Puteţi obţine ajutor de la stat pentru afaceri. 27.000 Euro pentru PFA, SRL si alte firme de la sate

• publicat la: 31 July 2016
Puteţi obţine ajutor de la stat pentru afaceri. 27.000 Euro pentru PFA, SRL si alte firme de la sate

Persoanele fizice autorizate (PFA), societătile cu răspundere limiata (SRL) si alte tipuri de firme, din mediul rural, pot primi ajutoare nerambursabile de până  la 125.000 de lei (circa 27.000 Euro) pentru investitii in dezvoltarea afacerii, in cadrul Programului national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in mediul rural.

Asa cum arată si denumire programului, se intentionase sprijinirea infiintarii de firme noi in mediul rural, prin acesta schema de ajutor de minimis, insa in varianta finala a procedurii de implementare Guvernul a introdus doua prevederi prin care exclude de la finantare firmele mai noi de 3 ani. De altfel, in anuntul postat vineri seara de prelungire a peroadei de inscriere, s-a eliminat cuvantul “infiintarea”.

Initial, in forma scoasa in dezbatere publica, se arata ca firmele trebuie sa aia cel mult 5 ani vechime. Ulterior, s-a eliminat plafonul superior de 5 ani, dar s-a inrodus un prag de 3 ani vechime. Asta inseama ca firma solicitanta trebuie sa aiba minimum 3 ani de cand si-a luat codul CAEN pentru care cere banii.

Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in mediul rural, gestionat de Directia Politici Antreprenoriale din subordinea Miniterului Economiei, este nou in randul programelor pentru IMM-uri, debuand in anul 2016 cu un buget total de 25.900.000 lei.

Cu acesti bani asigurati integral din bugetul de stat, Guvernul vrea sa ajute cel putin 207 afaceri de la sate, se arata in proiectul provizoriu de procedura de implementare.

O firma beneficiara poate primi un ajutor de stat nerambursabil de pana la 125.000 de lei (circa 27.700 de euro, la cursul actual), reprezentand maximum 90% din investitia pe care trebuie sa o realizeze societatea in cadrul programului de sprijin. Resul de minimum 10% din investitie trebuie asigurat de antreprenor, ca aport propriu.

Astfel, cu un ajutor financiar nerambursabil maxim, la cea mai mare intensitate, omul de afaceri beneficiar trebuie sa faca o investitie totala de circa 138.800 de lei (peste 30.000 de euro), din care 13.800 de lei (circa 3.000 de euro) trebuie sa fie contributia sa in investitie.

A fost prelugita perioada de depunere a cererilor de finantare in programele nationale de ajutoare de stat pentru dezvoltarea de PFA si SRL la sate si de dezvoltarea de mici fabricute, prin care antreprenorilor din Romania li se ofera finantari nerambursabile de pana la 27.700 Euro, respectiv pana la 55.000 Euro pentru investitii.

Potrivit unor anunturi postate vineri seara de Directia Generala Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei:

  • “Termenul de inscriere in cadrul Programului national pentru dezvoltarea IMM in mediul rural se prelungeste pina in data de 05.08.2016 ora 20.00, in concordanta cu art. 5.3 din procedura de implementare a Programului”.(Anuntul oficial, AICI)
  • “Termenul de inscriere in cadrul Programului national multianual de microindustrializare se prelungeste pina in data de 05.08.2016 ora 20.00, in concordanta cu art. 5.3, alin. (2) din procedura de implementare a Programului”. (Anuntul oficial, AICI)

Initial, perioada de inscriere era 20 – 29 iulie 2016 pentru ambele programe de finantare nerambursabila.

In programele nationale de ajutoare nerambursabile pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), solicitantii aplica direct pe site-ul Directiei Poliici Antreprenoriale, aippimm.ro, la urmatoarele linkuri:

integral pe startupcafe.ro

Lasati un comentariu