Jurnaliştii de la Sky News le-au cerut „traficanţilor” să vorbească în limba română, deşi limba lor maternă e maghiara

• publicat la: 12 august 2016
Jurnaliştii de la Sky News le-au cerut „traficanţilor” să vorbească în limba română, deşi limba lor maternă e maghiara

Jurnalistii de la Sky News le-au cerut in mod expres „traficantilor de arme” sa vorbeasca in timpul filmarilor in limba română, chiar dacă limba lor materna este limba maghiara, sustin procurorii DIICOT, dupa ce i-au retinut pe cei trei barbati care apar in reportajul televiziunii britanice.

„Pentru realizarea materialului jurnalistic, incepand cu data de 29.07.2016, pe aeroportul din Targu-Mures au sosit cu o cursa aeriana mai multi jurnalisti britanici, ce au fost preluati de catre inculpatul Szanto Aurelian-Mihai cu un autoturism inchiriat special pentru aceasta activitate”, spun procurorii DIICOT.

Anchetatorii mai sustin ca, dupa ce au fost preluati, intre jurnalisti si insotitorii acestora s-au purtat discutii in legatura cu detaliile filmarii, iar „intermediarului” Mihai Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apareau in calitate de „traficanti de arme” sa poarte cagule.

„Totodata, acestuia i-au fost precizate intrebarile si raspunsurile pe care ar fi trebuit sa le dea asa-zisii traficanti, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme. Tot jurnalistii au mai cerut ca filmarea sa se realizeze intr-o zona izolata, impadurita si cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandistii sa nu aiba numere de inmatriculare, iar armele sa fie acoperite cu o patura”, arata DIICOT.

Procurorii precizeaza ca, intrucat jurnalistii britanici au solicitat sa fie prezentate arme militare marca AK, „inculpatul Pantics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane sa-i imprumute o arma marca UM SADU, calibrul 7,62X39, arma cu destinatia ‘colectie’ pe care acesta o detinea legal”.

Desi arma era detinuta in mod legal, persoana respectiva nu era abilitata sa o imprumute altor persoane, iar arma nu ar fi trebuit sa paraseasca domiciliul sau, arata anchetatorii.

„Odata indeplinite cerintele jurnalistilor britanici, in dimineata zilei de 31.07.2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai s-a deplasat cu autovehiculul inchiriat, la hotelul in care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. Impreuna cu acestia, inculpatul s-a deplasat din directia municipiului Targu Mures catre localitatea Jeica, judetul Mures, unde s-au intalnit cu inculpatii Pantics Atilla Csaba si Pantics Levente”, sustine DIICOT.

Fratii Pantics s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai, fiind urmati de „intermediar”, care conducea autoturismul in care se aflau jurnalistii britanici, mai arata procurorii.

„La o distanta de aproximativ doi kilometri fata de punctul de intalnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai si impreuna cu inculpatul Pantics Levente au coborat, amandoi si-au pus cagulele pe cap (cagule gasite cu ocazia perchezitiilor domiciliare), insa unul din jurnalistii britanici i-a solicitat si inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, in calitate de ‘intermediar al traficantilor de arme’, sa poarte cagula.

Neavand cagula, cei din echipa de filmare i-au inmanat una, o sapca si o geaca. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse si intrebarile la care erau pregatite si raspunsurile, cerandu-li-se in mod expres sa vorbeasca in limba română, chiar daca limba materna a inculpatilor este limba maghiara”, spun anchetatorii.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala au dispus, joi seara, retinerea celor trei barbati care apar in reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România.

Fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, precum si intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt invinuiti de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

sursa ziare.com

comentarii

de puiu la 12 august 2016 - 19:31

bravo lor daca au reusit sa ii faca sa vorbeasca romaneste! ai nostri de la carei nici pentru bac nu invata

de Horia Mărieș la 13 august 2016 - 04:14

🙂 @puiu 🙂

Lasati un comentariu