Carei 1926 vs. Carei 2016 la capitolul câini fără stăpân

• publicat la: 11 iunie 2016
Carei 1926 vs. Carei 2016 la capitolul câini fără stăpân

Problema câinilor vagabonzi din mun.Carei nu este o problemă recent apărută  si nici măcar una specifică societăţii apărute  după evenimentele din 1989.

O aflăm  din paginile ziarului de casă al UDMR Carei, Nagykarolyi es Videke,  apărut în data de  9 iunie 2016, unde membri în comitetul director al societăţii editoare sunt primarul Kovacs, consiliera Venig si administratorul public Beko Tamas.

Potrivit  unui  material   remember din anul 1926, în orasul Carei a avut loc o adevărată tragedie după ce un câine turbat a muşcat cinci persoane  care au ajuns apoi la Institutul Pasteur din Cluj , cei mai mulţi în pericol  de moarte.

Urmare a acestui incident din 1926, primarul Pop Ioan şi căpitanul de miliţie Păuşan Gavril au pus în practică directivele unui regulament agreat la nivel naţional. Astfel, câinii pot ieşi pe stradă cu stăpânii lor doar dacă au botniţă. Cei care vor fi găsiţi pe stradă fără stăpân vor fi  ridicaţi  pe loc este specificat în ziarul Nagykarolyi es Videke din 9 iunie 2016 care consemnează evenimentele din februarie 1926. Siguranţa cetăţeanului careian a fost pusă mai presus de toate.

La 90 de ani de la aceste eveniment, primarul Kovacs   face eforturi pentru a reuşi să asigure securitatea careienilor plătitori de taxe şi impozite care nu au la dispozitie maşini pentru a se deplasa dintr-un loc într-altul.  Se alocă chiar sume considerabile pentru o asociaţie de protecţie a animalelor, Puffi, pentru a se ocupa de câinii fără stăpân care bântuie pe străzi şi mai muşcă câte un careian nevinovat.

Sumele se ridică la 143.198 lei în 2014, plătite din capitolul 74  Salubritate sau 140.848 lei în anul 2013 sau 93.700 lei în anul 2015.

Primăria Carei a cumpărat  chiar un mijloc de transport, o autoutilitară,  pentru asociaţie care aduce  resturi de mâncare  patrupedelor, de la toate instituţiile din oraş  unde se serveşte masa precum şi de la unităţile private de  servire a mesei care acceptă  să ofere ajutor.

Asociatia îşi desfăşoară  activitatea pe strada Căplenilor, în locul fostei unităţi de garnizoană, în spaţii închise dar şi în aer liber.

Pe străzile oraşului vedem însă zi de zi câini fără stăpân  care aleargă în voie după  maşini sau după oameni.

http://www.buletindecarei.ro/2016/05/mi-am-vazut-moartea-cu-ochii-atentat-la-siguranta-cetateanului-careian.html

Cei muşcaţi de maidanezi fac naveta la Satu Mare pentru a primi vaccinuri dar în oraş nu se ia nici o măsură pentru protejarea careienilor şi menţinerea în adăposturi stricte a câinilor fără stăpân. În 2016 nu există nici un regulament privitor la prezenţa pe străzile oraşului a câinilor fără stăpân.

Buletin de Carei

comentarii

de tibi la 19 iunie 2016 - 12:51

Să facă un ban cinstit.?

Lasati un comentariu