Tradiţii ancestrale la Marna-Nouă: sfinţirea holdelor şi animalelor

• publicat la: 20 iunie 2016
Tradiţii ancestrale la Marna-Nouă: sfinţirea holdelor şi animalelor

Si în acest an a avut loc tradiţionalul ritual al sfinţiri holdelor de grâu la Marna Nouă.

Luni,21 iunie 2016, a doua zi de Rusalii, după Liturghia săvărșită la biserica din localitate de către preotul Călin Pop, sătenii au purces în procesiune  spre  capătul satului, la holdele de grâu.

Ritualul este unul ancestral românesc, profund creştin  pentru că grâul obtinut din holdele binecuvântate este folosit si la prepararea pâinii care este apoi transformată in euharistie. Preoţii spun că Rusaliile reprezintă  şi sărbătoarea naşterii Bisericii  prin pogorârea Duhului Sfânt asupra celor care l-au recunoscut pe Isus Hristos. Vechiul Testament spune despre Rusalii că sunt o sărbătoare  agricolă de bucurie în care roadele pământului sunt oferite ca ofrandă.

Capriciile vremii au fost total ignorate de cei ce au format procesiunea şi astfel, până la  locul  sfinţirii holdelor procesiunea a intonat pricesne  iar ritualul  în sine  a fost binecuvântat de o ploaie curată.

Comunitatea de mărneni moţi a supravieţuit tuturor încercărilor vremii  tocmai prin credinţa lor nestrămutată şi respectul pentru tot ce înseamnă datină şi obicei strămoşesc.

După binecuvântarea preotului şi sfinţirea animalelor, cei prezenti au participat la o agapă frăţească  unde cântecul si voia bună au  fost stăpâni.

Buletin de Carei

Mai multe imagini pe pagina de facebook a Buletin de Carei

comentarii

de ion la 20 iunie 2016 - 20:14

vai de satele romanesti ce drumuri au ! nici asa nu vor avea dupa ce vin tulipanii la judet . bravo lor ca tin toate obiceiurile . foarte frumoase costumele populare !

de Yossarian la 21 iunie 2016 - 00:13

Localitatea Horea a fost înfiinţată în perioada interbelică, cu locuitori moţi din Munţii Apuseni. Biserica ortodoxă din sat a fost construită în 1930 şi este închinată Sf. Ierarh Nicolae. În anul 2006 în centrul satului s-a dezvelit bustul sculptat în lemn al lui Horea, opera artistului maramureşan Perţa-Cuza Alexandru. Marna Nouă a fost înfiinţată în 1924, tot o colonie a moţilor din judeţul Cluj. Biserica ortodoxă de aici datează din 1974 şi este închinată Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.

Tradiţii ancestrale, la nici o suta de ani de existenta…. Este cam bombastic, stil Antena…
„Atestarea documentara a localitatii Horea dateaza din anul 1924, ca urmare a reformei agrare de dupa primul razboi mondial, locuitorii sunt urmasi ai motilor din judetele Alba si Cluj.” (http://www.dgaspcsm.ro/principal-sanislau-C-cuprins-02.html)

de Buletin de Carei la 21 iunie 2016 - 07:31

Vă aducem la cunoştinţă că Traditiile ancestrale nu sunt fiinte vii, în caz că nu stăpâniti bine limba română. Oamenii care formează satul Marna nu au picat din Lună în 1924. Mărnenii la fel ca şi cei din Horea sau Ianculeşti sau Gelu sau Scărişoara sunt moţi din Munţii Apuseni. La venirea lor în Câmpia Careiului au venit cu toată moştenirea lor multimilenară. Una este biserica ortodoxă şi alta credinţa. Pentru dvs o precizare- există credinţă şi acolo unde nu este construită o biserică. Deşi bisericile româneşti au fost vandalizate în 1940, credinţa românească nu a pierit. Aşa şi cu obiceiul ancestral al sfinţirii holdelor de grâu. Pe aceste pământuri din România cultura grâului există din vremuri imemoriale şi în consecinţă şi tradiţiile oamenilor care întreţin culturile de grâu. Deci stimate răuvoitor, tradiţiile unei comunităţi de moţi nu sunt legate de anul înfiinţări unei localităţi. Doar singur aţi recunoscut că moţii de câmpie sunt urmaşii moţilor din Alba şi Cluj.

de emil la 21 iunie 2016 - 08:14

„Ancestral” este, practic, sinonim cu „strămoșesc”. Reînviatul -după ani de tăcere – ”yossarian”, ungarist pretins stilat, ponderat, fără accente șovine, refuză existența tradițiilor strămoșești.

de marcel la 21 iunie 2016 - 08:41

@ yossarian
Tradițiile ancestrale sunt așa cum au fost și strămoșii. Unii, chiar sosiți în zona Carei abia după 1924, au strămoșii în Munții Apuseni, parte a Ardealului în care se practica agricultura și acum 4000 de ani, adică mult mai devreme -chiar cu vreo 3 milenii- de apariția în zona Ardealului și în Carei a strămoșilor lui ”yossarian”. Dacă strămoșii moților din Marna Nouă sfințeau holdele, în timp, aceasta a devenit tradiție ancestrală = strămoșească. Dacă strămoșii lui yossarian se ocupau cu altceva decât agricultura, tradiția lor ancestrală = strămoșească este cea pe care autorul ungur al lucrării Gesta hungarorum o punctează deosebit de clar: ”Căci mintea ungurilor din acel timp nu dorea / poftea altceva decât să-și ocupe pământuri pentru sine, să subjuge popoare și să folosească munca războinică. Pentru că ungurii din vremea aceea astfel se bucurau de vărsarea sângelui omenesc ca și lipitoarea și, de n-ar fi făcut astfel, nu ne-ar fi lăsat nouă atâtea pământuri bune ale lor”.

de Cristi la 21 iunie 2016 - 08:42

cpt Yossarian care cenzura scrisorile soldaţilor si isi ascundea cu grija trecutul ( oare avea asa ceva???) a trecut la traditiile motilor din Apuseni si le vrea si pe astea cenzurate? Hai că vă râd şi broaştele di la viisoara.
Bravo Marna Noua pentru rezistenta si pentru frumusetea costumelor!

de mihai la 21 iunie 2016 - 08:47

oare de ce ii deranjeaza pe postacii udmristi respectarea traditiilor romanesti de la Marna? de ce nu sunt deranjati ca au facut focul ai lor in parc direct pe spatiul verde si au distrus bucati intregi de zona verde cu cazanele lor?. Data viitoare propun motilor sa vina in parc sa faca acolo mancarea cum au facut si colegii primarilor udemeristi.

de satmarean la 21 iunie 2016 - 08:50

tot ce este romanesc deranjeaza domnilor!
ei vor doar sa platim impozitele si sa cheltuie ei banii cum vor.Ati vazut ca numai un consilier ca si Ciuta a fost atacat in campanie pentru ca nu au reusit sa il indoaie si sa se inchine in fata lor? Felicitari MARNA!

de adela la 21 iunie 2016 - 08:57

Mi-as fi dorit ca emil sa nu comenteze atat de scurt, ci, in stilul sau obisnuit, sa explice documentat cum e cu ungarismul lui yossarian, pseudonim sub care s-a mai scris pe Buletin de Carei in urma cu ceva timp. Tot e bine ca a clarificat lucrurile cu termenul „ancestral”, oferindu-i ocazia lui Marcel sa spuna niste adevaruri mai tari si cam neplacute pentru ungaristi. Nu cred ca yossarian trebuia scutit in mod elegant (asa cum au facut-o ambii) de mentionarea legaturii sale cu stramosii sai veniti nu numai din afara Ardealului, ci chiar din afara Europei, mai ales ca cel care a initiat dezbaterea despre ancestral a fost tocmai yossarian. Altfel spus, daca tacea …….

de ildiko la 21 iunie 2016 - 10:49

mai ,dar voi va legati chiar de orice se scrie in acest buletin?luati informatia ca atare si …traiti-va viata ,nu mai comentati absolut totul ,ca aveti dreptate sau nu ,voi o dati pe-a voastra .

de Horia Mărieș la 21 iunie 2016 - 11:39

Mi se pare mie, sau chiar așa se și întâmplă lucrurile?

Atunci când un Yossarian se leagă, gratuit, fără motiv, de obiceiurile strămoșești ale moților de câmpie mărneni, imediat Cel de Sus îl pleznește de două ori cu o grindină țapănă de-a dreptul în cap?

http://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2016/06/gheata-Carei6.jpg

Lasati un comentariu