Demonstraţie de forţă a consilierilor UDMR Carei

• publicat la: 13 iulie 2016
Demonstraţie de forţă a consilierilor UDMR Carei

 Moment de referinţă în noul Consiliu Local Carei.   Începând de astăzi, 13 iulie 2016, libertatea de exprimare a consilierilor locali careieni se reduce la de două ori două minute. Parcă pentru a masca lipsa intervenţiilor consilierilor majoritari, existând experienţa consiliului precedent unde unii au avut …voci încă nedescoperite, consilierul UDMR Mărginean Eva propune limitarea timpului de exprimare a opiniilor aleşilor  locali din cadrul şedinţelor de consiliu.

Prima  şedinţă  ordinară a Consiliului Local de astăzi, 13 iulie 2016 a scos în evidenţă  modul în care consilierii majoritari ai UDMR  vor aborda în următorii 4 ani problemele dintr-un  oraş  multietnic cum este  municipiul Carei. În municipiul unde Monumentul Ostaşului Român este acoperit privirii de tuia înalţi de 9m şi a cărui hartă tipărită nici nu are menţionat ca obiectiv turistic sau istoric acest Monument iar perioada de după 1944 este considerată ca  fiind de ocupaţie româno-sovietică în condiţiile în care ne aflăm  în România, de astăzi 13 iulie este limitat timpul de exprimare a opiniilor aleşilor locali.

Tonul a fost dat prin blocarea introducerii pe ordinea de zi a proiectului depus de delegatul sătesc din Ianculeşti Ciprian Chiorean pentru organizarea celei de-a XVII-a ediţii a Zilei Iancului. Cei 11 consilieri prezenţi de la UDMR Carei  nu au dorit nici măcar introducerea pe ordinea de zi a acestei solicitări.

În cadrul şedinţei de astăzi consilierii au discutat despre aprobarea Regulamentului de funcţionare al  Consiliului Local pe următorii 4 ani. Faţă  de precedentul Regulament, consilierul Mărginean Eva a introdus câteva amendamente. Deoarece în Regulament exista la articolul 22 menţionat termenul USL,  a fost propusă scoaterea acestuia de la articolul 52, aliniatul 4.

Ilie Ciută, liderul liberal a solicitat ca termenul de USL să fie înlocuit cu cel de PNL, acesta dorind ca în procesele verbale  modul de votare al PNL să fie  consemnat uninominal.

Propunerea sa a întrunit  o majoritate covârşitoare existând doar  o abţinere. Tot consilierul liberal Ilie Ciută a propus ca procesele verbale ale şedinţelor să fie depuse la dosar o dată cu materialele trimise pentru următoarea şedinţă, să fie stabilită o săptămână anume din lună în care să se desfăşoare şedinţele ordinare, precum şi scăderea pragului de 5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot necesar pentru a iniţia un proiect de hotărâre.

Intervenţia primarului este una contradictorie şi induce un precedent periculos prin folosirea expresiei ,,iniţiativele bune’’: ,,Eu nu cred că trebuie nici o sută, nici o mie de oameni pentru a iniţia un proiect, consilierii trebuie să ţină seama de iniţiativele acestor oameni. Nu cred că 5% blochează iniţiativa. Constat că sunt puţine iniţiative cetăţeneşti în Carei (n.r. – afirmaţiile sunt făcute la 5 minute după blocarea iniţiativei delegatului sătesc de a organiza o nouă ediţie a Zilelor Iancului). Nu cred că nu preluaţi iniţiativele bune, aşa că procentul nu are importanţă.’’

Consilierul Ciută a scos în evidenţă consecinţele pe care le poate avea utilizarea expresiei ,,iniţiativele bune’’, adică… ,,poate noi considerăm că nu este bună o iniţiativă, în schimb cetăţenii o apreciază ca fiind deosebit de bună.’’

Şi reprezentanţii ALDE au solicitat  consemnarea în procesul verbal de şedinţă a modului de votare al acestei formaţiuni politice. Singurii care nu au dorit să fie consemnaţi separat ca mod de vot au fost consilierii PSD şi UDMR.

În ce priveşte propunerea consilierului Ciută legată de stabilirea unei săptămâni anume din lună pentru desfăşurarea şedinţelor, primarul Kovacs a afirmat că nu este obligat să respecte o dată anume, dar că va încerca să facă ceva în acest sens.

O altă demonstraţie de forţă a majorităţii consilieriilor UDMR  din Consiliul Local Carei a fost propunerea de limitare a luărilor de cuvânt ale consilierilor. Astfel, consilierul Mărginean Eva propune limitarea la două minute a intervenţiilor unui consilier local, precum şi un număr de maximum două intervenţii la fiecare subiect abordat. Tonul îngrădirii exprimării  aleşilor locali este dat  la şedinţa din 13 iulie, anul de graţie 2016.

Se pare că desele intervenţii ale consilierului Ilie Ciută prin care dezvăluia modul  de acordare a lucrărilor din oraş precum şi suprapreţul plătit pentru acestea au dus la încercările  majoritarilor  de a limita libera exprimare în speranţa că acest mod de lucru nu va fi prea mult vizibil în media.

Buletin de Carei

comentarii

de Maria la 13 iulie 2016 - 19:39

Nu inteleg inversunarea cu care se incearca reducerea la tacere si/sau anihilarea oricarei initiative romanesti,fie ea de ordin economic sau cultural.Romanii exista,chiar daca UDMR face tot ce ii sta in putinta pentru a bloca manifestarile de orice fel ale acestora(ale noastre,de fapt,ale romanilor).Imi pare foarte rau pentru ei dar noi nu vom disparea doar fiindca ei isi doresc acest lucru intr-un mod absurd si de neinteles.

Lasati un comentariu