  iar de ceilalţi nu se ştiu prea multe….

Un semnal de alarmă a fost tras în ce priveşte vânzarea terenurilor agricole către străini. Până la ora actuală, 45% din suprafaţa agricolă a României e în mâna firmelor străine iar interesul lor nu este de a produce  masiv ci de a lăsa terenurile necultivate şi de a face din ţara noastră o piaţă de desfacere pentru străini.

Fermierii prezenţi la întrunire au semnalat  europarlamentarului problemele cu care se confruntă precum şi doleanţele lor. Astfel,  au fost sesizate probleme legate de ghidurile care se schimbă în timpul procedurilor, de situaţia canalelor din judeţ, de colmatarea acestora sau de intenţia fermierilor de a beneficia de sisteme de irigaţii care să le protejeze recolta  în caz de secetă prelungită.

Daniel Buda a adus la cunoştinţa celor interesaţi că au fost alocaţi deja 400 milioane de euro pentru irigaţiile din România din partea Comisiei Europene pentru agricultură  dar lipsa unor legi adecvate şi a structurilor asociative  face ca aceste fonduri să nu poată ajunge la destinaţia pentru care au fost alocaţi.

Potrivit directorului  ANIF Carei, Zoltan Pop, gazda reuniunii, în judeţul nostru există 6000 km  de canale ce ar putea fi luate în calcul ca depozite de apă pentru perioadele secetoase, mai ales dacă se reuşeşte decolmatarea lor totală..

Atent la toate cele semnalate, Daniel Buda a atras atenţia şi asupra faptului că se impune  întăbularea tuturor terenurilor deţinute pentru că după anul 2020 subvenţiile se vor acorda numai celor ce deţin titlul de proprietate.

Nu a fost uitată nici problema pălincii şi a accizelor, Daniel Buda promiţând fermierilor din Pir că se va informa şi va interveni pe această temă în Comisia din care face parte.

redactia

comentarii

de sesul la 29 februarie 2016 - 17:47

unde este pamantul din domeniile statului din carei si de la ianculesti????
unde este padurea de 250 de hectare de la carei si 29 de la ianculesti domnule primar? aveti curaj sa puneti pe masa cat teren are pe nume familia si cata padure?

de ovi la 29 februarie 2016 - 20:59

de ce se ia din pasunea de la ianculesti cu bucatica si se ara ca sa fie teren arabil da fara acte?

Lasati un comentariu