Andreea Paul: Bulgarii și ungurii au electricitatea mai ieftină decât noi. De ce?

• publicat la: 27 septembrie 2016
Andreea Paul: Bulgarii și ungurii au electricitatea mai ieftină decât noi. De ce?

Românii au al doilea cel mai mic salariu mediu din UE, dar al 8 – lea cel mai mic preţ final la electricitate pentru consumatorii casnici. E vorba de 13,2 eurocenţi pe Kwh, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Eurostat.

Consumatorii casnici din Bulgaria și Ungaria plătesc preţuri finale la electricitate mai mici decât românii, cu 23% şi respectiv 13%.

Unde apare diferența mare?

În România, 32% din preţul final reprezintă costul resurselor, cea mai mare pondere de 39% fiind deţinută de costurile de reţea şi 29%  de taxe şi impozite.

În Bulgaria 60% din preţul final reprezintă costul resursei, 23% – costurile de reţea şi 17% – taxe şi impozite.

În Ungaria 42% reprezintă costul resursei, 37% – costurile de reţea şi 21% – taxe şi impozite.

Așadar, merită analizate detaliat structura taxelor și a impozitelor plătite de către români pentru electricitate, dar și costurile de rețea atât de ridicate în România față de țările vecine. În acest sens am depus ieri o întrebare parlamentară către Ministerul Energiei.

Preţul final mediu în Uniunea Europeană pentru electricitatea destinată utilizatorilor casnici este de 21,05 eurocenţi/kWh. Cele mai mari preţuri finale la electricitate din UE se înregistrează în Danemarca – 30,4 eurocenţi/kWh, Germania – 29,5 eurocenţi/kWh, Irlanda – 24,5 eurocenţi/kWh şi Italia – 24,3 eurocenţi/ kWh. La polul opus se situează: Bulgaria – 9,6 eurocenţi/kWh, Ungaria – 11,5 eurocenţi/ kWh, cum menționam mai sus, dar şi Lituania – 12,4 eurocenţi/kWh.

Lasati un comentariu