Întârzie numirile candidaţilor la Primăria Carei

• publicat la: 9 March 2016
Întârzie numirile candidaţilor la Primăria Carei

Ne aflăm deja la jumătatea lunii martie şi încă nu am aflat decât numele a trei  candidaţi ce au avut curajul să se înscrie în cursa pentru Primăria Carei. La mai puţin de trei  luni până la data alegerilor nu se cunosc toţi candidaţii.

Partide cu reprezentanţi în Consiliul Local Carei  şi cu consilieri judeţeni  stau în expectativă, nehotărâte, adulmecând  mişcările de culise sau aşteptând indicaţii. Încă sunt în căutarea candidaţilor potriviţi pentru a rupe cât mai multe voturi de la Opoziţie, cea care la Carei se întruchipează în organizaţia locală PNL. Pentru că la Carei, toate formaţiunile politice au făcut front comun în Consiliul local  împotriva PNL, deci e dificil pentru ele să arunce în luptă candidaţi care să fie şi credibili dar care să nici  nu prejudicieze imaginea candidatului actual primar, liderul alianţei politice din care fac parte.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o confruntare de idei, de programe  în beneficiul comunităţii locale, se anunţă a fi   doar o campanie murdară îndreptată împotriva liderului opoziţiei careiene.

S-a apelat chiar şi la sondaje de către presa de casă a primarului, candidat pentru un nou mandat, dar până şi aceasta a trebuit să asculte de  opinia careienilor informaţi şi să consemneze alegerea liderului Opoziţiei din mun.Carei, preşedintele PNL  ca Omul Anului în administraţia locală.

Partidul conducător de peste 20 de ani în municipiul Carei este UDMR care a înghiţit cu totul FDG Carei. Acesta a deţinut majoritatea simplă în Consiliul Local iar pentru adoptarea hotărârilor unde era nevoie de voturile a două  treimi a apelat la alianţe politice. Una dintre cele mai durabile este cea dintre UDMR şi PSD.

Sfâşiat de contradicţii, PSD ezită încă în numirea unui candidat la Primăria Carei.  De la centru vin  indicaţiile pentru alegerea de candidaţi fără tinichele în coadă, integri, care să nu poată fi contestaţi. Alianţa constantă cu UDMR atârnă însă greu în balanţă şi electoratul român nu uită repede tăcerea duplicitară faţă de împărţirea oraşului în perimetre etnice sau  neimplicarea în iniţierea  proiectului pentru Festivalul Zilele Iancului ,ediţia a XVII-a, lăsată pe seama PNL.

Nici cei desprinşi din PNL pentru a forma ALDE nu au o viaţă uşoară în luarea deciziei referitoare la desemnarea candidatului pentru primărie.  Fac parte din aceiaşi alianţă a UDMR cu PSD. Dacă alegi candidat român, electoratul te taxează că nu accepţi susţinerea celui mai bine situat careian în sondaje, cu şanse reale la care se adaugă şi  experienţa în administraţie  iar dacă alegi candidat maghiar, reduce voturile acordate liderului alianţei conducătoare.

Micile partide activate doar înainte de alegeri au rol de …iepuri ce aleargă în favoarea aceleiaşi alianţe.  O simplă bravadă. Fără  nici o implicare în viaţa cetăţii înafara strict a perioadei  electorale, acestea  au menirea de a aburi electoratul creând falsa impresie că au ceva de oferit. Lipsesc doar dovezile clare.

Lupta cea mare se va da însă între liderii celor două formaţiuni reprezentative pentru mun.Carei, UDMR şi PNL.  Liderul UDMR este primarul în funcţie, care are toate pârghiile la îndemână pentru a-şi întreţine imaginea şi a cosmetiza  realitatea cruntă.

După 2 mandate consecutive, confundă funcţia publică cu cea politică, îşi permite să fie indolent şi infatuat şi nu mai recunoaşte că trebuie să fie în slujba celor ce l-au ales. Afirmă chiar  că alegătorii au datoria de a-l respecta pentru simplul motiv că a fost ales cu majoritatea voturilor. Nerealizările şi promisiunile  aruncate înainte de campanie nu au vreo semnificaţie pentru el. Nici măcar haosul ce a  pus stăpânire pe oraş.

Cu 15 ani de experienţă în administraţia locală ca şi consilier, liderul liberal  este perceput ca o speranţă în   împrospătarea atmosferei viciate din  primăria careiană.

Spre deosebire de oricare alt candidat, acesta este un concurent de cursă lungă. Îl recomandă toate luările de poziţie din Consiliul  Local  din anii neelectorali, implicarea sa necondiţionată în susţinerea intereselor  careienilor cu tot ceea ce implică aceasta. Neangrenat în niciun grup de interese, independent din punct de vedere financiar, e un personaj incomod şi redutabil. A  făcut faţă  cu brio numeroaselor obstacole plasate în perioade cheie.

La Carei,  bătălia   pentru fotoliul de primar se va da între  liderul liberal ce se bazează pe sprijinul careienilor   şi ceilalţi candidaţi, legaţi unul de altul,  ce au în spate  grupuri  de interese.

Simion Toader

comentarii

de localnic!!! la 9 March 2016 - 23:06

nu va fi nicio batalie
cioara pierde la scor

de catolic la 9 March 2016 - 23:20

stim ca primarul plateste apa si curentul si gunoiul la karolyigipsy si stim ca sunt scari de bloc care voteaza de 2 ori pt ca primaria a dat mai multe mii de alegatori in plus la prefectura ..am prins la tine ca deaja ai spus ce veti face la alegerile dar tot nu puteti sa aratati ca ati facut ceva ca orasul arata ca si dupa bombardamante!
si la castel ploua pe parchet si cade tencuiala si daca ati bagat pe hartie 5 mi,ioane de euro si la castel numai ce a ramas din ele.
indiferent cine castiga tot stim ca jeno si lajos a batut joc de orasul acesta.

de Radu la 9 March 2016 - 23:27

bine spus! grupurile de interes sunt impotriva lui ilie ciuta de frica sa nu piarda contractele si favorurile covaciste. de careieni nu le pasa.
vreti oras jegos si mafiot? mergeti mai departe cu covaci si cateii sai de candidati. vreti sa mai vedeti si altceva prin oras? dati o sansa consilierului ciuta!macar el nu are nevoie de banii orasului ca are deja destule case si masini.

Lasati un comentariu