Ucenicia la locul de muncă

• publicat la: 1 februarie 2016
Ucenicia la locul de muncă

Ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani care din voinţă  proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obtinerii unei calificări.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durata determinată, în temeiul căruia o persoana fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional si să muncească pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator care  se        obligă să îi asigure plata salariului în toate conditiile necesare formării profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabileste în functie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul fără a putea fi mai mică de:

-12 luni pentru dobândirea competentelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1;

-24 de  luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;

-36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3.

Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie , este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara in vigoare.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, poate solicita si beneficiaza, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,cu modificarile si complectarile ulterioare.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, vine in sprijinul agentilor economici care doresc  sa-si asigure forta de munca calificata, de calitate in functie de cerintele proprii prin programul de ucenicie la locul de munca

Agentii economici care doresc sa încheie contracte de ucenicie, se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, strada Ion Ghica nr.36. telefon 0261/770237.

comunicat AJOFM

Lasati un comentariu