Cum se votează corect
Duminică, 5 iunie, au loc alegerile locale pentru desemnarea primarilor, consilierilor locali și a celor județeni. Au dreptul să voteze toți cetățenii statului român care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votului și cărora nu li s-a interzis prin decizia instanței acest drept.
Este important de știut că la aceste alegeri locale din 2016 nu se poate vota în alt loc decât la secția de votare arondată dimiciliului cetățeanului. Cei care nu au mai votat sau cei care și-au schimbat recent domiciliul și nu știu la care secție sunt arondați și unde se află aceasta pot să afle detalii la adresa web https://www.registrulelectoral.ro/ prin introducerea cnp-ului. Cei care se află în străinătate la muncă sau în vacanță nu vor putea vota la aceste alegeri locale 2016, nici cei din Satu Mare, nici din alte localități, pentru că votul prin corespondeță va fi valabil doar de la următorul scrutin, cel pentru alegerea parlamentarilor.
Este important ca la intrarea în secția de votare cetățenii să aibă pregătit buletinul, care va fi scanat pentru a se evita orice dubiu cu privire la votul multiplu. În schimbul buletinul fiecare va primi trei buletine de vot, unul pentru primar, unul pentru consilieri locali și unul pentru consilieri județeni, precum și stampila cu mențiunea „votat”. Cu acestea se intră în cabina de vot. Pentru ca votul să fie validat pe buletin trebuie să se regăsească o singură ștampilă, în interiorul căsuței unde este desenată sigla partidului și scrise inițialele acestuia. Orice ștampilă pusă în plus sau în afara căsuței va duce la anularea buletinului de vot. De asemenea buletinul de vot lăsat gol, fără ștampilă în nici o căsuță va fi considerat de asemenea nul.
sursa obiectivsm.ro