Un iubitor şi colecţionar de muzică bună, de magnetofoane, de maşini de scris….

• publicat la: 9 februarie 2016
Un iubitor şi colecţionar de muzică bună, de magnetofoane, de maşini de scris….

Puţini dintre noi sunt cei care nu au nicio pasiune. Chiar şi unele vicii se numesc tot pasiuni. Unii sunt pasionaţi colecţionari de  cutii de chibrite, alţii de cactuşi, iar alţii au făcut o pasiune din sport sau matematică.

Pasiunea lui Mircea o reprezintă colecţionarea aparatelor vechi de radio, a magnetofoanelor sau a pick- up- urilor. O pasiune mai rar întâlnită în ziua de azi.

Alături de el, la sfârşit de săptămână am scormonit prin memoria plăcutului, a amintirilor din perioada anilor ’60,’70 şi  ‘80. Am descoperit în colecţia lui Mircea tot soiul de aparate vechi, piese de muzeu putem spune, mărci renumite şi binecunoscute până acum 25 de ani….Majak, Tesla, Grundig, Kasthan, Philips, Telefunken, Dual…..are  chiar şi un magnetofon   cu lămpi, cu tuburi model Philips Horniphon.

Toate sunt  încă în stare de funcţionare. Mândru de ele,  Mircea, ne  provoacă la  mici audiţii. .. Porneşte  un magnetofon  cu lămpi, cu tuburi model Philips Horniphon, care necesită timp pentru a se încălzi în prealabil.

O muzică  plăcută  inundă camera muzeu….  melodia  celor de la Nazareth ,,Love hurts’’, dar şi cântece vechi româneşti , cântece de nuntă,  melodii de la Cenaclul Flacăra ,,Rugă pentru părinţi’’….colinzi…rock…

E o adevărată încântare să asculţi muzică la aceste aparate vechi. Sunetul este atât de cald, atât de plin…este altceva….Dialogul se leagă de la sine….

,,…dar sunt frumoase şi  după atâta timp să reziste, e mare lucru…Timbrul şi aroma acelei vremi apuse mă urmăresc şi astăzi astfel că  nu trece o zi fără s-o închei cu o audiţie fermecătoare de rockuri… vocile de neuitat ale unor Ray Charles, Fats Domino, Louis Armstrong, Pat Boone, Elvis Presley, Little Richard, Beach Boys, Cliff Richard, Louis Prima sau  Brenda Lee  îmi readuc de fiecare dată zâmbetul pe buze şi mă împacă până şi cu ziua anostă  care a trecut’’, spune cu emoţie în glas  Mircea.

Reporter: Când aţi început să deveniţi colecţionar?

mi-a rămas în amintire magnetofonul din clasa a şaptea, pe care îl avea şcoala, iar dirigintele meu se ocupa de el…..Mai târziu, acum câţiva ani,  mi-am luat   acest  Grundig Deluxe,  a fost prima achiziţie…L-am sunat pe fostul diriginte, mi-a recunoscut vocea, şi i-am zis: am şi eu un magnetofon mai vechi,  nu puteţi să mă sfătuiţi cum să pun o curea?…şi ,,m-a întrebat,  ce te-a apucat?’’ I-am zis ,,m-am apucat de magnetofoane…

Mamă, a început să plângă şi mi-a zis ,,…de atâta vreme…şi n-ai uitat de ele?…”

Reporter: De unde această pasiune?

,,M-a fascinat tot ce e vechi şi de calitate, şi nu ştiu, nostalgia aia a timpurilor   de mai demult…mi se par că acele timpuri  au fost mult mai reuşite,  dar şi lucrurile care s-au făcut. Lucrurile  de atunci  durează  până azi şi o să dureze încă  o sută de ani. Lucrurile făcute astăzi nu au nicio valoare, sunt făcute aşa,la repezeală….Uitaţi minunea aceea a anilor ’60 care s-a numit magnetofonul Tesla! Nu erau mulţi cei ce-şi puteau permite să dea vreo două-trei salarii lunare pe un magnetofon. Dar şcoala avea.”

De Crăciun ascultă colinzile la pick-up

,,Eu de Crăciun ascult colinzi la pick-up sau la magnetofon pentru că se aude mai bine decât toate mp3-urile….şi magnetofoanele au un altfel de sunet, mai cald…intervine evident  şi nostalgia tinereţii… Am şi stick-uri, mp3-uri de acestea moderne, dar nu sună aşa ca la magnetofon…Sunetul la magnetofon este mai plin, mai cald, mai altfel…Ascult şi muzică modernă ce ascultaţi voi tineri, dar nu manele şi de astea, pentru mine aia nu e muzică, n-are nimic de a face cu muzica’’, ne spune   hotărât   Mircea.

Un iubitor al muzicii de calitate

,,Cânt  la acordeon, cânt  la orgă, îmi place mult muzica, eu sunt dascăl de meserie şi pe vremea mea aveam  probă eliminatorie la examen  muzica , altfel nu ai putut să fii dascăl, nu puteai să fi afon ca învăţător. Aveam vreo şase ani când tata, care a cântat la mai multe instrumente,  mi-a cumpărat un acordeon micuţ, îl ţin la ţară şi acum …am învăţat şi la Liceul Pedagogic unde am făcut muzică  instrumentală şi muzică vocală.

Achiziţionează obiectele ,,vintage’’ de pe internet

,,Le iau pe toate, magnetofoane, maşini de scris de pe internet şi le primesc acasă prin curier, nu trebuie să te deplasezi să le cumperi.

Când le achiziţionez de obicei iau cu benzi originale înregistrate şi e o plăcere să le asculţi…au fiecare un alt sunet. Am cumpărat benzi şi separat, sunt colecţionari de benzi şi mai colaborez cu ei, le cumpăr şi înregistrez, da aproape toate, 80% dintre ele înregistrează şi acum, deci merg şi fac înregistrare la ele, deci au cablul lui.Dar nu toate au cabluri, dar îmi fac eu’’.

Pasionatul colecţionar are o masă de lucru unde, ca  să-l cităm… ,,mai piscăleşte’’ la ele, le recondiţionează, le mai curăţă, le mai porneşte din când în când.

,,Ar trebui să mă opresc, că tot timpul vrei mai mult, alt magnetofon, că dacă navighezi pe internet, mai vezi că mai pune un anunţ unul şi altul şi cauţi…’’

 ,,E o boală,recunosc…una incurabilă’’

,,E şi asta o boală! O boală incurabilă, dar mai bine decât să am alte boli, e mai preferabil asta…n-am dat banii pe alte prostii şi am dat pe astea…pentru mine sunt lucruri care cu fiecare minut care trece le  creşte valoarea  sentimentală şi altfel…iar asta se va dovedi în timp  poate…băieţii mei dacă vor avea minte le-or mai ţine’’

Ultima pasiune descoperită,  maşinile de scris

,,Pasiunea cu magnetofoanele nu e singura, mai am  şi maşinile de scris…Am deja câteva şi umblu pe la coleg care mai au câte una  şi le ţin aruncate… le mai repar, le mai ung şi le pun la punct. Am  una  la şcoală  şi mai am 3-4 pe care mi le-am cumpărat, sunt în cutii’’

Cu multă mândrie  ne  arată  o achiziţie,  cea mai recentă  ,,E o maşină de scris model Torpedo, e ca şi Mercedesul între maşini auto, scrie şi e funcţionabilă’’

În era calculatoarelor, laptop-urilor de ultimul răcnet şi a tabletelor cu touchscreen, Mircea Găzdac scrie  la maşina de scris, în două culori, şi cu roşu şi cu negru.

,,Am prieteni care stau în oraşe mai mari şi găsesc în magazine role pentru scris la maşină şi scriu, am învăţat să scriu în două culori, şi în roşu şi în negru.’’

Face eforturi pentru a ţine în viaţă farmecul muzicii înregistrate pe vinil

Mircea mai are colecţii întregi de pick-up-uri  cu stetoscop cehesc şi din când în când ascultă muzică  la radio cu pick-up,  acel aparat de care cei născuţi înainte de anii ‘70 îşi amintesc cu drag şi cu nostalgie. Îşi instalează un disc de vinil din numeroasa colecţie şi ascultă albumele formaţiilor preferate.

Nu se mai găsesc persoane în oraş de la care să procure doze şi ace

,,Merge foarte bine aparatul dar  problema e că nu găseşti doză şi ac pentru pick-up-uri de acestea vechi. Am avut o cunoştinţă aici în Carei, un domn în vârstă care avea ace, dar a murit….Şi trebuie să găseşti curele pentru tipul respectiv de aparat…. 

La despărţire, Mircea zâmbea săgalnic, bucuros că a reuşit să ne  împărtăşească din  pasiunile lui. Muzica anilor ’60-’70 a  reînviat preţ de câteva ore atmosfera ceaiurilor de altădată.

redactia

comentarii

de relu la 9 februarie 2016 - 21:30

Warden threw a party in the county jail…in Jailhouse Rock, sa tot asculti Elvis,da de asta ce ziceti…its now or never
https://www.youtube.com/watch?v=QkMVscR5YOo
multumim Mircea!

de lulu la 9 februarie 2016 - 21:53

Frumos.

de Delia la 9 februarie 2016 - 21:53

Frumos hobby. Felicitari!

de Lucian la 9 februarie 2016 - 22:12

Tot respectu.Bravo.

de ioan ciarnău la 9 februarie 2016 - 22:34

Am 3 maşini de scris. Treci pe la mine.

de ioan bandila marceanu la 16 mai 2016 - 19:51

Am un Tesla si un Grundig le dau la 350 lei prert fix.Arata bine nu am decat o rola cu banda, Grundikul nu stiu sa-l pornesc, Doamne ajuta

de ioan bandila marceanu la 16 mai 2016 - 19:54

Am un Tesla si un Grundic mare Telefon 0748640839

de icka valeriu dragan la 7 noiembrie 2016 - 20:10

VAND
* grundig TK23 functional
* grundig TK341 HI FI de lux, stare f.buna, capete de rezerva, 2 lampi principale de rezerva
* 12 benzi AGFA cu JAZZ si ROCK stereo/viteza 19
* 6 benzi ORWO ?
* video SHARP VC-6V3N functional
* 4 casete cu JAZZ

de icka valeriu dragan la 7 noiembrie 2016 - 20:17

VAND
* APARAT FOTO zorky 4 stare f.buna, etui original din piele

Lasati un comentariu