Informare selectivă pentru vorbitorii de limbă maghiară

• publicat la: 14 aprilie 2016
Informare selectivă  pentru vorbitorii de limbă maghiară

Pe pagina personală a consilierului personal al primarului Kovacs, a apărut o postare  a dreptului la replică remis redacţiei Buletin de Carei de finul primarului Kovacs, cu traducerea aferentă, după publicarea acestuia de  Buletin de Carei.
https://anziksz.com/2016/04/14/tisztelt-buletin-de-carei-szerkesztosege/

Din păcate, cititorii de limbă maghiară sunt privaţi de  informaţia în întregul ei  legată de acest subiect, materialele   publicate în Buletin de Carei    nefiind  aduse la cunoştinţă şi traduse integral pentru    judecarea  în cunoştinţă de cauză  a temei dezbătute dacă tot a fost dezvăluit subiectul. Oferirea de informaţii trunchiate   poate fi interpretată ca un mod maliţios de prezentare.

Din respect pentru cititorii de limbă maghiară, aceştia ar trebui informaţi despre întreaga desfăşurare a  faptelor şi nu numai partea ce convine susţinătorilor primarului  ce mai vrea un mandat.

Vă reamintim că primarul Kovacs este şi preşedinte al UDMR Carei ,  formaţiune din care face parte şi consilierul său personal care  deţine o pagină  personală  în mediul online şi care candidează pe listele  acestei formaţiuni pentru un loc în Consiliul Judeţean.  Cu alte cuvinte este subalternul său şi pe linie politică şi profesională. Subiectul de la care au pornit …inflamările este închiderea de către Primăria Carei a paginii oficiale de socializare pe motiv de …campanie electorală, fapt menţionat de Buletin de Carei .

http://www.buletindecarei.ro/2016/04/primaria-carei-inchide-pagina-pe-motiv-de-campanie-electorala.html

redacţia

 

comentarii

de andrea la 15 aprilie 2016 - 10:22

din pacate singurul discurs al celor dela tulipani e etnia si iar etnia! nimic pentru intelegere si viata linistita in Carei intre toti careienii.In 20 de ani au dorit doar sa imparta careienii in romani si maghiari! Atat!
rezultatul este cel pe care il vedem in oras un oras cu blocuri urate si festite in toate culorile de parca am fi la circ si cu trotuare ca dupa bombardamente!

de Horia Mărieș la 15 aprilie 2016 - 11:51

@andreea: Există și explicații ale stării de fapt din Carei, ale „rezultatului” pe care îl vedem in Carei, dar nu numai.
Mai multe. Nu-i muszaj însă ca lumea să fie de acord cu mine.
Fiecare gândește și crede exact ce vrea el să creadă.
Iată doar una din aceste posibile explicații

Pare o constatare cinică, dar e o tristă realitate: România nu mai are oameni pentru a fi altceva decât ceea ce este acum. De trei ori România a fost secătuită de cele mai bune resurse umane ale sale. Oameni de calitate, bărbaţi curajoşi şi femei inteligente, cetăţeni bine educaţi şi intelectuali formaţi de-a lungul câtorva generaţii au fost ucişi sau au fugit din acestă ţară.

Pretutindeni vedem surogate de profesionişti publici, fantoşe de politicieni, profesori contrafăcuţi, medici incompetenţi. Peste tot întâlnim o lipsă cumplită de profesionalism şi ne ciocnim de zidul competenţelor false.

Prima golire demografică s-a produs la începtul secolui trecut şi a fost o consecinţă nefastă a celor două războaie mondiale. În urma conflagraţiilor mondiale, România a pierdut, cumulat, aproape 10% din populaţie, mai ales de sex masculin. Conform estimărilor, în urma primului conflict global am pierdut peste 600.000 de oameni (civili şi militari), iar în cel de-Al Doilea Război Mondial au murit peste 500.000 de oameni (civili şi militari). La pierderile cumulate trebuie să adăugăm şi victimele Holocaustului şi pe cele ale pogromurilor rasiale, ceea ce înseamnă cel puţin încă 1,2 milioane de oameni.

Catastrofa demografică a continat şi în România stalinistă. Urmând modelul sovietic, statul român a demarat un proces de epurare demografică pe criterii de clasă, orientându-se mai ales împotriva elitelor sociale şi intelectuale. Astfel, conform evaluărilor din Raportul Tismăneanu, se pare că ar fi vorba de 350 de mii de victime – deşi alţi cercetători susţin că între 1948 şi 1989 au fost ucise 1,2 milioane de persoane (direct sau indirect). Oricum încă 10% din cetăţenii statului român au fost eliminaţi, şi nu vorbim doar despre elita politică. A fost distrusă o întreagă pătură medie, inteligentă şi valoroasă: săteni bogaţi, preoţimea educată, precum şi o mare parte a intelectualităţii urbane (medici, avocaţi, jurnalişti).

La aceste victime politice se adaugă cumplita dispariţie a unor etnii întregi, care are consecinţe grave pe ansamblu. Pierderea irecuperabilă a cel puţin două etnii foarte importante pentru structura socială a statului român modern, evreii şi etnicii germani, este incomensurabilă. În aceeaşi perioadă au plecat din România aproape jumătate de milion de evrei (conform statisticilor din 1947 erau peste 400 de mii de evrei în statul român), dar distrugerea este şi mai mare, dacă ţinem cont că în 1930 România Mare număra peste 750 de mii de etnici evrei, în timp ce astăzi mai există doar 6.000 de persoane care se declară de această etnie.

Evreimea românească a avut un rol de urbanizare, de racordare la valorile cosmopolite şi de stimulare a vieţii artistice, culturale şi economice.

Să nu uităm nici că Nicolae Ceauşescu a primit jumătate de miliard de mărci pentru alţi aproape 200 de mii de etnici germani, pe care i-a vândut ca pe nişte bunuri de export. Numai că, tot conform recensământului din 1930, ştim faptul că România avea peste 745 de mii de etnici germani. Astăzi mai sunt puţin peste 60.000. România a mai pierdut aproximativ 10% dintre cetăţeni, dintre care mulţi reprezentau o elită socială, modele publice de comportament. Faptul că, la două decenii după exodul acestei minorităţi, un etnic german a fost ales preşedintele României ne arată ce contribuţie puteau să aibă un milion de germani în dezvoltarea naţiunii române.

A treia şi cea mai mare golire demografică a avut loc după 1989. Deşi statisticile nu sunt concludente, pentru că mulţi români şi-au luat lumea în cap, pur şi simplu au plecat fără să se mai uite în urmă şi fără să oficializeze această plecare, se estimează că undeva între 2,5 şi 3 milioane de concetăţeni au emigrat în ultimii 25 de ani. Numai în 2007 au plecat voluntar aproape o jumătate de milion de români.

Şi nu au plecat infractorii, leneşii sau ignarii. Au plecat tinerii de până în 35 de ani, oameni educaţi şi bine pregătiţi profesional, bărbaţi şi femei curajoşi şi cu iniţiativă, care aveau un profil psihologic de învingători, indivizi gata să muncească, dispuşi să facă eforturi remarcabile de adaptare la o nouă societate. Iarăşi, ce aveam mai bun din punct de vedere demografic. Cine a luat locul acestor oameni, pentru că, de fiecare dată, după fiecare golire demografică, locurile goale au fost umplute de cineva.

Din păcate în locul unor oameni cinstiţi şi educaţi, instituţiile româneşti au fost populate cu hoţi şi şarlatani. Vezi de exemplu și Primăria Municipiului Carei. În locul unor intelectuali de calitate am fost obligaţi să punem analfabeţi tâmplari și fotbaliști şnapani, în locul unor oameni capabili să dialogheze civilizat, am adus făpturi care urlă şi creaturi care înjură şi scuipă, în locul eleganţei am aşezat potlogăria şi mojicia. În politică e şi mai rău – aşa cum a reieşit din dialogurile publicate în media dintre diverşii „reprezentanţi ai poporului”, care au un limbaj elevant în care f… şi p… sunt expresii cotidiene.

Asta-i viața, C’est la vie.

Lasati un comentariu