Oferta educaţională careiană. Secţie germană şi la Liceul Teoretic

• publicat la: 23 April 2016
Oferta educaţională careiană. Secţie germană şi la Liceul Teoretic

Săptămâna ,,Şcoala  Altfel’’  s-a încheiat vineri, 22 aprilie 2016 cu Târgul  Educaţional 2016-zona Carei  organizat de către Direcţia de Cultură şi Sport Carei împreună cu unităţile de învăţământ.  Evenimentul a debutat  cu alocuţiunea rostită de  directoarea Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), Sânziana Cristea.

Aceasta a vorbit despre faptul că târgul a devenit un simbol pentru învăţământul careian şi a felicitat unităţile de învăţământ  pentru organizare, urându-le elevilor de clasa a VIII-a mult succes   la admiterea în liceul şi la profilul dorit.

Fiecare dintre cele patru licee din municipiul Carei, Liceul Teoretic,  Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Liceul romano-catolic „Josephus Calasantius”  şi-au amenajat propriul stand, au împărţit pliante şi  şi -au prezentat  punctele forte.

La Liceul Teoretic  Carei  anul şcolar 2016-2017 aduce la nivel liceal aceeaşi ofertă educaţională şi anume 6 clase de a IX-a, dintre care 3 secţii de limba română şi 3 secţii de limba maghiară, de profil  real, specializarea matematică-informatică,ştiinţe ale naturii şi profilul umanist, filologie. Ce aduce nou anul şcolar 2016-2017 pentru Liceul Teoretic  Carei este organizarea la nivel de gimnaziu a 3 clase, respectiv o clasă de limba română, de secţia maghiară şi una de secţie germană.

Unitatea de învăţământ reprezentativă pentru municipiu  are  şi o ofertă extracurriculară cu cercuri cu activităţi deja  consacrate.

Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu”  a  fost prezent  cu 2 standuri ce au curpins inclusiv  obiecte confecţionate de liceeni. Şcolarii au avut posibilitatea să admire produsele  alimentare tradiţionale de Paşte realizate de  elevii de la  sectorul gastronomic  precum şi  circuitele tehnice de la profilul electrotehnică, iar  elevii de la profilul servicii au venit cu pliantele pe  care le realizează la firmele de exerciţiu şi cu trofeele pe care le-au obţinut în cadrul concursurilor interjudeţene.

Potrivit dir. adj. a  Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’, prof. Dorina Oprea,  pentru anul şcolar 2016-2017 oferta educaţională e Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ este una variată. Colegiul tehnic  careian  va avea o clasă de technician operator-tehnică de calcul, secţia română, o clasă de technician în activităţi economice, secţia română, o clasă de tehnician în administraţie, tot secţia română şi o clasă de tehnician în gastronomie la secţia română. La seral, şcoala postliceală oferă  specializarea de analist programator  şi asistent de gestiune, ambele clase la secţia română.

La  şcoala de maiştri instructor se va forma o clasă de instalatori în construcţii iar la şcoala profesională  va exista o clasă cu dublă specializare, secţia maghiară,14 locuri, profil electronist-aparate şi instrumente şi celelalte 14 locuri vor fi în domeniul servicii,ca şi comerciant vânzător.

Tot mai căutate în rândul tinerilor devin școlile unde se  învață o meserie și se  oferă la finalul clasei a XII-a o diplomă de calificare, acreditată de Ministerul Învățământului și Ministerul Muncii. Este  cazul Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ care oferă clase de croitori, de tehnicieni în agricultură sau de mecanici.

La învăţământul de zi, Liceul Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ va avea o clasă de mecanic –tehnician în transporturi, la clasa a IX-a seral va exista  specializarea de tehnician în agricultură ecologică, a XI-a seral care începe în semestrul II. Se va forma o clasă de mecanică, secţia română şi secţia maghiară, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. Pentru învăţămîntul profesional cu durată de 3 ani, vor exista  următoarele meserii, mecanic auto-secţie maghiară şi secţia română, lăcătuş construcţii mecanice-secţia maghiară, sudor, tot secţia maghiară, mecanică agricolă -secţia română, tapiţer, plăpumar şi salterar-secţie maghiară şi la aceeaşi secţie, specializarea confecţioner produse textile.

Acest târg are tot mai mult succes  în ultimii ani.  Profesorul Miclea Gheorghe de la Liceul Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’ a declarat pentru Buletin de Carei că ,,în ultimii ani, datorită organizării acestui târg în parteneriat cu agenţii economici unde fac elevii practică, tot mai mulţi copii se îndreaptă spre şcoală noastră, în special la şcoala profesională, având avantajele celor 200 de lei pe care îi primesc lunar plus siguranţa unui loc de muncă după  terminarea şcolii. Având şi  meseria asigurată, pot să facă şi liceul dacă doresc, dacă doresc la seral sau la zi şi este un avantaj real.

Pentru textile avem parteneriat cu firma Inedit din Satu Mare plus firme din Carei  precum Contric Alex, Karo şi  Linia Sport  SRL de pe Tudor Vladimirescu la care se daugă colaborările cu  Continental,  Polipol SRL şi Steiger SRL’’.

Liceul Romano-Catolic Calasantius  are ca ţintă elevii vorbitori de limbă  maghiară. A fost  pregătit un stand în care au prezentat specializarea de turism din  oferta educaţională cu care îi aşteaptă pe elevi în anul şcolar 2016-2017.

Una din specializările pe care le propune Liceul Romano-Catolic Calasantius  este cea din domeniul economic, cu profilul servicii-tehnician în administraţie publică, a doua specializare este teologia, profil uman şi învăţământul profesional de 3 ani, alimentaţie public şi turism, cu specializarea chelner-ospătar.

Numeroase clase terminale de gimnaziu din Carei şi din localităţile învecinate au vizitat standurile liceelor careiene.

Şi elevele de clasa a VIII-a , Alexandra Zahari şi Nicole Mălinici de la Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Bulgăr’’ din Sanislău  au vizitat târgul  din Carei şi au spus că sunt  hotărâte  să meargă la profilul matematică-informatică  de la Liceul Teoretic  Carei.

AnaMaria  Roman

Lasati un comentariu