Pas în doi: tandemul Kovacs-Szasz împotriva transparenţei din administraţia locală

• publicat la: 8 februarie 2016
Pas în doi: tandemul Kovacs-Szasz împotriva transparenţei din administraţia locală

Modul în care primarul muncipiului Carei gestionează situaţiile cu care se confruntă te lasă de multe ori fără grai. Nici nu ştii dacă să te iei cu mâinile  de cap sau  să  faci haz de necaz.

Ultimul său interviu acordat finului său, fost jurnalist în presa sătmăreană, dovedit ca scriitor după dictare sau la comandă cum singur a declarat în faţa procurorilor DNA în cadrul audierilor din dosarul Govor, lasă impresia unui om slab, depăşit de situaţie, bulversat de dezvăluirile  legate de cheltuirea banului public din primăria Carei pe care o conduce.

Abordarea bărbătească, cu documente, este înlocuită cu  lamentări la adresa unei familii, una fără datorii la buget, fără contracte cu statul sau cu primăria, ce deţine aceiaşi firmă de producţie de peste 25 de ani.

Trist pentru careieni este că el caracterizează ca mizerii nişte stări de fapt care ar trebui să fie făcute publice, ca motiv  de mândrie pentru o primărie care se implică în ajutoarea localnicilor.

Buletin de Carei a solicitat în scris să comunicaţi cui aţi acordat ajutoarele  de urgenţă si de încălzire. Nu aţi dat curs solicitării.

Potrivit actelor contabile, sumele la care am făcut referire sunt înregistrate pentru PERSOANA FIZICA şi nu PERSOANE FIZICE, conform tabelului publicat.

Cum se face că ajutoarele de urgenţă acordate de primărie NU au fost supuse aprobării Consiliului Local aşa cum prevede Legea 416 din 2001 şi HG 50 din 2011?

Poate nici Procesele verbale de la şedinţele de Consiliu Local să nu concorde cu realitatea uneori?  Se pot urmări  înregistrările noastre filmate de la şedinţele de Consiliu pentru a urmări dacă corespund cu redactarea Proceselor  verbale recent postate pe site- ul primăriei.

Transparenţa  decizională şi dialogul cu careienii nu au fost niciodată punctele forte ale primarului Kovacs. Se încăpăţânează să rămână ancorat în metodele perimate ale unei societăţi de care încercăm să ne desprindem.

Anunţarea candidaturii consilierului liberal Ciută la funcţia de primar dă mari bătăi de cap alianţei politice actuale de la conducerea oraşului, dar şi a judeţului de altfel.

Culmea e că  cel mai redutabil adversar al primarului la alegerile locale din iunie, consilierul liberal Ilie Ciută  a fost ales tocmai de cititorii opiniei finului său, drept Omul Anului 2015  în administraţia careiană!

Altfel spus, tandemul anunţat a ales să atace opinia careienilor cărora se adresează.

Care atac nu este unul bărbătesc în cazul primarului, între doi bărbaţi aflaţi faţă în faţă, ci este îndreptat asupra familiei adversarului său politic. Jalnic.

Dacă am fi maliţiosi, am putea spune că e vorba de un complex  sau de o frustrare, având în vedere situaţia sa. Consilierul Ciută nu este nevoit să jongleze cu proprietăţile sale şi să le treacă pe alte nume pentru a nu i se confisca de fisc în contul datoriilor.

În urmă cu aproape 3 ani, un  interviu similar era acordat atunci jurnalistului devenit  acum consilier personal.

Primarul se confrunta atunci cu protestele faţă de tăierile a sute de arbori. Impulsiv de felul său,  primul spre care primarul a arătat cu degetul a fost Buletin de Carei iar apoi, în cadru i-a aruncat   şi   pe liberali, coşmarul său veşnic.

Interviul poate fi urmărit aici.

Neputând nici atunci gestiona  situaţia cu care se confrunta, afirmă  chiar că el este  un primar ales  şi cine nu se poate acomoda să plece. Detalii aici

Nici până în ziua de azi primarul Kovacs  nu a avut tăria de caracter să aducă la cunoştinţa opiniei publice careiene cine a fost autorul tăierilor copacilor din grădina sa sau cel care s-a făcut vinovat de sloganurile antikovacs pictate pe pereţii clădirilor careiene. De scuze nici nu poate fi vorba, acestea fiind de fapt apanajul unei alte categorii de oameni.

De ce să nu jucăm cu actele pe masă domnule primar?  Aţi plătit şi în 2013 sume importante pentru tăieri de arbori şi apoi debitare material lemnos….în 08.02.2013 suma de 1.500 lei către AF Kelemen Sigismond, la data de 27.03.2013 suma de 2142,73 către Cuptorul de Aur pentru debitat, tot pentru debitat suma de 2609 lei la aceiaşi firmă, iar către Gepiden srl suma de 9808,40 lei ca tăieri copaci.

Careieni au nevoie de un personaj puternic la primărie, care să fie capabil să suţină interesul tuturor careienilor nu numai al celor ce fac parte dintr-un grup de interes!

O persoană care să aibă tăria de a discuta deschis toate problemele legate de oraş, faţa în faţa cu careienii şi nu la colţuri sau prin petiţii cum solicitaţi tuturor. Careienii au dreptul să cunoască toate cheltuielile efectuate din banul public precum şi toate redesenările  peisagisticii oraşului şi ale amplasării busturilor.

Careienii aşteaptă  informaţii legate de acordarea cu titlu gratuit a utilizării apei termale ca materie primă aducătoate de profit societăţii căreia i-a fost  concesionat ştrandul local, la început pentru 200 euro Anual, apoi pentru 500 de euro anual iar acum suma s-a ridicat la …1.000 euro anual.  După semnalările Buletin de Carei pentru protejarea banului public aţi investit din banii oraşului pentru iniţierea de proceduri de intrare în legalitate iar acum aţi ajuns la stadiul de licenţă de exploatare apă termală. Ani şi ani de zile oraşul a pierdut sume importante din concesionarea ştrandului iar statul prin exploatarea ilegală a unei resurse naturale. Când se va recupera pierderea?

De 8 ani de  zile treceţi ca investiţie la Bugetul supus aprobării CL , Extinderea reţelei electrice de pe strada Tireamului, acolo unde sunt construite case de locuit. De 8 ani de zile apare în buget şi tot de 8 ani de zile este ignorată.

Ce demersuri aţi întreprins pentru angajarea unui architect care să aducă orasul Carei la stadiul de oraş European?  De ce după 8 ani de zile avem drumuri de piatră si pietruite, străzi fără canalizare şi fără apă iar acum în prag de campanie  electorală descoperiţi aceste neajunsuri?

Plătiţi  3 miliarde de lei pentru nici 200 m de drum asfaltat în faţa Monumentului Ostaşului Român . Câte străduţe se puteau asfalta cu aceşti bani?

Programul cu care doriţi să  impresionaţi  careienii ca să vă voteze include doar atacuri la adresa familiei contracandidatului dvs?

Unde putem  citi despre o luare de atitudine din partea primarului Kovacs faţă de proiectul Apaserv pentru Extinderea reţelei de apă şi apă uzată care NU prevede racordul la consummator? De calitatea  lucrărilor din oraş să nu mai vorbim… Se vede din biroul de primar lucrarea ce se face pe strada Iorga şi Cuza Vodă? Sau cea de pe stada Livezilor?

După 8 ani de mandat, primarul Kovacs  nu a reuşit să ne ofere surpriza anunţării plăţii datoriilor pe care le are la bugetul de stat în baza cărora are reţinere pe salar.

Când veţi ieşi în public cu o declaraţie despre evenimentul în urma cărei maşina FORD SM-05-PMC  a primăriei Carei a fost confiscată de poliţia maghiară în vama Urziceni-Vallaj? E vorba doar de maşina instituţiei şi de un angajat al primăriei Carei care făcea naveta la locuinţa lui din Vallaj cu maşina primăriei.

Când veţi anunţa în presa de orice limbă care sunt asociaţiile care au instalate la sediu contoare de electricitate şi apă pe numele primăriei Carei pentru a nu mai fi nevoit să le aprobaţi sume de ajutor care apoi să fie văzute de cine nu trebuie? Careienii au dreptul să ştie pentru cine plătesc utilităţile că doar sunt plătite din banul careianului.

Careienii sunt sătui de lamentările domniei voastre, de ascunderea informaţiei reale şi  campanii de dezinformări sau de lucrări supradimensionate din banul public  sau  scutiri de plata impozitelor pe clădiri a asociaţiilor din grupul de interes  şi aşteaptă date concrete nu bârfe şi şuşanele împotriva unei familii din Carei.

redactia

Atacurile  la adresa Buletin de Carei şi a colaboratorilor  săi  sau la adresa membrilor de familie  a administratorului Buletin de Carei nu reuşesc să ne intimideze!

Continuăm. Ce nu te omoară te întăreşte!

Ne propunem să semnalăm şi   să publicam în continuare toate situaţiile cu care se confruntă careienii, uneori de coşmar de-a dreptul. Incurajările careienilor  plătitori de taxe şi impozite, pentru care le mulţumim,  ne dau puterea de a merge mai departe!

Fiecare dintre cetăţenii acestui oraş are dreptul la condiţii decente de viaţă indiferent de pregătire, de  etnie, de condiţia socială. Cu toţii  contribuim la bugetul local şi de stat şi trebuie să fim conştienţi că avem şi drepturi  nu numai obligaţii !

comentarii

de Ioan la 8 februarie 2016 - 19:12

păstrarea puterii va fi tot mai cruntă.

de Ing.dr.Ionel LUPU la 8 februarie 2016 - 19:50

Acest Primar traieste in Romania, ori in Coreea de Nord ???… Ce intelege Primarul prin democratie, prin transparenta si prin …CINSTE ???… Acest individ a facut de ras Facultatea de Silvicultura, pe care am absolvit-o si eu ! Rusine, rusine, rusine pentru jefuirea Parcului Karolyi si a plopilor de la Ianculesti…

de Horia Mărieș la 8 februarie 2016 - 19:54

„Echipa UDMR Carei a avut cea mai aspectuoasă guşă de porc fiartă, Careianul / 8 ore ago”

Nici nu este de mirare.
Gușa UDMR Carei este mereu aspectuoasă și fără să fie fiartă.

de strada la 8 februarie 2016 - 20:11

Fain primar avem!NU?

de colindator la 8 februarie 2016 - 20:46

Mocirla din politica este foarte mare si aproape toti politicieni se baga .Domnule consilier Ciuta daca primarul jenoke face nenumarate incalcari ale legilor de ce nu sesizati organele statului gen DNA.Domnule jenoke daca consilierul CIUTA minte asa cum dati de inteles in interviul acordat ziaristului finut care a primit o galeata de balegar cadou de la subordonatul VERES de ce nul actionati in instanta pentru calomnie .Noi oameni de rand suntem scarbiti de aceasta mocirla pentru putere .Vedem in municipiul nostru si lucrurile bune dar si cele urate si am o intrebare EU CU CINE SA VOTEZ

de canepa la 8 februarie 2016 - 21:13

da de unde stiti voi daca domnul ciuta da sau nu la DNA potlogariile de la primarie? daca voua nu va place ce face jeno cu banii vostri de ce nu spuneti nimic? consilierul ciuta chiar are din ce trai si cu ce sa se distreze si fara sa ia din primarie banii…Vedem ca mafia incearca sa il dea deoparte de domnul ciuta ca sa ramana cu afacerile pe banii careienilor!

de ferike la 8 februarie 2016 - 21:16

la ardealul iarasi se cauta un candidat ca sa ajute pe ienou;
au vorbit deja la cheful cu eugenika avramika despre cum sa scape de ciuta

de dragos la 8 februarie 2016 - 21:27

bai baieti da ciuta asta e fenomen, e vreun fel de zmeu sau ce? ia auzi are banii lui, (cinstit castigati???), nu are datorii, nu are nevoie de contracte publice, etc. pai daca e asa de bun sa candideze domle la presedentia sua, ca poate o (bate si pe hillary clinton), i-ol votez!

de bogdan la 8 februarie 2016 - 22:13

vezi tu dragos ca nu toata lumea e ca cei din jurul tau…ce te miri ca are banii lui ? daca tu nu poti de ce crezi ca altul nu poate ?
omu e careian si nu vrea sa inghita visul amerikan. sau tu nu vrei sa ai bani la oras si sa facem lucrari cu firme din carei si nu din marghita si livada ca sa dam ciubucu afara din oras.
ce esti asa invidios pe domnul ciuta ?

de incitatus la 8 februarie 2016 - 22:25

dragos, trebuie sa fii nascut in SUA ca sa poti candida la presedintie acolo! gramatica e grea: adică io-l votez!

de emilia la 9 februarie 2016 - 08:34

Cine credeti ca a fost membru PCR? Kovacs sau Ciuta? cine a venit numit de PCR la crasna Carei si apoi a falimentat fabrica? In timp ce domnul Ciuta are aceiasi firma de 25 de ani,activistul de partid PCR KOcacs are deja la activ 4 firme falimentate si toate de mobila la fel ca si Crasna orasului. in timp ce domnul Ciuta respecta careienii si isi plateste darile,primarul Kovacs nu vrea sa isi plateasca datoriile si nici dari nu plateste.
Intre domnul Ciuta presedinte la PNL Carei si Kovacs primarul cu datorii presedinte la UDMR cine e profitorul? Cine profita de banii orasului si duce la partidul lui banii? Domnul Ciuta stie sa isi faca avere pe munca lui si nu din contracte cu orasul. Mare invidia domnilor tulipani? Puneti si voi mana si lucrati nu stati cu ea intinsa.

de Horia Mărieș la 9 februarie 2016 - 10:54

@Caligula la 9 February 2016 – 08:16

De anarhist ce este, acest nou Caligula pare să fie întruparea lui Don Tiberio, fostul ing.prof agricol care se pare că mai scapă totuși uneori din strâmtoarea cămășii de forță, mai ales atunci când uită să-și îngurgiteze pastilele calmante.

Deși, ce-i drept, e drept, seamănă la stil și cu jmekerul ăla care a scos in anul 2012, înainte de alegerile locale, un efemer ziar online local „careianul” și care a candidat pe la DD-DD, parcă, pentru un post de senator.
A reînviat oare personajul fiindcă se apropie din nou alegerile locale?

Oricine ar fi, ar fi mult mai potrivit să se ducă să facă liniștit nani, decât să se facă pe aici de fecale, cântându-i osanale primașului.

de Marius la 29 februarie 2016 - 10:37

mircsulika a picat,la fel si instigatorul satmarean impotrivaliberalilor tov avram si acum se pregateste eugeniul de nagykaroly???
sa vina vremea sa mai respiram si noi aer curat la carei ca de putoarea mafiota suntem satui!

Lasati un comentariu