Se redeschide Dosarul Revoluţiei

• publicat la: 6 aprilie 2016
Se redeschide Dosarul Revoluţiei

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunţat, marţi, că a cerut redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei şi urmează “să se facă cercetări pentru genocid”.

Anunţul a fost făcut în contextul în care în luna octombrie a anului trecut procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

“Ca urmare a analizării soluției, astăzi, am dispus din oficiu infirmarea ordonanței nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare și redeschiderea urmăririi penale în cauză, redeschidere ce urmează a fi supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a spus Bogdan Licu.

Procurorul general interimar a precizat că această măsură a fost dispusă întrucât a constatat că soluția de clasare dată de procurorii militari este netemeinică și nelegală, “fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Licu a mai spus că, din modul de desfășurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din perioada 17 — 30 decembrie 1989.

În opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corectă a situației de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

“Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei”, a adăugat Bogdan Licu.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu