Parada modei etno. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu

• publicat la: 13 iunie 2016
Parada modei etno. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu

Muzeul Județean Satu Mare organizează miercuri, 15 iunie, de la ora 12,00  vernisajul expoziției “Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu”, eveniment ce va fi urmat de Parada modei etno.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Județean Satu Mare, B-dul. Vasile Lucaciu 21, expoziție realizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj – Napoca.

Veți putea admira o colecție de excepție, alcătuită din ii realizate începând cu anul 1875, ce au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, care au donat 191 de piese de port popular Muzeului Etnografic al Ardealului, în anul 1934.

Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu (prima fiind sora, a doua soția prim-ministrului I. C. Brătianu) pentru portul țărănesc, se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central- și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național. În România, o asemenea inițiativă a aparținut în mod semnificativ reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curții regale.

Din cele două colecții,  Muzeul de Etnografie al Transilvaniei a selectat 65 de piese, ce vor fi expuse și la Muzeul Județean Satu Mare.

Vernisajul va fi urmat de Parada modei etno, la care vor participă Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu”, Biblioteca Județeană Satu Mare, Grădinița ”Guliver” și Muzeul Județean.

 

Expoziția a fost organizată cu sprijinul firmelor ”Adalin” , ”LCT Colecctions” și ”Otto Herman” din Satu Mare.

Lasati un comentariu