Mitropolitul Bartolomeu și Sculptorul Gheza Vida. Doi magnifici ai culturii române s-au întâlnit la Baia Mare în 1973

Teatrul Dramatic din Baia Mare a pus în scenă în stagiunea 1973/1974, în premieră internațională piesa Steaua Zimbrului, datorată unui dramaturg român, pe nume Valeriu Anania.
Steaua Zimbrului, poem în versuri, cu caracter istoric, are ca temă întemeierea voievodatului românesc al Moldovei, epocă în care Maramureșul a jucat un rol esențial. Piesa lui Valeriu Anania era un prilej cultural artistic pentru Teatrul Dramatic din Baia Mare, ce presupunea o firească componentă dinspre voievodatul maramureșanului Bogdan, iar regia artistică datorată lui Marius Popescu a optat pentru o scenografie semnată de sculptorul Gheza Vida, care a utilizat pentru spațiul scenei imagini ale măștilor monumentului dedicat martirilor de la Moisei, pagină de istorie maramureșană, evocată în ansamblul de sculpturi cu motive ancestrale sau de arhaică nuanță medievală.
Maestrul Vida a folosit de asemenea si detalii ale unor opere sculptate de dalta sa.
La Baia Mare s-au întâlnit atunci doi magnifici ai culturii române !
La premiera piesei Steaua Zimbrului am participat împreuna cu soția și părinții și am avut privilegiul să-l cunosc pe autor. Astfel l-am cunoscut acum patru decenii pe dramaturg, un bărbat distins și sobru, pe nume Valeriu Anania. Atunci nu am știut că pe autorul piesei Steaua Zimbrului îl voi reîntâlni peste cateva decenii, în Clujul sfârșitului de veac XX, când vom incepe o rodnică colaborare.
Autorul piesei Steaua Zimbrului era acum Bartolomeu, Arhiepiscopul și Mitropolitul Ortodox al Clujului, poetul, scriitorul, traducătorul și comentatorul Bibliei, teologul și marele ierarh patriot, căruia îi port o pioasă amintire.
Acad. MARIUS PORUMB
comentarii
de Luca la 7 martie 2016 - 22:28
Superb!