O careiancă cu proteză oculară mai iubită în Boston decât în primăria Carei

• publicat la: 18 aprilie 2016
O careiancă cu proteză oculară mai iubită în Boston decât în primăria Carei

Cazul tinerei din Carei, operate în 2010 în Boston, SUA, şi salvate de medicii americani  a fost intens mediatizat. În urma acelei operaţii, fetiţei i s-a implantat o proteză oculară. Cazul este unul special, în ţară fiind  catalogată la vremea respectivă, de unităţile medicale, ca neavând nici măcar şansa la viaţă.

În perioada în care se afla în recuperare , însoţită de părintele său, a fost lăsată fără ajutor de la UAT Carei . Comunitatea românească şi maghiară din SUA s-a mobilizat exemplar şi a făcut posibilă şederea şi tratamentul  celor 2 careieni.

Anii au trecut şi fetiţa a devenit  adolescentă iar  în curând va împlini 18 ani.  Vă puteţi imagina că în toţi anii care au trecut nu a beneficiat niciodată de ajutoare alimentare de la UE cum primesc alte persoane cu  handicap sau cu nevoi speciale? Ei bine, numele ei nu a figurat până acum pe vreuna din listele  întocmite de administraţia locală şi trimise mai departe la alte instituţii abilitate a le procesa.

Ştiaţi că ultima pensie de handicap  a tinerei cu proteză oculară era de 39 de lei? Era. Pentru că acum nu o mai are nici pe aceasta. Pentru aprobarea dosarului ce se depune în vederea continuării acordării acestui ajutor financiar, are nevoie de certificate medicale care nu se pot obţine pe raza judeţului,  de fapt foarte greu şi în ţară. Spitalul Municipal Carei a fost preluat de către Consiliul Local Carei în anul 2010 iar în Consiliul de Administraţie  al unităţii au fost desemnaţi 3 consilieri locali, toţi de la UDMR Carei. La ora actuală, spitalul careian funcţionează fără oftalmolog, fără oncolog, fără ORL ist şi cu un singur anestezist şi acela pensionar. Spitalul Municipal Carei a remis o adresă prin care atestă faptul că nu are posibilitatea de a efectua investigaţiile necesare acestui caz.

Deplasarea la un  centru medical de specialitate presupune un efort financiar pentru familie, bani de care nu dispun. Nici o instituţie nu ia în calcul aceste  realităţi şi necazuri în care se zbat unii dintre noi.

Numeroasele solicitări pentru ajutorarea în diverse situaţii a acestei familii încercate, care mai are un copil cu probleme, au rămas mereu fără răspuns de la Primăria Carei. Pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local nu a fost introdusă nici o solicitare a acestei familii cum se procedează în alte cazuri.

Urmare a  mediatizării cazului de către Buletin de Carei, Andreea a primit sprijin..tot de la comunitatea din Boston, mai sensibilă la nevoile ei decât administraţia locală. Astfel, oameni de bine au contribuit cu sume pentru ca Andreea să poată merge la un control de specialitate. Luaţi în calcul şi faptul că tânăra este în plină dezvoltare, oasele feţei  nu au rămas la stadiul  la care s-a implantat proteza oculară deci în timp, aceasta trebuie schimbată.

Pentru ca Andreea să poată obţine un certificat medical  care să ateste situaţia în care se află,  medicii din Boston au luat legătura cu un medic din Debrecen în primă fază, apoi va trebui să facă  deplasarea la spitalul din Boston unde a fost operată de 7 ori.

Până atunci, rămâne  consemnat faptul că  ei nu i  se acordă  în ultimii ani ajutoare alimentare  de la UE şi nu se ţine seama de nevoile speciale ale acestui caz aparte.

Urmare a mediatizării cazului de către Buletin de Carei, tatăl fetei a fost căutat de viceprimar pentru a  i se promite asfaltarea trotuarului din faţa casei.

Acesta este trotuarul din faţa casei familiei Nemethi, de pe Calea Mihai Viteazu, artera de intrare în oraş dinspre Satu Mare.  La  problemele medicale şi sociale ale familie Nemethi  doar starea precară a căilor de acces către locuinţa lor mai lipsea.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Carei. la 19 aprilie 2016 - 07:09

Sa fii indiferent fata de asemenea situatie delicata este o crima ampotriva acestei persoane .

de sorin la 19 aprilie 2016 - 22:14

pana nu ai curaj sa spui pe nume la coruptii pe care ii cunosti degeaba scrii la comentarii;asa generalitati cu sistemul si politica e frectie la picior de lemn ca toti vorbesc de fotbal si de agricultura dar cand trebuie sa dai exemple concrete …devii politician ca cei pe care nu-i iubesti.;si sa stii ca ajutorul de handicap nu sistemul l-a taiat de la Andreea ci primarul.

de Erik la 19 aprilie 2016 - 22:16

oare cati iau ajutor de urgenta si de handicap si social fara sa aiba probleme? ar trebuyi ca primaria sa publice l;istele cu persoanele care iau ajutor social si de handicap ca sa vedem si noi unde se duc banii!

de mine. la 20 aprilie 2016 - 07:00

Aceasta este modul primarului de a izgoni familiile cu mai multi copii pe care nu simpatizeaza din orasul Carei.Le taie ajutoarele de handicap si ajutoarele de alimente ale copiilor nevoiasi si cu probleme de sanatate.

de Legea. la 20 aprilie 2016 - 07:29

Art. 246

Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

de Legea. la 20 aprilie 2016 - 07:32

Articolul 327. Abuzul de putere sau abuzul de serviciu
Folosirea intenţionată de către o persoană publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.

Obiectul juridic nemijlocit îl constituie relaţiile referitoare la buna desfăşurare a activităţii organelor autorităţilor publice centrale şi locale, a organelor de drept şi a persoanelor cu funcţii de răspundere în scopul îndeplinirii de către aceştia a atribuţiilor lor de serviciu în mod corect, cu respectarea intereselor legale ale persoanelor fizice şi juridice.

Latura obiectivă se caracterizează prin folosirea intenţionată de către o persoană publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.

Latura subiectivă presupune intenţie directă.

Subiect al infracţiunii este persoana fizică, responsabilă, 16 ani.

de Legea. la 20 aprilie 2016 - 07:45

Art. 292

Sesizarea din oficiu

Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.

de Nagykaroly. la 20 aprilie 2016 - 07:57

Acest copil are nevoie de o instanta corecta si un avocat din oficiu sa o apere ampotriva abuzurilor comise.O poate ajuta cineva cu aceasta?

de Horia Mărieș la 20 aprilie 2016 - 08:17

@Legea:

Aveți perfectă dreptate.

@Nagykaroly:

Aveți perfectă dreptate.

In ce privește sesizarea din oficiu a organului de cercetare penală, având in vedere modul in care cunosc eu că se lucrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, sunt ferm convins că și acest lucru va avea loc.

La Paștele Cailor.

de Nagykaroly. la 20 aprilie 2016 - 08:41

@Horia Mărieș.Aveti o ideie mai buna an acesta situatie???

de Horia Mărieș la 20 aprilie 2016 - 12:01

@Nagykaroly.

Nu. N-am idei crețe.

N-am idee cine va fi avocatul din oficiu care să o apere impotriva abuzurilor comise.
Mira-m-aș să apară vreunul pe la Baroul Satu Mare (Carei).

Dacă este vorba numai de apărare, ma ofer eu, voluntar, free of charge.
De apărat pot să o apăr pe Andrea in orice instanță.
Doar că eu nu sunt avocat.

In ce privește „instanța corectă”, de care vorbiți Dvs. habar n-am care ar putea fi aia!
Știu una la Washington DC. Dvs. știți cumva una și în RO?

de Nagykaroly. la 20 aprilie 2016 - 12:36

Washington DC?

Lasati un comentariu