Nevoile mari ale României de astăzi

• publicat la: 6 august 2016
Nevoile mari ale României de astăzi

Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul…

MIHAI EMINESCU, Scrisoarea III

O problemă de prim ordin a României este asigurarea integrităţii ei teritoriale în condiţiile în care Rusia nu-şi retrage armata din Transnistria, a anexat Crimeea, sfidând orice tratat internaţional, şi este acuzată că a intervenit în conflictul separatist din Ucraina. Nu vrem o Rusie duşman al României, niciun european nu vrea o reînviere a războiului rece, niciun european nu crede că Rusia ar provoca direct NATO, dar nu se pot ignora condiţiile tensionate din ultima perioadă dintre Rusia şi NATO. României trebuie să îi revină un rol major în detensionarea situaţiei existente şi politicienii români să se abţină de la a răspunde provocărilor din partea unor oficiali ruşi şi să nu facă declaraţii iresponsabile în relaţiile româno-ruse, ca şi cele de tristă amintire ale unor „mici dictatori” detronaţi nu demult. Alianţa noastră cu Europa şi cu SUA este opţiunea clară şi definitivă a românilor, nu mai vrem rupturi istorice în destinul nostru naţional precum cele provocate de ruşi, unguri, germani (Ribbentrop-Hitler), italieni (Ciano-Mussolini), englezi şi americani (Yalta), dar Rusia trebuie să fie convinsă că această alianţă a noastră cu lumea democrată nu s-a făcut în detrimentul ei şi că o vrem aliată în războiul contra terorismului şi o aliată pe plan economic şi cultural-ştiinţific, o vrem partener sincer în rezolvarea problemei tezaurului României de la Moscova – cum este cunoscut în istoriografie – din Primul Război Mondial, o problemă foarte grea, dar rezolvarea ei cinstită şi corectă se va înscrie în istorie drept un mare semn de civilizaţie.

Vezi și Nevoile mari ale României de astăzi (I)

Tot astfel, rezolvarea cât mai grabnică a retrocedării de către Ungaria a bunurilor Fundaţiei Gojdu, problemă care trenează de peste 95 de ani, este aici, în mijlocul Europei civilizate, un act simplu de normalitate. Ministerul de Externe român să raporteze lunar cât s-a înaintat pe planul rezolvării acestei probleme.

O altă prioritate a românilor este câştigarea încrederii depline a Europei în români, dar aceasta să fie de acum înainte din partea noastră numai şi numai prin fapte bune, începând de la zâmbet, care e ambasadorul perfect al lumii civilizate, până la lupta contra terorismului, a urgiilor naturale şi apărarea valorilor civilizaţiei, iar pe plan spiritual prin oferta de valori intelectuale, cultural-artistice şi sportive, prin câștigarea de către noi a războaielor de imagine duse contra României prin mass-media şi în domeniul virtual. Se cuvine adus aici un omagiu românilor care au salvat vieţi de la incendii, de la accidente şi cataclisme, de la terorism (Irak, Afganistan), oriunde s-au aflat, în Europa sau pe alte continente, precum şi tinerilor câştigători la olimpiade internaţionale, sportivilor care s-au înfăşurat cu steagul României în momentul gloriei lor pe plan internaţional, arhitecţilor, artiştilor de top şi altor învingători pe tărâmul valorilor civilizaţiei.

Tot pe primul plan al nevoilor României se află cercetarea ştiinţifică şi artistică. România are imense comori de cercetat: Arhivele Naţionale de la centru (Bucureşti) şi din fiecare judeţ, precum şi marile biblioteci ale Academiei şi cele universitare, chiar şi cele judeţene, în toate fiind mii şi mii de metri liniari de documente şi tipărituri de cercetat, din Evul Mediu timpuriu încoace. Este cutremurător faptul că zilnic trec pe lângă aceste comori cohorte uriaşe de trecători fără a-şi da seama pe lângă ce anume trec, ce comori de viaţă pierd. Statului îi revine sarcina educaţiei în acest domeniu uriaş de cercetare, dar şi dotarea acestor lăcaşuri cu spaţii mari de acces la cercetare, cu personal din ce în ce mai mult, astăzi asistăm la o cumplită neglijare din partea statului a acestei sarcini pe care o are, imobilele sunt neîntreţinute, unele sunt în ruină, personalul este din ce în ce mai restrâns prin îngheţarea posturilor care se eliberează prin pensionări. Şi apoi statul trebuie să trimită la Budapesta şi la Viena cel puţin câte 10 cercetători permanenţi pe an pentru studierea arhivelor referitoare la Transilvania, unde zac comori imense necercetate în Arhive şi biblioteci, mai ales că Ungaria nu a respectat tratatele internaţionale şi nu ne-a cedat marile fonduri arhivistice ale Transilvaniei istorice, după 1918. Să fie conştient fiecare român că astăzi se fac cronologii pe ani în privinţa realizărilor măreţe ale omenirii şi trec anii şi pe indexul anului ce-a trecut este cumplit să nu apară nicio creaţie, nicio fondare prin fapte întemeietoare a ceva demn de semnalat româneşti. Aşadar, Timpul nu trece de la sine aşteptând serbări şi petreceri, culminând cu festinul Anului Nou, ci în sfera Civilizaţiei Timpul trece cu realizări remarcabile, care nu vin de la sine, ci în urma unor munci, a unor cercetări şi angajări asidue, aceasta fiind dovada de maturitate a unui cetățean, a unei naţiuni şi participarea ei la concertul Civilizaţiei europene şi universale.

integral pe dantanasa.ro

Lasati un comentariu