Municipiul Carei, pol judeţean secundar în urma reclasificării propuse de Guvern

• publicat la: 20 august 2016
Municipiul Carei, pol judeţean secundar în urma reclasificării propuse de Guvern

Potrivit  unui proiect produs de Guvern se vor  reclasifica toate  localităţile din România. Astfel, oraşele ar urma să fie împărţite în şapte categorii, iar comunele în două.

Timişoara, Cluj Napoca, Craiova, Constanţa şi Iaşi sunt propuse a deveni  municipii „poli regionali principali cu potenţial transnaţional”. Condiţiile pe care trebuie sa le indeplineasca sunt de a avea  minim 250.000 de locuitori şi 400.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste 10.000 de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, institute naţionale de cercetare-dezvoltare.

Municipiul Satu Mare  ar intra în a doua categorie, a polilor regionali secundari, unde vor mai fi incluse oraşe precum Arad, Oradea, Botoşani, Braşov, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Piteşti sau Bacău. În această categorie, condiţiile sunt de un minim 100.000 de locuitori în oraş şi 300.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean sau suprajudeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV, minim o entitate de inovare şi transfer tehnologic.

O a treia categorie prevazuta in proiect este cea a  municipiilor poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional, cu condiţii de peste 40.000 de locuitori şi 200.000 în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim o filială de universitate, instituţii culturale de reputaţie judeţeană. În această categorie vor intra oraşe precum Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Deva, Slatina, Zalău sau Vaslui.

Municipiul Carei  ar face parte  din categoria  municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, ce necesita populatie de peste  20000 locuitori (50000 în zona  de influență / cu potențial  de  arie funcțională urbană.

http://www.mdrap.ro/userfiles/consultari_interministeriale/12_08_2016/anexa2.pdf

Proiectul de lege propus de Guverm mai introduce şi noţiunea de oraş cu caracteristici rurale, adică oraşe care îndeplinesc  cel puţin 3 din următorii indicatori: peste 30% din populaţie ocupată în agricultură, mai puţin de jumătate din străzi modernizate, numărul locuitorilor a scăzut în ultimii 20 de ani şi peste 40% din populaţie are domiciliul în sate aparţinătoare. Oraşe cu caracteristici rurale nu există în judeţul nostru.

Localităţile rurale din România vor fi împărţite în comune poli rurali (comune cu rol de servicii intercomunale la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km) şi alte comune.

Exista inclusă  în proiect  şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie. In acest caz sunt  încurajate unificările  administrative  însă doar dacă şi populaţia îşi va exprima această dorinţă prin referendum local.  În judeţul Satu Mare se află în acestă situaţie satele Homoroade (– 32,6%), Pomi  (-31,8 %) şi Cehal ( -42%).

Avem însă localităţi care au în structura lor sate cu mai puţin de 100 de locuitori, acestea fiind Viile Satu Mare, Terebeşti, Tarna Mare, Supur, Săuca, Sanislău, Tăşnad, Ardud, Odoreu, Moftin, Halmeu , Craidorolţ, Apa şi Acâş.

Proiectul de lege propus de Guvern poate fi consultat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 12.08.2016.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice – str. Apolodor nr. 17, Latura Nord – Direcţia Generală Juridică şi Relaţia cu Parlamentul, la adresa de e-mail mihaela.stanita@mdrap.ro sau la nr. de tel. 0372111511.

Termenul limita până la care se pot transmite propuneri este de 10 zile.

Buletin de Carei

comentarii

de mine la 20 august 2016 - 16:44

Careiul este un oras unde parerea cetateanului nu conteaza.Doar prostiile,minciunile regimului U..R si dictatorului sef Tov,Primar Jenoke,Eugen conteaza.

de arnold la 20 august 2016 - 16:52

coruptia e politica de la primaria carei

Lasati un comentariu