Proiecte, nu calomnii

• publicat la: 12 April 2016
Proiecte, nu calomnii

“Nu doresc împărţirea oraşului în tabere de români şi maghiari” afirmă consilierul Ilie Ciută, candidat pentru Primăria Carei.

M-am decis să candidez la funcţia de primar al municipiului Carei după  o îndelungă chibzuinţă şi după ce timp de 16 ani am fost consilier local, membru în Comisia economică din cadrul Consilului Local.

Am avut timp să înţeleg în cei 16 ani că municipiul Carei are reale posibilităţi de dezvoltare economică armonioasă şi de creştere a calităţii vieţii pentru careieni. Dar am mai înţeles şi am observat că nu întotdeauna acesta este scopul propus de cei care se află la conducerea oraşului Carei. Din respect pentru  careieni, deşi am toate datele care atestă hemoragia banului public către un grup de interese, am decis să mă prezint în calitate de candidat nu cu ameninţări şi vendete, ci cu obiective, programe concrete şi viabile de care să beneficieze TOŢI careienii.

În anul 2016, în actuala conjunctură mondială, important este să asiguri comunităţii din care faci parte bunăstare, un grad de confort cât mai ridicat. Avem la ora actuală o infrastructură rutieră precară, de coşmar, avem 24 de drumuri de pământ. Aceasta e prioritatea de grad zero pe care  o voi rezolva în calitate de primar.

Din păcate, copiii careienilor cunosc patinoarele doar din imagini, din vizitele la Satu Mare, Cluj sau bălţile îngheţate de la Foieni şi Urziceni. Puteam avea şi un bazin de înot cu finanţare de la Guvern, în 2008, un bazin pentru copiii şi tinerii oraşului pe care să îl folosească la orele de sport.  Mi s-a cerut să ofer un spaţiu concret pentru atribuirea acestui bazin. Primarii de la vremea respectivă au dorit să îl realizeze în curtea unei persoane din  grupul de interese. Au preferat să piardă finanţarea pentru acest bazin decât să îl amplaseze lângă sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu din oraş.

Pe mine aceste lucruri nu mă reprezintă cum nu mă reprezintă nici  împărţirea cetăţenilor oraşului pe criterii etnice. Apariţia în ziua de miercuri, 6 aprilie pe site-ul oficial al UDMR şi apoi pe pagina personală a primarului Kovacs a incitărilor şi calomniilor la adresa mea atestă, de fapt, lipsa unei viziuni a acestei formaţiuni şi a preşedintelui primar legată de municipiul Carei.

Calomnia este o armă, recunosc, dar este o armă a celor mici, fără coloană vertebrală, care aduce pe termen scurt un avantaj, exploatând sentimentele apartenenţei entice, dar pe termen lung este deosebit de păguboasă pentru comunitatea în care trăim.

Înveninarea relaţiilor interetnice tocmai de cel care ar trebui să fie garantul respectului între etnii, primarul oraşului, denotă incapacitatea acestuia de a se prezenta în faţa careienilor cu obiective concrete pentru toţi careienii, indiferent de etnie. Am luat la cunoştinţă faptul că se doreşte o campanie murdară, bazată pe calomnii grave care să abată atenţia de la neregulile din primărie. Nu este o noutate pentru mine. Am mai trecut prin aşa ceva în 2014, când am fost atacat vehement şi constant pentru că am fost singurul partid din Carei care a făcut campanie pentru preşedintele Klaus Iohannis.

Incitarea la ură interetnică nu mai este demult un mod de a face campanie

Atrag atenţia preşedintelui UDMR Carei că incitarea la ură interetnică nu mai este demult un mod de a face campanie. În ziua de azi faptele vorbesc. Şi fiecare va trebui la un moment dat să dăm socoteală pentru faptele noastre. Nu am uitat că în municipiul Carei avem 24 de drumuri de pământ şi în 8 ani de zile nu a fost asfaltat niciunul dintre acestea. Doresc să îmi aduc contribuţia la dezvoltarea economică a oraşului în care trăiesc şi muncesc cot la cot cu careienii. Ştiu, Vreau şi Pot să fac acest lucru, dar Nu doresc împărţirea oraşului în tabere de români şi maghiari. Cei care doresc să vadă cum se poate trăi într-un oraş ca şi Zlatna o pot face accesând site-ul www.viziteazazlatna.ro  şi vor vedea cum până şi la ultima casă se poate ajunge pe drumuri decente. Urmăriţi conferinţa de presă de pe pagina mea de Facebook şi veţi vedea că m-am raportat strict la dezvoltarea economică a oraşului. Pe cine interesează proporţia etnică, când avem posibilitatea să trăim în bunăstare şi înţelegere? Curios că proporţia etnică a fost căutată de incitator dar  nu a fost menţionat nimic despre proiectele atrase de primarul din Zlatna, despre a 18-a ediţie a Festivalului de romanţe sau despre cum arată Sala de Căsătorii.

Nu au menţionat  nici despre proiectele mele pentru Carei, despre modul facil în care am promis că voi realiza până la sfârşitul anului o parte din ce mi-am propus. Avem bani de făcut drumuri, evident nu toate   deodată dar există fonduri. Avem posibilitatea de a realiza până în luna decembrie un patinoar. Deranjează pe cineva acest fapt?

Ne putem uita şi la Oradea, unde primarul Bolojan a făcut  din oraş o bijuterie turistică fără a apela la calomnii şi împărţire a locuitorilor în români şi maghiari. Cea mai josnică modalitate de a face campanie, speculând sentimentele naţionaliste ale cetăţenilor acestui oraş a fost activată la Carei. Consider că locuitorii Careiului vor avea înţelepciunea de a decide dacă doresc să trăiască în continuare în minciună şi condiţii de ev mediu doar pentru a avea un primar de o anumită etnie sau vor dori să fie beneficiarii unei infrastructuri rutiere confortabile şi mai ales sigure, ai unor investiţii care să le aducă şi bunăstare şi confort, dar mai ales dacă doresc să trăiască într-o singură comunitate, în bună înţelegere sau în tabere etnice.

Ilie Ciută,

preşedinte PNL Carei,

candidat la Primăria Carei

sursa informatiazilei.ro

Lasati un comentariu