Oferta educaţională careiană. Secţie germană şi la Liceul Teoretic

Săptămâna ,,Şcoala Altfel’’ s-a încheiat vineri, 22 aprilie 2016 cu Târgul Educaţional 2016-zona Carei organizat de către Direcţia de Cultură şi Sport Carei împreună cu unităţile de învăţământ. Evenimentul a debutat cu alocuţiunea rostită de directoarea Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), Sânziana Cristea.
Aceasta a vorbit despre faptul că târgul a devenit un simbol pentru învăţământul careian şi a felicitat unităţile de învăţământ pentru organizare, urându-le elevilor de clasa a VIII-a mult succes la admiterea în liceul şi la profilul dorit.
Fiecare dintre cele patru licee din municipiul Carei, Liceul Teoretic, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Liceul romano-catolic „Josephus Calasantius” şi-au amenajat propriul stand, au împărţit pliante şi şi -au prezentat punctele forte.
La Liceul Teoretic Carei anul şcolar 2016-2017 aduce la nivel liceal aceeaşi ofertă educaţională şi anume 6 clase de a IX-a, dintre care 3 secţii de limba română şi 3 secţii de limba maghiară, de profil real, specializarea matematică-informatică,ştiinţe ale naturii şi profilul umanist, filologie. Ce aduce nou anul şcolar 2016-2017 pentru Liceul Teoretic Carei este organizarea la nivel de gimnaziu a 3 clase, respectiv o clasă de limba română, de secţia maghiară şi una de secţie germană.
Unitatea de învăţământ reprezentativă pentru municipiu are şi o ofertă extracurriculară cu cercuri cu activităţi deja consacrate.
Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu” a fost prezent cu 2 standuri ce au curpins inclusiv obiecte confecţionate de liceeni. Şcolarii au avut posibilitatea să admire produsele alimentare tradiţionale de Paşte realizate de elevii de la sectorul gastronomic precum şi circuitele tehnice de la profilul electrotehnică, iar elevii de la profilul servicii au venit cu pliantele pe care le realizează la firmele de exerciţiu şi cu trofeele pe care le-au obţinut în cadrul concursurilor interjudeţene.
Potrivit dir. adj. a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’, prof. Dorina Oprea, pentru anul şcolar 2016-2017 oferta educaţională e Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ este una variată. Colegiul tehnic careian va avea o clasă de technician operator-tehnică de calcul, secţia română, o clasă de technician în activităţi economice, secţia română, o clasă de tehnician în administraţie, tot secţia română şi o clasă de tehnician în gastronomie la secţia română. La seral, şcoala postliceală oferă specializarea de analist programator şi asistent de gestiune, ambele clase la secţia română.
La şcoala de maiştri instructor se va forma o clasă de instalatori în construcţii iar la şcoala profesională va exista o clasă cu dublă specializare, secţia maghiară,14 locuri, profil electronist-aparate şi instrumente şi celelalte 14 locuri vor fi în domeniul servicii,ca şi comerciant vânzător.
Tot mai căutate în rândul tinerilor devin școlile unde se învață o meserie și se oferă la finalul clasei a XII-a o diplomă de calificare, acreditată de Ministerul Învățământului și Ministerul Muncii. Este cazul Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ care oferă clase de croitori, de tehnicieni în agricultură sau de mecanici.
La învăţământul de zi, Liceul Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ va avea o clasă de mecanic –tehnician în transporturi, la clasa a IX-a seral va exista specializarea de tehnician în agricultură ecologică, a XI-a seral care începe în semestrul II. Se va forma o clasă de mecanică, secţia română şi secţia maghiară, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. Pentru învăţămîntul profesional cu durată de 3 ani, vor exista următoarele meserii, mecanic auto-secţie maghiară şi secţia română, lăcătuş construcţii mecanice-secţia maghiară, sudor, tot secţia maghiară, mecanică agricolă -secţia română, tapiţer, plăpumar şi salterar-secţie maghiară şi la aceeaşi secţie, specializarea confecţioner produse textile.
Acest târg are tot mai mult succes în ultimii ani. Profesorul Miclea Gheorghe de la Liceul Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ a declarat pentru Buletin de Carei că ,,în ultimii ani, datorită organizării acestui târg în parteneriat cu agenţii economici unde fac elevii practică, tot mai mulţi copii se îndreaptă spre şcoală noastră, în special la şcoala profesională, având avantajele celor 200 de lei pe care îi primesc lunar plus siguranţa unui loc de muncă după terminarea şcolii. Având şi meseria asigurată, pot să facă şi liceul dacă doresc, dacă doresc la seral sau la zi şi este un avantaj real.
Pentru textile avem parteneriat cu firma Inedit din Satu Mare plus firme din Carei precum Contric Alex, Karo şi Linia Sport SRL de pe Tudor Vladimirescu la care se daugă colaborările cu Continental, Polipol SRL şi Steiger SRL’’.
Liceul Romano-Catolic Calasantius are ca ţintă elevii vorbitori de limbă maghiară. A fost pregătit un stand în care au prezentat specializarea de turism din oferta educaţională cu care îi aşteaptă pe elevi în anul şcolar 2016-2017.
Una din specializările pe care le propune Liceul Romano-Catolic Calasantius este cea din domeniul economic, cu profilul servicii-tehnician în administraţie publică, a doua specializare este teologia, profil uman şi învăţământul profesional de 3 ani, alimentaţie public şi turism, cu specializarea chelner-ospătar.
Numeroase clase terminale de gimnaziu din Carei şi din localităţile învecinate au vizitat standurile liceelor careiene.
Şi elevele de clasa a VIII-a , Alexandra Zahari şi Nicole Mălinici de la Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Bulgăr’’ din Sanislău au vizitat târgul din Carei şi au spus că sunt hotărâte să meargă la profilul matematică-informatică de la Liceul Teoretic Carei.
AnaMaria Roman