Ziua porţilor deschise la pompierii careieni.Intervenţii îngreunate ale SMURD datorită stării proaste a drumurilor din Carei

• publicat la: 19 aprilie 2016
Ziua porţilor deschise la pompierii careieni.Intervenţii îngreunate ale SMURD datorită stării proaste a drumurilor din Carei

Încă de la primele ore ale dimineţii, copiii de la şcolile şi grădiniţele din Carei, dar şi din localităţile din jur ca Pişcolt, Scărişoara şi Urziceni au trecut pragul Secţiei de Pompieri Carei pentru a   urmări cum se desfăşoară  activitatea de pompier, ce pregătire presupune şi care sunt utilajele de intervenţie.

Această vizită se desfăşoară în cadrul săptămânii ,,Şcoala altfel’’.

Celor peste 300 de copii  li s-a prezentat  tehnica  din dotare, li s-au explicat modul în care se intervine în cazul unui incendiu şi au putut lua parte şi la o demonstraţie. Copii au fost fascinaţi de echipamente  dar şi de autospeciale.

I-am întrebat pe micii vizitatori care sunt lucrurile care le-au plăcut la  unitatea de pompieri, iar Luca din clasa a III-a A de la Şcoala Gimnazială  nr. 3 a spus că îi plac maşinile, mai ales cea a SMURD-ului. ,,Am văzut în maşina de salvare aparatura de resuscitare a inimii şi echipamentele folosite în caz de accidente , cele cu care se acordă primul ajutor.  Am mai văzut tubul cu oxigen, furtune mai groase şi mai subţiri cu apă, depărtărorul şi toate uneltele cu care se face descarcerarea.’’

Pompierii le-au arătat  autoutilitarele cu apă, care au o capacitate de 2700 de l, respectiv 9000 de l, autospeciala de descarcerare MAN, o autospecială Roman, veche de 40 de ani şi ambulanţa SMURD, vizitând întregul arsenal ce cuprinde şi barca de intervenţie.

Copiii   au fost deosebit de încântaţi  că au avut posibilitatea de a  încerca echipamentul purtat de pompieri la intervenţii, mai ales căştile de protecţie şi măştile de gaze. Evident, foarte îndrăgit de copii a fost câinele pompier Pitus, cel care i-a încântat pe cei mici cu exerciţiile făcute.Fascinaţi de tot ce au văzut majoritatea elevilor spun că vor să devină pompieri.

 

Secţia de Pompieri Carei are  în dotare şi o ambulanţă tip B pentru acordarea primului ajutor.  Medic însă nu există pe această salvare.  Paramedicul Porcs Levente ne-a declarat  că ,,maşina SMURD  este dotată cu  un aparat foarte perfomant de resuscitare, cu care putem măsura pulsul, tensiunea şi putem face resuscitare cardio-pulmonară. Suntem dotaţi  şi pentru accidente saltea vacuum, folositoare pentru a nu leza victima unui accident,  putem trimite în   timp real datele pacientului şi putem face un ECG pe moment.  Putem resuscita cu success o persoană dacă ajungem în mai puţin de 5 minute.

În cazul unui caz mai complicat ei merg la Satu Mare sau se pot întâlni cu o echipă din Satu Mare  pe drum de  unde transferă pacientul.  Porcs Levente ne-a povestit că recent au intervenit la accidentul de pe strada Al. Ioan Cuza , apoi  au mai făcut o resuscitare cu succes la alt accident, însă victima a  decedat la spital din cauza traumatismelor grave.

Paramedicul  spune că într-adevăr există o problemă cu timpul în care se preia apelul şi datele de la cei care solicită ajutorul lor şi intervenţia lor efectivă, care este îngreunată şi de starea foarte proastă a drumurilor din Carei şi împrejurimi. El a încheiat spunând că această meserie este plină de satisfacţii şi îi încurajează pe cât mai mulţi copii să îmbrăţişeze această carieră.

AnaMaria Roman

Mai multe imagini pe pagina de facebook a Buletin de Carei

Lasati un comentariu