Primarii condamnaţi vor plăti alegerile – proiect de lege

• publicat la: 17 iunie 2016
Primarii condamnaţi vor plăti alegerile – proiect de lege

Primarul condamnat după câştigarea mandatului va suporta impreună cu partidul costurile alegerilor anticipate, prevede un proiect de lege depus la Senat.

Propunerea legislativă este semnată de deputatii independenti Viorel-Ionel Blăjut, Mihai Deaconu, Daniel Fenechiu si Răzvan-Ionut Tănase.

Legea s-ar aplica primarilor cu dosare de urmarire penala deschise inainte de preluarea mandatului, in cazul unei condamnari care are loc dupa ce au câştigat alegerile.

Proiectul prevede ca propunerile de candidati trebuie să fie insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii, declaratiile de avere si de interese, declaratiile privind calitatea de lucrator al Securităţii sau de colaborator al acesteia, dar si de o declaratie pe proprie răspundere cu privire la existenta sau inexistenta unei urmăriri penale impotriva candidatului, situatii de incompatibilitate ori de conflict de interese, constatate de ANI.

Dacă un candidat la primărie este intr-una din aceste situatii, acesta va declara, pe proprie răspundere, infractiunile pentru care este cercetat si stadiul urmăririi penale.

In plus, isi va lua angajamentul scris că, dacă va fi condamnat, să suporte singur, dacă a candidat independent, sau in solidar cu partidul sau cu alianta politică care il propune, toate costurile generate de organizarea de alegeri anticipate.

Si partidul sau alianta politica al cărui candidat depune declaratia pe proprie răspundere ca este urmarit penal sau in stare de incompatibilitate are obligatia, sub sanctiunea respingerii candidaturii, sa prezinte o declaratie semnata de presedintele formatiunii, prin care confirma ca stie situatia juridica a candidatului, iar in cazul unei condamnari si a vacantarii functiei de primar, dupa alegeri, vor plăti toate cheltuielile legate de organizarea anticipatelor, impreuna cu candidatul condamnat.

Initiatorii explica in expunerea de motive ca alegerile locale din 5 iunie au reliefat o situatie in care multi dintre candidatii la functiile de primar se aflau in diferite faze ale urmaririi penale si au castigat mandatul.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu