Buletin de Carei vă urează un Paşte luminat!

• publicat la: 30 aprilie 2016
Buletin de Carei vă urează un Paşte luminat!

Slăvita Înviere – ca epicentru al praznicelor împărăteşti, prin măreţia sa luminează şi sfinţeşte cele din afară şi cele dinăuntru:   “ Ziua Învierii, şi să  ne luminăm cu prăznuirea, şi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Şi să  zicem  <<fraţilor>> şi celor ce ne urăsc pe noi, să iertăm  toate pentru Înviere, şi aşa să strigăm: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. (din Căntările Învierii)

Cu noaptea Învierii începe Săptămâna Luminată, când porţile Raiului se deschid şi rămân deschise până la Înălţare. Acum, sufletele morţilor se întorc printre cei vii şi rămân pe pământ până la Rusalii. Lumânarea de la Înviere, aprinsă, este dusă acasă şi stinsă de grindă. În ziua de Paşte, în fiecare casă, spune tradiţia, există un vas curat cu apă, un ban, un ou roşu şi unul alb, în care toţi ai casei se spălau pe obraz să fie rumeni şi sănătoşi peste an. Creştinii mănâncă o bucăţică de anafură, spunând: „Hristos a înviat! Adevărat c-a-nviat!”, aşa cum a rostit preotul în biserică.

Ouăle roşii amintesc patimile Domnului si nu pot lipsi de pe masa nici unui bun creştin la această sărbătoare.

Se  spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au  transformat în ouă roşii. Şi se mai spune că Sf. Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, care s-au însângerat stând sub cruce. Se povesteşte că după ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut un ospăţ de bucurie. Unul dintre ei ar fi spus: „Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus“. Nici nu şi-a terminat bine vorbele şi ouăle s-au şi făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. Răstignirea şi învierea reprezintă eterna legătură dintre moarte şi viaţă, aşa precum renaşte natura în fiecare primăvară, când se reia ciclul vieţii. Oul, el însuşi purtător de viaţă, devine un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. În tradiţia populară românească se crede că ouăle de Paşte sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli şi protejează animalele din gospodărie. Ouăle încondeiate sau pictate nu se dau de pomană. Se mai numesc şi ouă scrise. Ornamentele au nume frumoase ca nişte titluri de poem.

Despre persoanele care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se spune că atunci când se vor întâlni pe lumea cealaltă se vor recunoaşte. Despre persoanele care ciocnesc ouă roşii şi rostesc simultan, fără voie, „Hristos a înviat!“ şi „Adevărat a Înviat!“ se spune că le va fi iertat un păcat greu. Descoperirea unui ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie în curând.

Să trăim împreună această Sărbătoare a Învierii Domnului, ca şi cum ar fi prima din viaţa noastră. Trăirea să nu se rezume la lucrurile şi la obiceiurile externe, ci pornind de la ele, să ajungă în inima noastră. Bucuria şi lumina să nu fie prezente doar în mesajele şi felicitările pe care le transmitem, ci să se nască în sufletele noastre. Isus, cel ce poartă semnele biruinţei, să nu rămână la biserică în noaptea Învierii, ci să intre în vieţile noastre, în casele noastre, în existenţa de fiecare zi. Ascultaţi vocea Lui, căutaţi-L şi urmaţi-L! Veţi primi în dar o pace pe care nimeni şi nimic nu va putea să v-o răpească. Atât de mulţi au reuşit. Încercaţi şi voi! Nu vă temeţi!”

BULETIN  DE   CAREI   vă urează  sărbători în  pace şi sănătate  şi un Paşte fericit!


comentarii

de Codrul la 2 mai 2016 - 22:11

cand veti posta inregistrarea cu popa de pe doina in care facea campanie presedintelui tulipanilor din carei???? popa ala nu se potoloeste daca a vazut ca data trecuta nu ati dat inregistrarea si acum in loc sa se roage pentru cei bolnavi din familia lui tot da inainte cu politica!! cati bani o fi primit de la datornicu orasului ca sa bage iar politica in biserica????

Lasati un comentariu