Mihai Eminescu, recunoscut pe plan internaţional dar refuzat la Carei

• publicat la: 16 iunie 2016
Mihai Eminescu, recunoscut pe plan internaţional dar refuzat la Carei

Poetul Național a fost comemorat pe 15 iunie la Cluj-Napoca.  Ceremonialul a avut loc la statuia lui Mihai Eminescu din fața Teatrului Național.

IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a oficiat o slujbă religioasă și a susținut un cuvânt de învățătură despre creștinul Mihai Eminescu, model pentru contemporani.

Despre semnificația evenimentului a vorbit Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, întrebându-se retoric ce ar zice Eminescu despre ce se întâmplă astăzi grav în societatea românească.

Un grup de elevi de la Liceul Mihai Eminescu au susținut un recital poetic.

Instituțiile statului, primăria, prefectura, consiliul județean, armata, universitățile, episcopia greco-catolică, în frunte cu primarul Emil Boc, au depus jerbe de flori la statuia Poetului Național.

La final, elevii seminarului ortodox au cântat romanțe pe versurile lui Mihai Eminescu.

Miercuri, 15 iunie, la împlinirea a 127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, la Satu Mare au avut loc o serie de manifestări dedicate marelui poet național al României. Astfel, de la ora 10.00, la bustul poetului din fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, au avut loc depuneri de jerbe de flori, însoțite de un scurt moment muzical iar apoi la statuia Limbii române din curtea Muzeului de Artă Satu Mare.

Sunt doar 2 exemple de manifestări dedicate  geniului românesc Mihai Eminescu, în faţa bustului acestuia. Până aici nimic deosebit, doar Mihai Eminescu este poetul naţional al României!

Ce este deosebit şi sfidător este  atitudinea  Consiliului Local Carei care prin consilierii săi majoritari a  votat în 24 februarie 2015 împotriva amplasării unui bust al lui Mihai Eminescu în mun.Carei la solicitarea Asociaţiunii ASTRA Carei.

În timp ce  Mihai Eminescu este recunoscut pe plan mondial ca personalitate marcantă în domenii variate, la Carei, câţiva consilieri care nu s-au remarcat în domeniul lor de activitate cu realizări deosebite nici la nivel regional, au ridicat mâna pentru ca bustul acestuia să nu fie amplasat în mun.Carei, oraşul împărţit în perimetre etnice potrivit unei adrese a Direcţiei Judeţene de Cultură din septembrie 2014.

http://www.buletindecarei.ro/2015/02/udmr-carei-interzice-statuia-lui-eminescu-in-carei.html

Buletin de Carei

Lasati un comentariu