Statistici sumbre pentru judeţ. Ultimii la speranţa de viaţă şi primii la rata mortinatalităţii

• publicat la: 27 July 2016
Statistici sumbre pentru judeţ. Ultimii la speranţa de viaţă şi primii la rata mortinatalităţii

Populaţia este esența unei naţiuni. Orice strategie publică, indiferent că este locală, regională sau naţională pornește de la oameni. Pentru politici publice locale eficiente este necesară o analiză a realităţii curente și o profundă înţelegere a problemelor cu care se confruntă aceşti oameni.

Principalele probleme care vizează în mod direct populaţia județului Satu Mare sunt răvășitoare: trăim puţin şi prost. Voi aduce cinci argumente notabile ce țin de calitatea vieții:

1. Salariul mediu net al unui sătmărean este de 1495 lei în prezent, cu aproape 450 de lei mai puțin decât media națională. Pensia lor va fi la bătrânețe tot mică. Cei fără loc de muncă rămân dependenți de aceste venituri salariale mici.

2. Durata medie de viață a populaţiei sătmărene este de 73 de ani, judeţul Satu Mare fiind pe ultimul loc în țară ierarhia judeţelor. În fața noastră sunt județele  Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea. La polul opus, cu cea mai mare speranță medie de viață este municipiul Bucureşti – aproape 78 de ani, urmat de judeţele Vâlcea, Cluj şi Braşov.

3. Populaţia judeţului Satu Mare continuă să scadă cu aproape 1500 de persoane, la începutul anului 2016 faţă de anul anterior, conform datelor publicate de statistica oficială.

4. Rata mortinatalității, adică copiii născuți morți raportat la mia de copii născuți într-un an. s-a dublat în 2015 față de anul precedent. Județul Satu Mare se plasează pe locul al doilea în țară, cu cea mai mare rată de 7‰ în anul 2015, aproape dublă față de rata națională a mortinatalității de 3,9‰.

integral pe  stiripesurse.ro

Lasati un comentariu