Cristian Gaţu şi Ştefan Birtalan revin la Carei la Memorialul Mircea Dohan

• publicat la: 8 aprilie 2016
Cristian Gaţu şi Ştefan Birtalan revin la Carei la Memorialul Mircea Dohan

Astăzi, 8 aprilie 2016, de la ora 10.00 în sala de sport a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ a avut loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a Memorialului de handbal ,,Mircea Dohan’’. Turneul de handball îi are ca organizatori pe membrii familiei regretatului sportiv  careian, familia Boros Gratian si Monica  şi Mircea Dohan jr.  şi Ramona .

La evenimentul handbalistic de la Carei care  reuneşte anul acesta 18 echipe de handbal masculin şi feminin au onorat cu prezenţa monştrii sacri ai handbalului mondial, european şi naţional,unii dintre cei mai buni jucători din istoria handbalului,doi dubli campioni mondiali, Ştefan Birtalan şi Cristian Gaţu, respectiv două  vicecampioane mondiale,Valeria Beşe şi Simona Maior, acum  în postura de antrenoare.

Din partea primăriei Carei  nu a onorat cu prezenţa acest eveniment  remarcabil nici primarul şi nici viceprimarul. Din partea Consilului Local au fost prezenţi consilierii Ilie Ciută, Adrian Bucureştean şi Brem Arpad. Au  fost de faţă şi Dumitru Petru de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Bogdan Georgescu de la Direcţia de Cultură, directorii Adrian Micovschi şi Zsido Sandor, numeroşi careieni, iubitori ai sportului, în general, ai handbalului, în special.

Festivitatea de deschidere a început cu defilarea în aplauzele tuturor a  echipelor participante venite atât din ţară, Baia Mare, Zalău, Sighişoara,Tăureni, Tăşnad, Luduş , Carei cât şi din Ungaria.

Comentatorul sportiv al turneului a fost orădeanul  Victor Mihalcea, un sportive  ce face parte dintr-o familie cu tradiţie în practicarea sportului.

Au fost  invitaţi la microfon rând pe rând  toţi invitaţii de renume.

Multiplul campion mondial, jucător alături de Mircea Dohan la Minaur Baia Mare, Ştefan Birtalan campion mondial la Paris în 1970 şi în 1974 la  Berlin, vicecampion olimpic la Montreal  în 1977, cel care într-un meci de baraj, a stabilit un record mondial, marcând într-un singur meci 37 de goluri, Ştefan Birtalan a declarat:

,,Mă bucur foarte mult că sunt aici şi văd tineri jucători de handbal şi mă bucur să văd că la Carei există un turneu excepţional de handbal şi că poartă numele unui fost coleg de-al meu de la Minaur, Mircea Dohan.

Dublul campion mondial la Paris în 1970, respectiv la Berlin în 1974,  câştigătorul Cupei  Campionilor Europeni  cu Steaua în 1977, preşedinte al Federaţiei Naţionale de Handbal, cel care în anii ’70 a fost declarat cel mai bun handbalist al planetei,  Cristian Gaţu, a revenit la Carei.

El  s-a declarat bucuros să revină la  Memorialul ,,Mircea Dohan’’ şi şi-a exprimat dorinţa  ca printre tinerii jucători prezenţi la acest turneu să se regăsească handbalişti talentaţi capabili să preia ştafeta de la ei, marii campioni ai României. În final a urat tuturor celor prezenţi mult success în această competiţie şi în carieră.

A luat cuvântul şi Dumitru Petru din partea Inspectoratului Şcolar Satu Mare care a salutat prezenţa celor două  mari personalităţi ale handbalului  în cadrul turneului de la Carei, ceea ce  denotă respectul pe care îl au pentru  regretatul  handbalist Mircea Dohan.

Înainte de  primul fluier pentru deschiderea turneului ,  am stat de vorbă cu câţiva invitaţi pentru a afla  impresiile lor legate de  Carei.

Cristian Gaţu, un adevărat magician al mingii, a  mai onorat  cu prezenţa  şi alte ediţii ale acestui Memorial.

El a  declarat pentru Buletin de Carei… ,,parcă a mai crescut, Careiul, cel puţin din punct de vedere handbalistic,al organizăriii acestui turneu pentru că la ora actuală   sunt 10 echipe de fete, 8 echipe de băieţi, invitaţi din străinătate, e deja un pas mare pentru Carei. Profit de ocazie să mulţumesc adevăraţilor organizatori, e vorba de copii lui Mircea Dohan, Mircea junior şi de Monica Boroş,după soţ şi evident, Graţian Boroş care s-au ocupat până la ultimul amănunt pentru organizarea acestui  turneu.’’

Cristian Gaţu  a declarat  că va rămâne până mâine când va avea loc şi premierea, pentru a vedea cum au evoluat tinerii jucători faţă de anul trecut.

Am stat de vorbă şi cu antrenorul echipei care a luat trofeul anul trecut, CSS 2 Baia Mare, domnul  Ioan Chircu, care a revenit pentru a treia oară la Carei. Prima impresie pe care i-a făcut-o oraşul nostru este aceea că e plin  de gropi. El se declară surprins că la Carei este mult potenţial în ceea ce priveşte handbalul, însă nu există un club sportiv unde să se facă sport la un nivel mai înalt.

De  câte ori am venit am văzut aşa copii frumoşi, sănătoşi, şi totuşi aici nu e sport în Carei…o echipă de handbal serioasă, un club sportiv, e păcat…De exemplu noi avem juniorii 1 care termină în fiecare an, nu toţi au  loc să meargă la Steaua sau Dinamo, dar ar putea să fie o trambulină, să fio o treaptă unde să se călească şi mai apoi să ajungă sus. Deci nu au o echipă de la juniori, unde să joace,nu ştiu ce se întâmplă, nu se doreşte sau, cine ştie…’’, a spus cu părere de rău acesta.
Comentatorul de la Digi Sport, Victor Mihalcea, un pasionat al sportului, e un fost jucător de fotbal. Am aflat cu surprindere că acesta a debutat la  Victoria Carei în 1983. Este originar  din Beiuş şi  a declarat că se simte ca şi acasă  printre careieni dar regretă   că nu se acordă o atenţie mai mare  pentru sport, pentru  a crea  condiţii mai bune pentru sport, remarcând faptul că nu există în oraş niciun afiş mai mare sau panouri care să arate că în Carei se dispută un turneu la care au venit doi campioni mondiali şi două vicecampioane mondiale.

A remarcat de asemenea că în jurul sălii de sport  se putea nivela măcar mizeria înainte de sosirea oaspeţilor. La ora actuală turneul se află în plină desfăşurare.

 redactia

Puteţi urmări în continuare propunerea consilierului Ilie Ciută pentru desfiinţarea gunoaielor din jurul sălii de sport şi crearea unui centru sportiv multifuncţional, cu investiţii minime. Proiectul a fost atacat de presa de casă a primarului pe motiv că ar fi o …utopie pentru Carei.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 8 aprilie 2016 - 21:49

Mult succes tinerilor handbaliști, fete și băieți, participanți la acest turneu.

Multe felicitări principalilor organizatori Grațian Boroș și Mircea Dohan Jr., atât pentru cinstirea memoriei lui Mircea Dohan Sr., cât și pentru eforturile deosebite depuse (practic fără nici un ajutor) în scopul renașterii handbalului careian, inclusiv prin organizarea anuală a acestui turneu. Mulțumiri foștilor excepționali handbaliști, campionii mondiali Cristian Gațu și Ștefan Birtalan fiindcă au onorat cu prezența lor si acest turneu. Apreciez in mod deosebit gestul Dvs., aveți tot respectul meu, Domnilor.

Salutări coordiale cunoscuților, foștilor coechipieri sau foștilor adversari de pe terenurile de sport, îndeosebi dr. Karácsonyi Károly.

Un gând pios in memoria mai tânărului și mult regretatului meu coleg din echipa Liceului Carei, Mircea Dohan.

Multe regrete pentru ceilalți foști coechipieri din echipa scolară de pe atunci, pentru cei care acum nu mai sunt printre noi: Szabo Jozsef, Puiu Podoabă, Toth Tibor (Nagy Feszek), Stoia Duțu, Nicolae (Bebe) Tegzeș.

Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace.
R.I.P.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=329786917083554&set=a.133531480042433.26976.100001567452739&type=3&theater

Lasati un comentariu